Det är en rörd Arne Ljungqvist (93 år) som får se skulpturen Et Purus 02 i brons avtäckas inför HM kung Karl XVI Gustav mitt i Galärparken i Stockholm. Statyn föreställer den klassiska handgesten ”No 1”, som används över hela världen av alla kulturer för att markera en prestationsseger. Ringen på pekfingertoppen symboliserar att prestationen gjorts med en ren och dopingfri kropp. Namnet på monumentet Et Purus är latin för och ren.
– Et Purus berör sportens värld såväl som vårt samhälle. Den hyllar ren hälsa i alla dess former och bär med sig ett starkt budskap om att vinna med excellens – genom att tävla rättvist och att hedra sanningen, beskriver han själv monumentet.
Det är Arnes mångåriga arbete mot doping som gör att det är han som hedras. Arne Ljungqvist är född och uppväxt i Stockholm och kom tidigt i kontakt med idrotten. Han blev svensk juniormästare i stavhopp, spjutkastning och i sin främsta sport höjdhopp. Det var i höjdhopp han deltog i Olympiska Spelen 1952, samma år satte han sitt personrekord när han saxade över 2,01.
Efter idrottskarriären utbildade han sig inom medicin och jobbade under flera år som läkare. Han vidareutbildade sig till professor i patologi men släppte aldrig passionen eller sitt engagemang inom idrotten. Han var först ledamot och ordförande för Svenska Friidrottsförbundet mellan 1971-1981, ledamot och sen ordförande för Riksidrottsstyrelse 1975-2001. Han var den förste ordförande för Riksidrottsförbundet, 1989-2001, som inte tillhörde kungahuset. Hedersledamot av Internationella Olympiska Kommittén där han valdes in 1994.
Arne Ljungqvist var styrelseledamot i World Anti-Doping Agency (WADA) från dess grundande 1999 och blev vice ordförande från 2008 till 2013. Det är genom att vara ett ansikte utåt i kampen mot doping som Arne har tagit plats.
– Han har varit helt avgörande för det internationella dopingsarbetet. Den globala sporten och idrotten hade sett helt annorlunda ut utan Arne Ljungqvists gärning. Ibland när vi hyllar svenskar som gör internationella insatser så kanske vi överdriver lite, men det går inte att göra med Arne, säger idrottsminister Jakob Forssmed som var med på ceremonin.
Arne Ljungqvist började sitt arbete mot doping för 53 år sedan och nu 93 år gammal är han fortfarande aktiv i kampen. Han fick i en bok från 2008 epitetet ”Dopingjägaren” – ett smeknamn som följde med till i en dokumentär av SVT. 2012 utökade han sitt arbete genom att bilda en stiftelse med uppdraget att bekämpa användningen av dopningsmedel även i samhället, särskilt riktad till ungdomar – Professor Arne Ljungqvists Antidopingstiftelse (PALJF).