– Tack vare detta breda samarbete kring evenemang har vi fått en stark bild av hur dessa utvecklar, stärker och engagerar hela Sverige. Siffrorna ger gemensam kunskap om nyttan av evenemang, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

– Vi är glada åt att nu kunna presentera färska siffror som visar evenemangens betydelse. Med projektet Evenemang i siffror har vi brutit ny mark i samarbetet mellan kulturen och idrotten. En robust statistik med relevanta nyckeltal är ett stöd i utvecklingen av evenemangssverige och ger kunskap om branschen som arbetsmarknad och näring, säger Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst.

Sveriges kultur, idrott och besöksnäring tog förra året för första gången fram nationell statistik över Sveriges evenemangsnäring. Svensk Scenkonst, Svensk Live, Riksidrottsförbundet, Svenska motionslopp, Visita och BFUF står bakom initiativet ”Evenemang i siffror”, Tillväxtverket är medfinansiär. Syftet har varit att utveckla metoder och generera en tillförlitlig, robust och samlad statistik över näringen. På Folk och kultur presenteras nu utökad och uppdaterad statistik.

– Statistiken är viktig inte minst som utgångspunkt för att stimulera evenemangsnäringen så att vi kan fortsätta att växa på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsansvarig Svensk Live.

Projektet Evenemang i siffror har tydligt visat på styrkan i att integrera kultur och idrott.

– Evenemangen bidrar inte bara till samhället i form av omsättning och sysselsättning, de driver också direkt och indirekt betydande konsumtion i andra branscher i ett större ekosystem, inte minst i fler delar av besöksnäringen i form av resor, logi, måltider och shopping, säger Thomas Jakobsson chefsekonom Visita.