Matchfixning är ett växande internationellt hot mot idrotten. Sverige är inget undantag. Om idrottstävlingar eller delar av idrottstävlingar är uppgjorda blir idrotten i en förlängning inte längre intressant. Matchfixning involverar dessutom ofta organiserad brottslighet och med den följer en risk för att utsättas för hot och påtryckningar.
– Alla goda krafter behövs för att motverka matchfixning. Jag välkomnar att regeringen äntligen beslutat att underteckna Macolinkonventionen, som nästan är tio år gammal. Det skickar en tydlig signal till omvärlden att Sverige vill dra sitt strå till stacken för att förebygga, förhindra och upptäcka matchfixning, säger Anna Iwarsson ordförande Riksidrottsförbundet.
Macolinkonventionen pliktar de undertecknande staterna att arbeta aktivt mot matchfixning på en rad områden. Vilket aktörerna i Sverige redan gör.
– Det här är ett viktigt beslut för svensk idrotts långsiktiga hållbarhet. Samverkan över gränser är en mycket viktig del av arbetet mot den organiserade brottsligheten. Att Sverige nu avser att ratificera konventionen ger oss möjlighet att bidra med vår kunskap internationellt, samtidigt öppnar det upp för ytterligare samverkan där vi får möjlighet att ta del av kunskapen från alla de tolv länder som sedan tidigare ratificerat konventionen säger Dan Korhonen, Integrity Officer Riksidrottsförbundet.
Här hittar du regeringens pressmeddelande (länk)
Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets arbete med säkerhet och rent spel (länk)
Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets arbete mot matchfixning (länk)
För mer information kontakta
Dan KorhonenIntegrity Officer, Riksidrottsförbundet08-699 60 91