Landslagstränare Klas Sandberg analyserar EU-mästerskapen i Ungern där Love Holgersson blev bronsmedaljör.

EU-mästerskapen var lite annorlunda mot tidigare internationella damturneringar jag bevittnat. Dels så var det första gången med ”10 point must”-bedömningen och dels så utvecklas damboxningen snabbt! Det gäller både antal deltagare och kvalitet.

I EU-mästerskapen gjorde 10-9 systemet att boxningen såg annorlunda ut än tidigare. Att sätta kvalitetsträffar som gör effekt på sin motståndare premieras likväl som att kunna dominera sin motståndare. I och med att domarna numera bryter mer sällan så blir det också mer boxning i närkamp och halvdistans.

Jag upplever det som att uthållighet och slagteknik (med tillhörande timing, precision och explosivitet) har blivit viktigare egenskaper. Allt för att kunna visa sig bättre och starkare än sin motståndare över alla ronder.

Fler länder verkar också arbeta systematiskt med helhetsperspektiv. Ett par länder jag pratade med berättar att de inte bara arbetar med teknik och taktik utan även med individuella fysprogram, mental utveckling och kost.

Den svenska truppen i Keszthely

För Sveriges del blev det blandade resultat. En bronspeng via Love Holgerssons kvartsfinalsvinst som bästa resultat visar att vi måste arbeta systematiskt, smart och målmedvetet om vi ska klättra i listorna.

Alla tjejer har olika saker att arbeta med. Från mentalt och taktik, till teknik och vikt.

Kan var och en lyfta sitt respektive förbättringsområde finns goda chanser att bli riktigt lyckosamma i framtida mästerskap.

/Klas Sandberg

Ansvarig Damsenior

Resultat EU-Mästerskapen
Keszthely, Ungern
1-6 juli 2013

2/7
57 kg Linnea Strandell, SWE – Lucie Sedlackova, CZE  3-0

3/7
48 kg Sonia Grönroos, FIN – Elin Rönnlund, SWE  3-0
54 kg Alice Sramkova, CZE – Juliana Söderström, SWE  2-1
57 kg Ornella Wahner, GER – Linnea Strandell, SWE  2-1

4/7
75 kg Love Holgersson, SWE – Timea Nagy, HUN  3-0

5/7 (semifinal)
75 kg Savannah Marshall, ENG – Love Holgersson, SWE  3-0

Samtliga resultat finns här