Det har nu gått en dryg vecka sedan VM för damer i Indien tog slut. Head Coach Daniel Nash har efter turneringens slut sammanställt en slutlig rapport om VM. Ni hittar den här.

Rapport från Damernas VM New Delhi, November 14-25 2018

Damernas VM gick i New Delhi, Indien med 277 boxare från 62 länder. Vi åkte till New Delhi den 10 november för att acklimatisera oss till tidsomställningen och värmen. Detta VM hade ingen ”general weigh-in” men en ”generell registrering” så boxare slapp ”general weigh-in” och lottades direkt efter registrering.
Detta är andra gången Indien har arrangerat VM för damer och både tävling och boende höll en hög standard.

Förberedelserna bestod av deltagande på internationella turneringar (Silesian Championships och Balkan) och ett internationellt sparringläger i Tyskland. På lägret deltog USA, Irland, Tyskland och England. Fokus på lägret var att boxarna utvecklas tekniskt och taktiskt och att de visade bra form inför VM.

Svenska VM-laget bestod av:

1) 51kg Lise Sandebjer, BK Örnen

2) 57kg Helena Envall, IF Linnéa

3) 60kg Agnes Alexiusson, Värnamo BK

4) 75kg Love Holgersson, BK Swing

Head coach: Dan Nash

Coach: Carlos Bermudez

Syftet med VM var att testa våra bästa tjejer mot de bästa i världen för att utvecklas och få mästerskapsrutin. Det faktum att alla boxarna i det svenska laget boxas i olympiska viktklasser gör att konkurrensen är betydligt högre med fler boxare än övriga viktklasser.

Resultatmålsättningen var att två boxare skulle komma till kvartsfinal.

Lottning

51kg Lise Sandebjer hade 43 boxare anmälda i viktklassen. Lise stod över i första omgången och mötte Sri Lankas veteran Anusha Koddthuwakku.

Helena Envall hade 40 stycken anmälda i 57kg. Helena stod över första omgången och mötte Mariia Sartakova, RUS.

I 60 kg gick Agnes Alexiusson och hade 38 boxare i sin klass. Agnes mötte Janina Bonorden, GER i hennes första match på mästerskapet.

Love Holgersson 24 boxare anmälda i 75kg. Love mötte Tekasala Malewu, COD, i första matchen.

Resultat/Matchrapport.

Dag 1

Agnes Alexiusson SWE vs Janina Bonorden GER, vinst 5-0. Taktiken var att boxas med snabbhet och fotarbete. Agnes använde sin atletiska boxning, höll sig till taktiken och vann alla ronder klart.

Dag 2

Agnes Alexiusson vs Ditte Frostholm DEN, vinst 5-0. Taktiken var att jobba med fotarbete och rörelse i sidled mot en stark danska. Klar vinst och vidare till åttondelsfinal.

Dag 3

51kg Lise Sandebjer vs Anusha Koddthuwakku SRI, vinst med 5-0. Sri Lankesiskan var en långdistansboxare så taktiken var att finta och komma med flera attacker. Matchen blev ganska bökig men det var Lise som träffade bäst med sina slag och höll pressen på sin motståndare, vilket resulterade i en vinst.

57kg Helena Envall vs Mariia Sartakova RUS, förlust med 2-3. Ryskan boxade dagen innan så vi såg att hon är en skicklig högerboxare och taktiken blev därför att lägga press utan att springa efter och finta innan attack, samt skära av ringen. Helena lyckades hålla taktiken i en jämn match men tappade tredje ronden när ryskan kontrade bra ett par gånger och fick vinsten med små marginaler.

75kg Love Holgersson vs Tekasala Malewu COD vinst med 5-0. Love boxade på lång distans mot sin kortare motstånd och träffade med i princip alla slag hon slog som resulterade i en övertygande vinst. En bra start på mästerskapet för Love.

Dag 4

60kg Agnes Alexiusson vs Hasnaa Lachgar MAR, vinst med 3-2. Marockanskan är en rutinerad OS-boxare så vi visste att det behövdes en bra prestation. I matchen visade Agnes att hon var snabbare och en bättre boxare. Agnes träffade bra i första ronden och vann den klart. I andra ronden bytte marockanskan taktiken och började med fultaktiker med brottning och slag efter att domaren sagt stopp osv. Agnes höll fokus och träffade med tydliga attacker och fick vinsten. Därmed var Agnes vidare till kvartsfinal.

Dag 5

Först var det 51kg Lise Sandebjer upp mot polskan Sandra Drabik. De hade mötts flera år tidigare och Drabik är en rutinerad boxare så vi hade koll på hennes boxning. Polskan träffade bäst under matchen och trots att Lise kämpade på blev hennes attacker inte lika effektiva och Drabik fick vinsten med 5-0.

På kvällens pass hade 75kg Love Holgersson sin andra match i åttondelsfinal mot turneringens andra-seedade boxare Li Qian från Kina. Qian har många meriter som OS-brons i Rio och är regerande Asiatisk mästare. Matchen var väldigt taktisk och Love lyckas att träffa och störa Qian med sin effektiva jabb. Qian slog explosiva attacker men Love lyckas träffa kinesiskan på vägen in eller ut. Jämna första två ronder men i tredje ronden vågade Love slå mer mot sin mer passiva motståndare. Det blev tyvärr vinst till Kina med 5-0 som inte behövde göra så mycket för att få vinsten. Li Qian gick ytterligare 3 matcher och vann guld i 75kg klassen.

Love avslutade turneringen på en hedrande nionde plats. En bra insats från Love som har haft ett väldigt bra år.

Dag 6 Kvartsfinaler

Sista svenska boxare kvar i turneringen var i 60kg Agnes Alexiusson som nu boxade om medalj mot Sydkoreas Yeonji Oh, dubbel Asiatisk mästare och regerande Asian games-mästare. Vi visste att Oh rörde sig mycket på fötterna och var en svår taktiskt skicklig, boxare. Taktiken från oss var att sätta press och vara den mer aggressiva boxaren. Agnes följde taktiken väl. Sydkoreanskan var aktiv med fötter och inte lätt att nå men väldigt passiv med slag. Vi kände att trots att matchen var jämn så träffade Agnes bättre och var mer aktiv. Vinst till sydkoreanskan med 5-0. Agnes gjorde fyra bra matcher och kom på åttonde plats. En riktig bra insats från Agnes som visade hög nivå och en lovande framtid.

Sammanfattning:

Jag upplevde detta mästerskap som ett positiv resultat för Sverige. Tyvärr inga medaljer men väldigt nära med Agnes och trots att hon boxade fyra matcher fick hon inte medalj, något som också visar hur tuff konkurrensen är på VM. Prestationsmässigt så tycker jag att våra boxare presterade suveränt mot världens bästa och med en fortsatt satsning kan vi utvecklas från detta VM.
VM i Indien visade att damboxningen fortsätter att utvecklas och fler och fler nationer satsar med stora resurser för att jaga mästerskapsmedaljer. Att ha fem viktklasser i OS programmet gör det lockande. Antal boxare och länder var ungefär samma som sista VM i Astana 2016 (285 boxare från 64 länder) men det känns att konkurrensen har blivit mer fördelad. Asien som fortsätter att utvecklas hade det bästa resultatet med 21 medaljer och vann 8 av 10 viktklasser med supermakten Kina som placerade sig högst upp med 4 guld. Andra platsen var Chinese Tapei med 2 guld och hemmanationen Indien kom på tredje plats med ett guld, ett silver och två brons. En höjdpunkt var Indiens ikon MC Mary Kom som tog sitt sjätte VM guld.

Europa fick 14 medaljörer med 2 guld, Tyskland i 57kg och Irland 60kg. Ukraina tog 2 silver. Ryssland tog anmärkningsvärt bara en bronsmedalj i +81kg och Frankrike som inte tog någon medalj visar att det inte är en garanti med en stor ekonomisk satsning för framgång. De nordiska länderna tog ingen medalj.

Damers nästa VM går i Ulan-Ude, Ryssland i oktober 2019 som är det första av två OS kval till Tokyo 2020.

Daniel Nash, Head Coach för Dam Senior.