SBF ställde upp med ett landslag i Golden Girl i helgen. Truppen blev till slut 10 boxare och 2 ledare, mycket på grund av sjukdom så reducerades truppen. Nedan kan ni läsa Sportchef Lennart Bernströms rapport från turneringen.

Detta år valde vi att ställa upp med ett landslag i Golden Girls. Tyvärr drabbades vårt lag av några sjukdomar innan turneringsstarten. Vi kom dock till start med sex st. seniorboxare och fyra st. ungdom och juniorboxare.
Ledare var Lina Skoghagen och Lennart Bernström.
Vi valde också att låta hemmatränaren vara med och arbeta med sin boxare om hon/han fanns på plats.

Turneringen var inte detta år lika stark kvalitetsmässigt som ifjol men slog rekord kvantitetsmässigt. Det är dock enastående att denna turnering drar till sig så många länder. Något som Svensk damboxning skall vara mycket tacksam för. Bra jobbat Ray Husac!

Tänkte inte gå in så djupt i varje match utan istället konstatera att vi plockade hem tre guld genom Mariia Bohutska i 57 kg, Malena Hede i 69 kg och Love Holgersson i 75 kg. Det blev också silver i 51 kg genom Tove Lundberg, Stephanie Thour i 57 kg och i 69 kg plockade Marianne Ahlborg också hem ett silver.

Våra seniordamer genomförde 12 st. matcher och vann åtta av dessa. Mycket bra. Bra även på det sätt de boxar. Vi har idag utvecklat ett bättre rörelseschema än tidigare. Större rörlighet ger också ett högre tempo som är mycket viktigt för att lyckas i de internationella ringarna. Vad vi främst behöver förbättra är våra attacker. Generellt har vi för vana att efter attacken kliva bakåt oavsett vilken effekt attacken har gett. Där måste vi förbättra oss att snabbt se hur vi träffar och sedan kliva/diagonala fram för att fortsatta och följa upp attacken. En gyllene regel är också att förbereda sin attack genom olika finter eller skenattacker. Då har attacken mycket större chans att ge en utmärkt effekt.

Tittar vi bara kort på våra boxare i denna tävling så börjar vi i 51 kg där Mariia Bohutska vann guld och även fick pris som bästa tekniska boxare. Har en mycket bra skolning och har detta i ryggmärgen när det gäller attack som jag skrev lite tidigare. I 51 kg får vi absolut inte glömma bort vår svenska mästarinna Tove Lundberg från Umeå. Förlorar här knappt finalen mot Mariia. Mycket glädjande att vi har konkurrens i viktklass 51 kg. Detta saknar vi tyvärr i många viktklasser idag. Denna konkurrens kommer Mariia och Tove ha stor nytta utav.

Stephanie Thour har haft det lite krångligt under det sista halvåret, men visade här att nu är hon absolut på rätt väg igen. Besegrade först en boxare från Finland, Serwa Abdulmohammadifar, mycket klart för att i finalen ställas mot Rysslands etta i 54 kg Karina Tazabekova. Karina är en kort stark attackboxare som kan detta att kliva på in i attacken och därigenom fullfölja denna.
Finalen blev en tät och bökig match. En dubbelvarning i den 1:a ronden, sedan en dubbelvarning i den andra ronden och slut så diskade han båda boxarna när det var 30 sekunder kvar. Då ledde Stephanie knappt matchen. Stephanie hade vid vinst troligtvis fått Golden Girl bältet, och det hade varit en mycket fin merit för Stephanie att ha i sitt record en vinst över den ryska mästarinnan. Mycket skönt dock att se att Stephanie nu verkligen är på rätt väg igen.

69-kilosklassen blev uppdelad i två klasser genom att deltagarantalet var fler än åtta boxare. Malena och Marianne var i olika grupper.

Malena Hede fick gå två matcher innan guldet var säkrat. Mötte först Djurgårdens Erika Edblom. Ingen direkt kanonboxning, men i finalen visade Malena upp en boxning jag aldrig sett henne göra tidigare. Motståndet var en engelsk boxare, Sophie Colebourn, som dagen innan finalen visat prov på en mycket bra boxning, men hon var totalt chanslös i finalen mot Malena. Det var en fröjd att se Malena boxa.

Vår andra representant i 69 kg Marianne Ahlborg vann säkert sin första match mot Camilla Skov Jensen från Danmark och var då i final mot en engelska vid namn Jem Campbell. En motståndare som passade Marianne väldigt dåligt. Campbell rörde sig hela tiden och försökte hålla lång distans. Marianne försökte verkligen att komma in på sin distans, lyckades några gånger, men inte tillräckligt för att få segern. Campbell fick också Golden Girls-bältet så det var ingen dålig boxare Marianne förlorade emot.

Love Holgersson, som hade en liten tveksam insats från den nyligen avslutade Strandja-turneringen i bagaget, fick gå två matcher på denna turnering. Genomförde dessa på ett utmärkt sätt. Visade i finalen mot Kaitlyn Clark att hon tillhör de bästa i världen när hennes boxning stämmer. Höll ett högt tempo med många olika slagkombinationer i sin boxning. Mycket glädjande att se.

En mycket nöjd headcoach för damseniorerna lämna här över ordet till min kollega för damer ungdom & junior.

Från U/J laget var åtta boxare kallade men det blev endast fyra som kunde komma p.g.a. sjukdom.
Saga Storm gjorde landslagsdebut och vann i direktfinal mot Noa Strid.
Även Vera Persson blev lottad direkt till final där hon förlorade sin första match som junior med minsta marginal på delat domslut mot den tuffa italienskan Fransesca de Fazio.

Emma Olsson och Zehra Milli ställde upp i samma klass och blev lottade på var sitt håll.
I semifinalen mötte Zehra Milli indiskan Sanya Negi. Zehra gjorde här sin första match som junior och troligtvis också sin bästa match någonsin och vinner klart.
Emma Olsson förlorade sin semifinal mot starka engelskan Megan Morris som Zehra sedan ställdes mot i finalen. En oerhört jämn match från början till slut där Zehra tyvärr drog det kortaste strået och förlorade på delat domslut.

//Lennart Bernström och Lina Skoghagen