Den första av två landskamper mellan England och Sverige hölls i Basingstoke i södra England i samband med Rotary Clubs årliga Dinner-boxing gala för ca 400 matgäster. Vi blev väl mottagna då de senaste två årens tilltänkta motståndare, Polen och Bulgarien, backat ur i sista stund och ställt till det för arrangören.

Matcherna:

64 kg Clarence Goyeram, SWE – Kane Stewart, ENG 2 – 1
Clarence inledde och avslutade matchen bäst. När Clarence boxade rörligt dominerade han engelsmannen med sina snabba slag. När Clarence blev stillastående mot repen blev han träffad och det slutade med en knapp men ändå tydlig seger för Clarence.

69 kg Nurbo Bozan, SWE – Jimmy Randall, ENG 3 – 0

Klar dominans från Nurbo som tog tag i matchen från start och höll ett högt tempo matchen igenom. Nurbo gjorde ett bra förarbete med sin främre hand och satte sen tydliga raka högerslag mot kroppen. Nurbo boxade varierat med sidesteps och höger uppercutkontringar som träffade den anfallande engelsmannen. Ibland backade Nurbo rakt bakåt och blev uppfångad men en solklar seger och god prestation från Nurbo.

51 kg Elin Rönnlund, SWE – Talia Anthony, ENG 2 – 1

Elin inledde varje rond starkt genom att sätta press och träffade med både vänsterkrok och rak höger. Anthony slog mest på garden på Elin som kunde varit mer aktiv i närkamperna och gärna jobbat mer mot kroppen. Trygg seger för Elin som möter Anthony även på tisdag.

57 kg Lisa Whiteside, ENG – Linnea Strandell, SWE 3 – 0

Engelskan var den mest meriterade i hemmalaget med ett VM-brons 2012 och EM-silver 2011. Whiteside var snabb och kraftfull och hade bra timing i sin bakre hand. Linnea försökte kontra på högern och lyckades delvis i sista ronden när hon fick Whiteside att stanna upp. Bra tempo och inställning från Linnea som måste svara ännu snabbare för att ändra på resultatet i returmatchen på tisdag.

75 kg Felix Cash, ENG – Ben Bodila, SWE 3 – 0

Det blev en tuff öppningsrond för Ben som var hårt träffad och fick ta två räkningar. Cash slog en kort snabb höger men kunde även klippa till med vänsterkroken. Det var starkt av Ben att komma tillbaka i matchen och aldrig ge slaget förlorat.

81 kg Hampus Henriksson, SWE – Jake Ball, ENG 2 – 1

Hampus mötte en snabb kontringsboxare och fick jobba för att söka sig in och överraska med sin bakre hand. Detta funkade bra i första och sista ronden och avgjorde matchen. I andra fick Ball bra flyt när han backade undan på snabba fötter och Hampus kom inte åt utan blev kontrad när han kom in. Starkt av Hampus at hitta tillbaka till sin boxning i sista ronden.

91 kg Gabriel Richards, SWE – Greg Bridet, ENG 3 – 0
Gabriel fick in sin långa bakre hand i matchöppningen och det blev en publikvänlig match där Bridet försökte pressa Gabriel bakåt men blev träffad ideligen. Gabriel stannade för länge i närkamperna emellanåt men krigade tillbaka och drog in fina kroppsslag. Klar seger för Gabriel.

 

Det var genomgående bra prestationer från det svenska laget och bra bedömning rakt igenom. Glädjande nog blev det rätt segrare i varje match. Nästa match är på tisdag och den går i Newcastle och alla utom Elin och Linnéa får nya motståndare.

/Santiago Nieva