I samband med dubbellandskampen fick vi förmånen att träna på English Institute of Sport i Sheffield där Team GB tränar. EIS är britternas motsvarighet till Bosön, ett Elitidrottscentrum för Storbritanniens toppidrottare. .

Boxningslokalen var utrustad med fyra stora ringar (varav en var den som användes på senaste OS), tre mindre ringar, och en mängd olika säckar/redskap, mm.
Då vi kom dit under helgen och deras Performance team-boxare var hemma (de tränar måndag-torsdag) så tränade vi själva. Vi fick tillfälle att stanna kvar och observera britternas träningspass en dag. Det var ett genomtänkt pass där boxarna från deras Development Team/Utvecklingslag efter passet fick säga sina styrkor och svagheter som skrevs upp på en White board. De jobbade även systematiskt med rehab och prehabträning, stretching och underarmsstyrka. Det fanns program för boxarna vad alla ska göra i inledningen och avslutningen av varje träning. Det fanns en klar medvetenhet hos boxarna om vad som krävs av en elitidrottare – allt hade ett syfte som förmedlades till boxarna. En psykolog har inrett gymmet och det finns ett budskap i designen med förebilder och slogans på väggarna.

 

 

De har även tillgång till videoanalys där flera ringar kan filmas ur olika vinklar, och även ett program – iBoxer som tar fram en mängd statistik bland annat slagfrekvens, träffprocent, tid mellan attacker, mm.

Nurbo och Hampus kunde videoanalysera sig själva i OS-ringen.

 

På golvet hade de två målade ”ringar” med två markerade cirklar, en liten och en stor, och dragna linjer tvärs över ringen. På dessa jobbade de mycket med fotarbete; positionering, press på motståndaren och defensivt arbete. Det märktes att de prioriterade detta målinriktat. Att skära av ringen är något vi som tränare behöver jobba på med boxarna. Det är inget som man kan utantill utan det är lätt hänt att den offensive boxaren ”släpper ut” sin motståndare och börjar jaga runt. På samma sätt kan en defensiv boxare försätta sig i onödiga situationer genom att backa rakt in i ett hörn istället för att röra sig i en cirkel (och eventuellt försöka ta tillbaks mitten).

 

Hampus tränar på att skära av ringen för motståndaren.

 

När vi åkte till Houghton fick vi veta att vi skulle träna på ett nytt gym som var lika fint som det i Sheffield. Först trodde vi de skojade men när vi fick se gymmet blev vi mäkta imponerade. Detta är det första regionala gymmet som byggts med infrastrukturpengar som ABAE, Engelska Boxningsförbundet, har fått. Vi räknade till 22 par boxare i träningen varav ca åtta par var mellan 8-13 år. Boxningen har en rik tradition i England och de fortsätter att växa.

Landslaget tränade i Birtley Boxing Clubs fräscha lokaler.

 

Boxningsmässigt bjöd landskamperna på bra och publikvänlig boxning. De engelska boxarna slog mycket kombinationer, varierade med kroppsslag, och sökte öppningar för bägge händerna. Anmärkningsvärt var att de flesta boxarna hade färre matcher än våra boxare trots att vi hade ett relativt ungt lag. I England boxar man inte turneringar som vi gör i Sverige (förutom Haringey Box Cup som är gjord efter ”svensk” modell) utan de anordnar galor som drar in pengar på publik och sponsorer. I tävlingskalendern för nordöstra England såg vi mellan 12 och 18 galor per månad från september till juni. De var väldigt intresserade att ha ett utbyte med svenska lag/klubbar som motståndare till den typen av galor. Arrangörens gästvänlighet bidrog också till att vi gärna kommer fler gånger. Närmast i detta utbyte är en returlandskamp i Vaggeryd 11 maj.

 

/ Santiago Nieva, Rikstränare