Damernas förbundstränare John Brikell rapporterar från Strandja Turneringen i Bulgarien.

För första gången var den klassiska Strandjaturneringen i Bulgarien öppen för damer, om än bara i de olympiska viktklasserna 51, 60 och 75 kg. Sverige deltog i samtliga tre med Jenny Hardingz (51), Helena Falk (60) och Anna Laurell (75). Turneringen gick i Pazjardijk ca 1,5 timmes bussresa från Sofia. Organisationen var efter ett kaosartat ledarmöte god med hallen några hundra meter från det mycket fina hotellet.  I damturneringen deltog Bulgarien, Grekland, Ungern, Italien, England, Serbien, Irland, Spanien, Tjeckien och vi.

Herrturneringen var betydligt större och flera toppnationer var med, bland annat Kuba, Ryssland, Ukraina, England och Frankrike.  I herrturneringen noterade vi främst  nykorade ryske mästaren i 56 kg Dmitry Poliansky som vann en fantastisk final mot Ukrainas duktige Mikola Butsenko. Englands trollgubbe i 52 Tommy Stubbs som föll tveksamt mot en kuban. Egor Mekhontsev Ryssland som är nerbantad från 91(VM-guld) till 81 och som var minst sagt brutal samt Kubas nye jätte i 91+ Erislandy Savon som är lika explosiv som sin släkting Felix Savon. Det var snål bedömning och Bulgarerna var mycket bra på att dubbelgardera medan de flesta andra toppnamn jobbade med en underhållande och explosiv boxning. Tyvärr fick dubbelgarderingen för stort genomslag i denna turnering. Noterbart är att flertalet av de bästa är högerboxare som jobbar mycket med en explosiv främre hand och är  skenattacker innan de trycker till. För de som inte jobbar med dubbelgard är tempot, tålamodet och variationen i förberedelse det som skiljer det bästa från de som ligger strax efter dem.

Nu till de svenska insatserna.

Jenny Hardingz 51 kg – silver, 3 matcher

Jenny inledde mot favoriten och VM-tvåan Nicola Adams som hon föll mot i landskamp i januari. Vi hade innan talat om att jobba taktiskt men med stort mod. Jenny genomförde detta till punkt och pricka då hon kunde stressa ”Nicki” till att attackera för att sen nypa till med sin bakre hand och ta poäng matchen igenom, 6-3 till Jenny. Nästa match var mot Ungerns meriterade Anscin Katalin som inte alls hängde med. Jenny höll fin distans och kunde variera mellan att flytta runt och kontra eller göra attacker med tre slag framåt, vinst 9-2. I finalen väntade Bulgariens Stoyka Petrova som är en duktigt och explosiv högerboxare som kan boxa både med tät gard och kontra från lång distans. Jenny började bra och hittade flera gånger in med sin raka höger genom att skenattackera sen kontra på ”bullens” kontring. Tyvärr var inte domarna med på tåget och i andra fick bulgaren 1-0 och Jenny fick jaga. Det passade bulgaren som stärkt av hemmaplan vann med 5-0. En bra turnering av Jenny som garanterat kan ta revansch i nästa möte.

Helena Falk 60 kg – brons, 3 matcher

Helena fick möta inte mindre än tre bulgarer och fick verkligen slita för varje registrerad poäng genom hela turneringen. Första matchen  mot Iliyana Galabova slutade visserligen 14-1 efter att Helena boxat otroligt explosivt och varierat. Den andra bulgariskan hade sett detta och var mycket tät och defensiv, framförallt mot huvudet vilket gav Helena utrymme att slå mot kroppen. Helenas brutala kroppslag gav visserligen inte poäng, men när hon i början på tredje ronden skiftade till att slå från distans mot huvudet orkade inte bulgaren stå emot och Helena fick in 2 snabba poäng vilket i praktiken säkrade matchen. Poängen blev 3-1 till Helena, men bulgaren var märkbart plågad i sisa ronden. Mycket starkt mentalt av Helena. Tredje Bulgaren, Denica Eliseeva deltog på VM där hon föll knappt i kvarten mot USA. Hon jobbade också med tät dubbelgard och hoppades att det skulle räcka. Helena jobbade metodiskt och varierat till både kropp och huvud men lyckades inte övertyga tre domare samtidigt om att det var träffar. Bulgaren fick in en kontring och vann med 1-0 men såg ut som om hon körts genom en stenkross efter matchen. Helena ska sträcka på sig och ta med sig sin fina insats. Bulgaren vann sen finalen mot världsmästaren Katie Taylor med 5-1 i en liknande match.

Anna Laurell 75 kg – 1match

Även Anna ställdes mot Bulgarien i form av Desislava Lazarova som är en tät boxare med bra högerkontring. Anna började rörligt och bulgaren var aldrig nära att träffa, men Annas träffar var heller inte tydliga nog. I andra sänkte Anna tyngdpunkten och satte en rak höger som registrerades. I tredje fortsatte Anna att attackera med fina uppercuts när bulgaren fick en högerkontring registrerad. Anna attackerar beslutsamt i sista ronden utan att få några träffar registrerade. Matchen slutar 1-1+ till bulgarien, men vad slagräkningen blev klargjordes aldrig.

Samtliga tjejer föll i mot slutsegraren i matcher som lika gärna kunde gått deras väg och ska ta med sig sina prestationer som något att bygga på framöver.

På plats fanns även vår fysio Andreas Berglund som gjorde ett bra jobb med tjejerna. Vår domare på plats, Anne-Merete Mellemsaether, hade en riktig otur då hon snubblade på väg in i hotellets entré och bröt foten. Anne-Metere kunde trots allt döma ett par matcher som poängdomare i turneringen, med gott resultat.

Läs även reportage på AIBA:s hemsida om Strandja Turneringen här.

 

Resultat Strandja Turneringen 16-19 februari:
16/2
51 kg Jenny Hardingz, SWE – Nicola Adams, ENG 6-3
60 kg Helena Falk, SWE – Iliyana Galabova, BUL 14-1
75 kg Desislava Lazarova, BUL – Anna Laurell, SWE 1+-1

17/2
60 kg Helena Falk, SWE – Margarita Chaneva, BUL 3-1

18/2 (semifinal)
51 kg Jenny Hardingz, SWE –  Katalin Anscin, HUN 9-2
60 kg Denica Eliseeva, BUL – Helena Falk, SWE 1-0

19/2 (final)
51 kg Stojka Petrova, BUL – Jenny Hardingz, SWE 5-0

Sveriges trupp på Strandja Turneringen:

51 kg Jenny Hardingz, IF Linnéa
60 kg Helena Falk, BK Örnen
75 kg Anna Laurell, IF Linnéa

Förbundstränare: John Brikell
Domare: Anne-Merete Mellemsaether
Fysio: Andreas Berglund

 

/John Brikell