Nu har den nya styrelsen kommit igång ordentlig och vårt arbete med att se över organisationen börjar ge effekt. (Foto Bildbyrån, Arne Forsell)

Vi har nu valt att lägga över bokföring, löner och utbetalningar till RF. Detta för att frigöra mer tid för kärnverksamheten. Vi jobbar med små resurser på ett litet förbund och det gäller att hushålla med det vi har. Både SBF och alla klubbars administration riskerar tyvärr att bli tyngre om de statliga utredningsförslag som kommit klubbas igenom. Dessa skulle medföra att ideella föreningar inte längre kommer att vara undantagna moms och inkomstskatt.  Att låta RF:s etablerade enhet ta hand om en del av den administrativa biten känns både tryggt och smart. Nu kan våra anställda fokusera ännu mer på det som vi vill, att föra boxningen framåt. Vi har regelverk att förhålla oss till, och vi måste ta ställning i viktiga frågor. Senast var det frågan om huvudskydd, och i samband med detta har debatten om kjolar blåst i liv igen.  Frågan om huvudskydd kommer Dr Gunnar Ekman att ta med sig till nästa möte i AIBA:s medicinska kommitté. När det gäller kjolar anser jag liksom SBF genom styrelsen att det står var och en fritt om man vill boxas i sådan, så länge det är ett eget val.

Nästa steg i organisationen kring SBF blir nu att anställa en IdrottOnline- och Idrottslyftskoordinator på deltid. Det är tänkt att denne ska börja i januari, och anställningen sker till stor del för att underlätta hanteringen av Idrottslyftet för er klubbar. Idrottslyftet är en av de viktigaste uppgifterna för SBF och vi har fått pengar av RF avsedda för att just finansiera Idrottslyftet år 5, kostnaden för den anställde är därmed täckt. Dessutom bör vi utvärdera Idrottslyftet år 1-4, vilket ingår i koordinatorns jobb. Vi har fått in lovande kandidater för anställningen och återkommer givetvis, när beslut om vem som då kommer att bli er nya kontaktperson är fattat.

I februari kommer alla kommittéordföranden att bli kallade till en konferens för att få en gemensam genomgång av vad de och deras arbetsgruppers basuppdrag är och vilket mandat de har. Detta är nytt, för att styrelsen vill aktivera kommittéerna mer i den långsiktiga planeringen av verksamheten. I och med detta har både styrelsen och kommittéordförandena fått en grund för sitt arbete, eftersom styrelsen tidigare genomfört en IFL-helg. Jag tror att detta kommer att stärka SBF:s organisation ytterligare.

 

FOTO: SOK´s ordförande Stefan Lindeberg.

Den 10 november bjöd SOK in till Olympic Camp-möte och förevisade riktlinjerna inför OS i London 2012, med utblick mot Rio de Janeiro 2016. Det var information och presentation av OS byn, tävlingsplatserna arenorna/ faciliteterna och så fick vi se kläderna som OS-truppen kommer att bära, bland de som visade upp den officiella munderingen fanns Anna Laurell. Glädjande är att SOK har fått tillskott av sponsorer, och fler var på gång. Att OS närmar sig märks på flera sätt. I London finslipar man sin tävlingsorganisation inför OS, och ett slags genrep gick av stapeln mellan den 23-27 november, då det var dags för London Prepares Series. Bland de olympiska sporter kommer boxningsturneringen att gå i ExCel och där fick nu boxarna testa den kommande OS-arenan. Som jag nämnt tidigare fick vi i sista stund tack vare kontakter hos The London Organizing Committee med två kandidater till tävlingarna, Salomo N´tuve,(som tyvärr insjuknade) och Anthony Yigit. Den 25 åkte jag över för att själv träffa tävlingskommittén för OS. Det var härligt att få se Anthony ta silver efter en mycket jämn match i finalen mot ”Great Britten” Josh Taylor (Scotland), vinsten tycker jag lika väl kunde ha gått till vår svenske kombattant . De svenska damerna från SOK:s topp och talang fanns med förbundstränare John Brikell på plats. Även om Shipra Engelke, Jenny Hardingz, Anna Laurell och Helena Falk fick ta del av boxningen från läktaren så kan känslan därifrån sporra.

FOTO; Tre ordförande vid ringside AIBA´s Ching-Kuo Wu, Englands ABA`s Keith Walters och SBF´s Patrick Wheeler.

Jag har många gånger i mitt ordförandeord lyft fram de ideella krafter som lyfter svensk boxning. Att många gör ett jobb i det tysta vet vi och därför är det extra roligt när en boxningsledare uppmärksammas. Ett jättestort grattis till Dialy Mory Diabeté, eller som de flesta känner honom som, Dallas, som prisades av bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt på TV4:s hjältegala för Årets livsgärning. När jag såg prisutdelningen så blev jag rörd, och det var härligt att se att man flugit in Ismael Kone från USA som tillsammans med andra hyllade Dallas. Det betyder säkerligen en hel del för Dallas men även för svensk boxning att lyftas fram på ett sådant positivt sätt.
Nu stundar det mot jul, jag önskar hela Boxningssverige med nära och kära en riktig god sådan. Ett julklappstips till en boxningsfrände kan vara landskampen mot England den 21 januari i Uppsala. Jag hoppas också att vi kommer få ett härligt nytt år och att detta slutar riktigt gott!

Patrick Wheeler
Ordförande