Vad stödjer vi oss på?
– Både på forskning och erfarenhet. När vi säger forskning menar vi inte en enskild studie utan decennier av forskning inom många olika områden. Både inom fysiologi, motivation och om hur lärande och utveckling fungerar. Även studier av hur framgångsrika våra talangutvecklingssystem är.
Hur bemöter du som förening de som tycker annorlunda – exempelvis föräldrar som ligger på om tidig elitsatsning och selektering av barn?
– Vi hör och ser att många föräldrar och föreningar känner sig pressade. Det kan kännas som att ”det är det som krävs” för att bli bra. Jag tror det är viktigt att prata om den känslan och var den kommer ifrån.
Idrottsföreningar har – och ska ha – en stor frihet att forma sin verksamhet. Med det kommer ett stort ansvar på medlemmar och styrelse att se till barn och ungdomars bästa – något som också kommer göra skillnad på lång sikt för föreningen.
– Förbunden har en viktig roll att stötta föreningarna i att skapa en långsiktig verksamhet. Ska man skapa en riktigt bra utvecklingsmiljö för barn och unga behöver man lägga ekonomiska intressen och prestige åt sidan. Då behöver man samarbeta både inom och mellan föreningar, säger Malin Träff.