Rapporten samlar tankar från kommuner, föreningsledare och andra experter med fokus på att sänka trösklar för att aktivera fler. Fokus har varit platsen utformning och de barriärer som är knutna till platsen. Här identifieras både hinder, men också lösningar och goda exempel för att motverka trösklar. Det finns inga enkla lösningar, men genom en aktiv planering från tidiga skeden till drift och värdskap kan platser utformas för att sänka trösklar, något som kan vara särskilt viktigt i områden med socioekonomiska utmaningar.

– Idrottsklivet, idrottsanläggningar och idrottsmiljöer är viktiga frågor för idrottsrörelsen. Genom denna studie har vi många lärdomar att arbeta vidare med och dela med oss av till beslutsfattare och nyckelaktörer. Tillsammans kan vi bygga och drifta platser så att så många som möjligt kan använda dem för idrott och aktivitet, säger Anna Iwarsson ordförande Riksidrottsförbundet.

Här några delar av den tiopunktslista som tagits fram i arbetet:

  1. Säkerställa att idrottsplatser byggs på rätt plats
  2. En trygg väg till och från idrottsplatsen
  3. Välkomnande entré och värdskap
  4. Samla olika aktiviteter för olika målgrupper

Idrottsrörelsens strävar efter att inkludera alla som vill delta i föreningslivet. Samtidigt skiljer sig deltagandet rund om i landet där områden som karaktäriseras av socioekonomiska utmaningar sticker i flera fall ut. Områden som också har utmaningar i flera samhällsviktiga frågor.

– Unga tjejer i områden med socioekonomiska utmaningar är de som idrottar i allra lägst utsträckning. Med ny kunskap kring de trösklar som finns kan vi också arbeta aktivt för att sänka dem. Inte minst handlar det om att det geografiska läget för idrottsplatser ska vara rätt – nära bostadsområden och skolor, och att vägen dit är trygg. Det är också viktigt att anläggningarna är inbjudande och välkomnar alla, samt lätta att boka, säger Anna König Jerlmyr, vd Arwidssonstiftelsen. 

Riksidrottsförbundets satsning Idrottsklivet verkar för att stärka närheten till idrott och föreningsliv i områden med socioekonomiska utmaningar. För att skapa goda förutsättningar är ”plats för idrott” viktigt. Utan platser att vara på stannar idrottsrörelsen. Denna studie är framtagen med särskild fokus på platsen där idrotten utövas och hur den kan utformas för att bättre möta lokala förutsättningar och behov.

Rapporten presenterar fyra övergripande fokusområden att ta hänsyn till vid planeringen tillsammans med en tiopunktlista att bära med sig. Förslagen sträcker sig från tidiga skeden i planeringen till drift och värdskap när anläggningen är på plats.

– Rapporten är en viktig pusselbit i vårt arbete för att nå fler. Tillsammans med vårt fortsatta arbete för att stärka föreningslivet i områden med socioekonomiska utmaningar, är det viktigt för att skapa rätt förutsättningar. Vi har alla samma målsättning, att få fler i rörelse, och denna studie kommer fungera som en bra utgångspunkt i samtalen med kommunerna runt om i landet, säger Yafet Lemessa verksamhetsutvecklare på Riksidrottsförbundet.

Rapporten sänkta trösklar Pdf, 35 MB.

För mer information kontakta

Yafet Lemessa
Verksamhetsutvecklare Riksidrottsförbundet
08-699 62 23

Anna König Jerlmyr
vd Arwidssonstiftelsen
anna@arwidssonstiftelsen.se
46 76-637 90 47