– Idrott och fysisk aktivitet har positiva effekter för den fysiska och psykiska hälsan och bidrar till en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra. Idrottsrörelsen gör mycket idag inom detta område men vi är inte nöjda. Det är viktigt att vi fortsätter att förbättra arbetet med att göra idrottsrörelsen än mer inkluderande, tillgänglig och öppen för alla, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Idrottsrörelsen arbetar för att öka kunskapen och stärka ledarskapet för att inkludera fler med en NPF-diagnos. Exempelvis har SISU Idrottsutbildarna, idrottsrörelsens studieförbund, tillsammans med Riksförbundet Attention tagit fram en kunskapssida som underlättar arbetet med att skapa en inkluderande och stödjande miljö inom idrott för ungdomar med NPF.
Som en del av en treårig satsning tilldelas Riksidrottsförbundet 8 miljoner per år för att stärka arbetet med att öka deltagandet i idrottsverksamhet. Stödet ges till Riksidrottsförbundet som Sveriges största folkrörelse med över 3 miljoner medlemmar, där majoriteten är barn och unga.
Förutom Riksidrottsförbundet ges stöd till Svenskt Friluftsliv och Centrum för idrottsforskning som har fått i uppdrag att stärka forskningen om idrott för personer med NPF. Även Folkhälsomyndigheten tilldelas medel och har fått i uppdrag att uppdatera och utveckla den webbaserade utbildningen ”Ledare som lyssnar”.
Kunskapssida – nytt stöd för att möta barn och ungdomar med NPF
För mer information kontakta
Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet
076-344 50 60