Rapport från Dam EM i Sofia, Bulgarien

5/6-13/6 2018

Sammanlagt deltog 146 boxare från 32 länder i mästerskapet.

Tisdag den 5/6

54 kg, totalt deltog 20 boxare i denna viktklass.

Sara Svensson(SWE) vs Rabia Orucoglu (TUR)

I sitt första stora mästerskap så har Sara första matchen i det svenska laget. Hon går på med stor vilja och hjärta, dock sitter inte riktigt timingen och det utnyttjar turkiskan. Efter tre ronder går vinsten tyvärr till Orucoglu och Sara gå ur ringen med huvudet högt. Stark insats av Svensson.

Förlust med 4-1.

57 kg, totalt deltog 19 boxare i denna viktklass.

Helena Envall (SWE) vs Mona Mestiaen (FRA)

En jämn och tuff match där Helena träffar med många hårda och rena träffar. Dock så var Mestiaen mer aktiv, något som föll domarna i smaken och därav vinst till Frankrike. Helena visar ännu en gång att hon tillhör eliten.

Förlust med 5-0

Torsdag den 7/6

69 kg, totalt deltog 17 boxare i denna viktklass.

Marianne Ahlborg (SWE) vs Karolina Koszewska (POL)

Marianne debuterar också i internationella mästerskapssammanhang.

I första ronden har Marianne svårt att komma åt den 1,87 m långa, tekniska polskan. Andra och tredje ronden går hon in med en helt annan inställning och boxas mycket jämnare och aggressivare. Tyvärr så räckte det inte hela vägen för Marianne. Marianne visar stort fighterhjärta och vilja, något som kommer att ta henne hela vägen till toppen.

Förlust med 5-0.

Fredag den 8/6

51 kg, totalt deltog 17 boxare i denna viktklass.

Lise Sandebjer (SWE) vs Ursula Gottlob (GER)

Lise ställdes mot tyska Ursula Gottlob. Tyskan forcerade mycket framåt vilket passade Lise som kunde möta henne med tydliga träffar. En stabil vinst och därmed har Lise avancerat till kvartsfinal och är även därmed kvalificerad till EU games 2019. Alla domarna gav matchen till Lise 10-9.

Vinst med 5-0.

Lördag den 9/6

Kvartsfinal

Lise Sandebjer (SWE) – Yana Burym (BLR)

Första ronden är jämn och något avvaktande och därmed svårt att bedöma vem som tog ronden. Domarna gav ronden till bulgariskan, 3-2

I andra ronden höjer Lise tempot och träffar med flera tydliga träffar med båda ortodox och southpaw. Speciellt southpaw bakre träffar tydligt. Domaren ger ronden, 3-2 till Lise.

Tredje ronden vi tycker att Lise träffar tydligare, speciellt första halvan i ronden, och sista halvan blir mera bökig. Domaren ger ronden till bulgariskan 3-2.

Bara en domare som gav allt till Lise, för övrigt var inte domarsiffrorna jämna. Poängerna gick verkligen för båda håll.

Sammanlagt blev det 4-1 förlust

Detta beskriver hur tuff och svårbedömd sporten är.

Vi hade en känsla att vi hade matchen, trots att det var jämnt så hade Lise bättre och tydligare träffar.

Lise gick in i mästerskapet som seedad på tredje plats i 51kg.

Seedning baseras på AIBA rankingpoäng som boxarna får efter sin placering i stora mästerskap. Lise fick med sig sin 75 % av dom AIBA rankingpoängen från sitt EM silver 2016 i 48 kg vikt klass och Lise fick AIBA rankingpoäng från sitt EU Mästerskap silver 2017 i 51 kg från förra höstas.