Årets upplaga av The Golden Girl Championship slog alla rekord med 254 boxare som kom till start och därmed befäster vi vår position som världens största oberoende damturnering i boxning, underbart för Sverige, underbart för damboxningen.

Regerande mästarinnan Tatiana Zrachevskaya hade favorittrycket på sig och det fanns många bra med detta året, det var helt klart den bästa versionen och skulle bli den svåraste att vinna. En urstark ihopsamlad stab av domare, sekretariat och jury skulle säkerställa att det hela gick rätt till och med AIBA representant på plats med direktrapportering var det givetvis lite nervöst att få det bra. Fredagen startade med bra tempo i båda ringarna och härlig stämning i hallen. Som traditionen bjuder släktes det ned när Tatiana skulle gå sin match för inmarsch med bältet likt alla sanna mästare. Hon såg stark ut. Skulle det bli hon igen?

Lördagen innehöll 12 timmar boxning och  allt flöt på bra, fler och fler boxare gick in i turneringen och det började så sakteliga forma sig hos juryn vilka som skulle vara aktuella för bältet. Det var ett mycket svårt arbete att ta ut dem, Zrachevskaya var klar så länge hon vann som regerande mästare, snart anslöt Lise Sandebjaer, Agnes Alexiusson och en ruggigt bra kanadensisk landslagsboxare, Sarah Haghighat-Joo, med 68 matcher i bagaget 4 silver och 1 guld på de senaste 5 kanadensiska mästerskapen, nuvarande regerande kanadensisk mästarinna så var hon givetvis aktuell.

På söndagmorgon kunde folket börja rösta på sina favoriter och det var en överraskning som hette duga, Kanadensiska Sarah Haghighat-Joo seglade upp som folkets val till bältet. Juryn hade överläggningar hela dagen och även delar av den hade kanadensiskan. Lise Sandebjaer boxades suveränt mot Kazakstans Alina Turlubaeva, Sarah Hagighat-Joo fortsatte leverera, Agnes Alexiusson boxades som en virtuos på trummor, magisk boxning att se och Tatiana då, kraftfullt, lungt och som kör 5 ronder stenhård säck inför var match, tar matchen och sedan avslutar med 3 ronder säck efter match, var lugnet själv.

Saken var efter söndagens hektiska boxande klart och resultatet var ett faktum efter den hårdaste, största och bästa Golden Girl Championship någonsin.  Rösterna föll och saken var klar utan tvekan. Tatiana korades till mästarinna och är nu tvåfaldig GOLDEN GIRL. Hon sällar sig till Marielle V Hansen – Norge och Mira Potkonen – Finland som de enda som lyckats försvara sitt bälte.

Jag kommer att minnas mycket från det här året och givetvis den jämna hårda bataljen mellan Steffi Tour och Ryska EM mästarinnan Alexandra Ordina som Steffi lyckas vinna, mycket bra gjort. Helena Envall som lyckas pressa GOLDEN GIRL till delat domslut, en bedrift. Kanadensiska Sarah Haghighat-Joo som förstörde vårt drömmöte mellan Machinegun Sophie Smith och Sara Svensson. Vi får göra gemensam sak och invadera Kanada.

 

Stort tack till alla domare, supervisors, domaransvariga, sekretariat, läkare, vaktmästare, stab och alla ledare. Jag har säkert glömt någon men stort tack till dig med i så fall ni är guld värda.

Mest av allt vill jag tacka ALLA tjejer som kom till Golden Girl Championship och gjorde det till en underbar boxarhelg, detta är er turnering. TACK!

 

Vi är tillbaka nästa år

/ Ray Husac och Mona Husac

 

RESULTAT:

Best Judge: Per Sönnerby – Sweden

Best referee: Jörgen Hammer – Denmark

 

Fight of the year : Karina Tazabekova, Russia – Eftychia Kathopouli, Glennrothes ABC

Best Slugger: Deondra Allen – England

Best techniqual boxer: Sara Haghighat – Joo – Canada

Best Showmanship: Elina Gustavsson – Finland

The Muhammad Ali award: Agnes Alexiusson – Sweden

Best team: Tyny Tee wears Golden Girls
Best junior: Jessica Trievelova – SLK

Best Youth:  Gloria Dálmeida – France

Best Elite: Lise Sandebjaer

THE GOLDEN GIRL : TATIANA ZRACHEVSKAYA – Russia

 

Bild tagen av Anders Robertsson – BT