Damjunior & ungdomarnas förbundstränare Katrin ”Enock” Enoksson rapporterar om succén på UVM/JVM i Turkiet.

Fredagen den 22 april 2011
Truppen sammanstrålade på eftermiddagen på flygplatsen i Istanbul. Trots klassisk turkisk organisationskultur (där de bytte gate tre gånger) lyckades vi komma med anslutningsflyget till Antalya. Allt bagage kom också fram och drygt en timme efter det att vi landat var vi på plats på Ayka Vital Hotell, ett stort femstjärnigt lyxhotell en halvtimmas färd utanför city.

Vi kom precis innan det tekniska mötet som avlöpte snabbt och effektivt, där det visade sig att möten, lottning och invägning skulle vara på hotellet, där vi också skulle bo. Det andra hotellet för boxarna var närmre arenan men av betydligt sämre standard. 45 länder var anmälda till detta första DU/DJ-VM, 110 ungdomar och 145 juniorer. VM:et kom att avverkas i två ringar, ungdomarna boxar på det första passet alla dagar utom finaldagen då det var omvänd ordning.

Efter det tekniska mötet, akriditering och incheckning genomförde vi ett lättare träningspass där några hade lite vikt att ta. Trots att alla var trötta och slitna såg det bra ut på träningen.

Lördagen den 23 april 2011
Traditionsenligt kaos, ingen visste exakt var invägningen skulle vara på hotellet, till slut kom vi till rätt källardel av hotellet med provvågar som inte var korrekta (vägde ett kilo för lite). Trots extrem trängsel och kaos lyckades alla tjejerna ta sig igenom relativt smidigt och en och en halv timma senare satt vi i matsalen.

Efter frukosten tog vi en gemensam promenad på 45 minuter i omgivningarna, det visade sig att vi bodde helt ute på landet med åkrar, kor och höns som våra närmsta grannar. Under dagen slappade vi vid poolen och på rummen för att återhämta oss efter gårdagens flygresa.

AIBA-presidenten Wu inledde med att berätta att 41 länder blivit invägda och att damjuniorer kommer att vara med på nästa Youth Olympics, 2014! Lottningen flöt på oerhört smidigt och det visade sig att ingen av de våra skulle boxas dagen därpå.

U 60 kg, 10 deltagare: Agnes Alexiusson SWE – Veronika Lobanova UKR KVART

U 63 kg, 8 deltagare: Victoria Geresimenko RUS – Ida Lundblad SWE KVART

J 51 kg, 23 deltagare: Frida Stenholm SWE – Amelia Burghardt AUS 8-del

J 60 kg, 15 deltagare: Gabriella Vetro HUN – Patricia Berghult SWE 8-del

J 69 kg, 12 deltagare: Love Holgersson SWE – Daena Stephenson NZL KVART

J 81 kg +, 5 deltagare: Sona Hakhverdyan SWE –  vinnaren mellan POL/KAZ SEMI

Även idag genomförde vi ett träningspass, däremot var det ingen som hade vikt att ta då vi tidigast kliver in i turneringen på måndag.

Söndagen den 24 april 2011
Vi hade ingen uppe idag så det blev en sovmorgon och sedan bar det av till centrum för en heldagsshopping.

Vi var på plats på arenan till invigningen som gick av stapeln strax innan andra passet. Snyggt arrangemang med två ringar och en träningslokal i anslutning med säckar och även den hade två ringar.

Vi körde ett kort pass med hög intensitet och fokus hos tjejerna på kvällen när vi var tillbaka på vårt hotell, alla låg bra till viktmässigt.

Måndagen den 25 april 2011
Sverige gick in i turneringen och det var matchdag för Frida och Patricia. Invägningen gick som en dans och tjejerna vägde bra. Vi tog en samling efter frukost och gick igenom dagen och körde vår hejarramsa. Efter det tog vi en kortare gemensam promenad och sedan individuella samtal, både med de som har match idag men även med övriga för att stämma av hur alla mådde och kände sig.

J 51 kg, 23 deltagare: Frida Stenholm SWE – Amelia Burghardt AUS 8-del 26-9
Amelias största merit är ett brons på de Australienska seniormästerskapen 2011. Frida klev in och tog tag i matchen från start med tydlig styrning och hade en härlig poänggivande höger. Det var klasskillnad i deras boxningskunnande, komfortabel seger med 6-1, 14-4, 20-7 och en räkning på motståndaren i sista ronden. Skön segerstart på VM där matchen slutade med siffrorna 26-9.

J 60 kg, 15 deltagare: Gabriella Vetro HUN – Patricia Berghult SWE 8-del 7-24
Gabriella vann de Ungerska ungdomsmästerskapen 2010, Patricia mötte henne vid UEM i höstas och vann då på RSC r.2. Ungerskan hade respekt för Patricia som tog tag i taktpinnen från start med tydlig styrning och varierad boxning. Efter rond ett (som var lite spänd) stod det 5-2, i andra ronden fick Vetro en räkning 14-4, 21-6 och slutresultatet blev 24-7 i Patricias favör.

Åter på hotellet tog Patricia och Frida ett dopp i inomhusbassängen medan övriga körde ett kortare pass med hög intensitet och högt fokus.

Tisdagen den 26 april 2011
För att skapa ökad trygghet behöll vi samma rutiner som föregående dag.

U 63 kg, 8 deltagare: Victoria Geresimenko RUS – Ida Lundblad SWE KVART 12-23
Geresimenko kom 2:a på de Ryska mästerskapen för Ungdomar 2011. Ida klev in bestämt redan från start med en bra gardering och hade en rättvis ledning med 9-5 efter första ronden. Med den ledningen så kändes den ryska björnen snarare som ett litet lamm och Lundblad kunde slappna av allt mer och dryga ut till 16-7 efter andra. I sista ronden var ryskan helt frustrerad och slutresultatet skrevs till 23-12 till Sverige.

J 69 kg, 12 deltagare: Love Holgersson SWE – Daena Stephenson NZL KVART 25-10
Stephenson kom 2:a på de Oceanska mästerskapen 2010. Som ungdom vann hon de Nya Zeeländska mästerskapen 2008 och kom 2:a 2009. Love mötte här en tjej som nästan var lika lång och stilmässigt var en blek kopia av Holgersson. Matchplanen var att kliva ut bestämt både med hög intensitet och slagfrekvens vilket resulterade i ledning med 7-3. Boxningen lossnade allt mer då fötterna kom igång och siffrorna blev 13-5 efter andra, Stephenson fick en räkning i tredje och siffrorna var 20-8. Love kunde till slut vinna med 25-10.

På kvällen genomförde vi en träning med de som inte haft match under dagen.

Onsdagen den 27 april 2011
Givetvis höll vi oss till de dagliga rutinerna…

U 60 kg, 10 deltagare: Agnes Alexiusson SWE – Veronika Lobanova UKR KVART 31-7
Ukrainskan har som främsta merit en andraplacering på deras nationella ungdomsmästerskap 2010. Agnes klev ut och boxades som aldrig förr, allt fungerade! Blicken, rörelsen, explosiviteten var där och hon sträckte ut sina slag. Säker promenadseger med 11-2, 22-5 och slutligen 31-7!

J 51 kg, 23 deltagare: Frida Stenholm SWE – Usupbaeva Bakhtygul KGZ KVART RSC r.3
Frida var lite tagen av stundens allvar men kom igång snabbt då hon väl var i ringen. Hon hade härligt varierande serier och bra styrning, 9-4 efter första och 16-7 efter andra. Lossnade rejält i tredje där det inte var något snack om vem som var bäst, satte vid två tillfällen stenhårda högerkrokar som resulterade i räkning -vinst på RSC r.3!

J 60 kg, 15 deltagare: Patricia Berghult SWE – Petruta Draghiciu ROU KVART 33-15
2011 vann rumänskan deras nationella mästerskap för juniorer. Ja, denna Petruta! Hon sprang fram samtidigt som hon slog och framförallt knuffades. Patricia blev nerknuffad så hon hamnade på ringgolvet vid fyra tillfällen. Ringdomaren var oerhört enögd, han varnade Patricia för insida i r.2 istället för att ta tag i boxningsförstöraren. Oerhört jobbig match, trots detta höll Berghult ihop kylan och sin boxning, ledning med 8-3 efter första, 17-10 efter andra (trots varningen). Det tuffa tempot tog ut sin rätt så Patricia behövde ta sin astmaspray i rondpausen. I tredje hade rumänskan kört slut på sig själv så det blev lite lugnare, Patricia ledde då med 27-13. I sista ronden kunde hon jobba med rörlig defensiv boxning och defilera i mål med 33-15.

Blev tjafs om astmasprayen men tack vare att Patricia hade sina papper i ordning (och hade med dem) så löste det sig.

Torsdagen den 28 april 2011
Invägningen var en timme tidigare eftersom ungdomarnas semifinals-pass började redan kl. 11.00. Vi var uppe med tuppen då Frida hade några hekto att ta på morgonen.

Idag hade vi med Jocke Berghult (Patricias pappa) i ledarteamet och Englands huvudcoach fick hjälpa till i Agnes hörna, då det fanns risk för att Agnes och Idas matcher skulle krocka (de hade olika ringar) –vi hade turen på vår sida så matcherna rullade på efter varandra.

U 60 kg, 10 deltagare: Agnes Alexiusson SWE – Austeja Accueita IRL SEMI 16-3
Austeja vann de Irländska ungdomsmästerskapen 2011. Det var lite mer spänt hos Agnes denna dag vilket framförallt märktes i första ronden. Hon visade ändå redan från start att hon ville ha matchen och att hon var den starkare av dem två, ledning med 4-1. Mycket av anspänningen rann av och hon kunde släppa loss allt mer, Irländskan var ständigt steget efter och ganska passiv, 11-3. I sista kunde Agnes släppa loss och jag satt och mös med engelskan som hjälpte till som sekond. Seger med 16-3.

U 63 kg, 8 deltagare: Nikolett Csosz HUN – Ida Lundblad SWE SEMI 6-25
Csosz vann de ungerska ungdomsmästerskapen 2010. Efter Angnes matchslut sprang jag iväg till Ida där Matte stod redo med Jocke som andrasekond, tack och lov hann jag i tid så jag fick nöjet att njuta av Idas härliga match! En lång Ungerska på 175 cm som vunnit på RSCH r.2 i sin kvartsfinal, Ida klev in med mycket bra gardering och prickade med sina stenhårda slag, 10-1 efter första. I andra fick ungerskan en räkning och domaren borde stoppat matchen på RSCH i Idas favör, misshandeln fortsatte, 21-4. Inför sista fick Ida order om att spara sig och inte ta några risker –snygg seger med 25-6.

J 51 kg, 23 deltagare: Katie Rowland IRL – Frida Stenholm SWE SEMI 11-14
Irländskan kom 2:a på JEM i höstas och vann de Irländska mästerkapen för seniorer 2011. Vi visste att detta skulle bli en tight match och att Frida behövde prestera på sin topp för att ro hem segern. Taktiken var att ha styrning med supertät gard, smyga in lite närmre innan hon släppte sina slag. Efter första stod det 3-2 i vår favör! Frida höll taktiken suveränt och kunde rycka ifrån till 8-5 efter andra. Fokuset fortsatte att vara på topp även i rond tre, 12-8. Vi kände att vi borde tagit hem det och helt riktigt, seger med 14-11 i den absolut bästa match jag sett Frida göra!

J 60 kg, 15 deltagare: Poonam IND – Patricia Berghult SWE  SEMI 3-17
Indiskan vann deras ungdomsmästerskap både 2008 och 2010 och kom 2:a 2009. Ytterligare en bökig motståndare som ville in och kriga. Det tog ett tag innan Patricia hittade rätt distans, men 5-1 till Sverige efter första. Indiska var riktigt ful och bet Patricia i axel i ren frustration i andra, 9-2 till oss. I den indiska hörnan var det inte lika glada miner som hos oss, Patricia släppte loss hela arsenalen med, 12-3 efter tredje och slutligen vinst med 17-3!

J 69 kg, 12 deltagare: Lauren Price WAL – Love Holgersson SWE SEMI RSCI r.4
Love kom inte upp i sin normal standard, fötterna var sega och garden var inte på plats. Då walesiskan blev inbjuden i matchen från start blev det en riktig nagelbitare, 3-3 efter första ronden. Vi jobbade på att få igång Loves styrning där hon skulle sträcka ut slagen, hade tumme med domarna och fick 7-5 efter andra. Vi kände att nu, nu så lossnar det! Men icke, ligger under med 9-10 inför sista. Ger Love order om direkthöger och vänster sidestep, äntligen börjar blicken tända till i ringhörnan och hon vaknar till liv. Sätter en del raka högerslag så det känns som vi borde kommit ikapp och förbi och då sätter Love en stenhård rak höger, när det är 20 sekunder kvar. Laurens näsa krossas och läkaren stoppar matchen och finalplatsen är i hamn med domslutet RSCI r.4! Datorn hade i den stunden siffrorna 14-13 till Price, så Love satte sin livs bästa höger i grevens tid!

J 81 kg +, 5 deltagare: Sona Hakhverdyan SWE – Oxana Ukharyova KZA SEMI 16-6
Oxana vann deras nationella mästerskap 2010 och kom 2:a 2011. Sona hade väntat länge på sin tur att komma in i turneringen då hon fick stå över kvartsfinalen. Hennes motståndare hade tagit sig till semi genom att besegra polskan Izabela Pawlowska med poängen 41-11 under tisdagens pass. Vi såg att motståndaren var både längre och tyngre än Sona (vägde in på 106 kg) och att hon var som bäst då hon fick styra och gå framåt med raka slag. Taktiken var att komma ner och ha balans med hög och tät gard, jobba in med jabb, vara snabb i sida och sedan ösa med krokar och uppercuts när Sona kommit in på sin distans. Hon genomförde taktiken väl och tog ledningen med 4-2 efter första, självförtroendet började komma och ledningen drygades ut till 7-3. Kazaken blev alltmer uppgiven då det stod 12-4 efter tredje och slutade med svensk vinst med siffrorna 16-6!

Ett flertal nationer har kommit till mig och Mathias och berömt tjejerna för deras snygga boxning och poängterat hur kompletta de är, ni tränare ska vara stolta över att ni har skolat dem så väl!

Fredagen den 29 april 2011
En välbehövlig vilodag där det var utlovat en arrangerad shoppingutflykt, den ställdes in två timmar innan avgång med väldigt luddig motivering. Vi gjorde vår egen utflykt och tog taxi in till city, det shoppades en hel del. Tack och lov är tjejerna betydligt bättre i ringen än vad de är på att pruta! Efter lunch inne i centrum åkte vi hem till vårt hotell där tjejerna vilade ett par timmar och jag och Matte kollade in deras finalmotståndare på film för att lägga upp taktiken. Bra tempo och fokus på träningen och alla låg bra viktmässigt. Efter middagen tog vi alla ett bad i inomhuspoolen och softade i hotellets hamam.

Lördagen den 30 april 2011
Samma morgonupplägg som tidigare dagar, här höll vi oss till ett vinnande koncept! Även familjen Berghult hjälpte till som brukligt – tack!

 

J 51 kg, 23 deltagare: Frida Stenholm SWE – Yibo Zhang CHN FINAL 3-16


Yibo kom 2:a på de kinesiska mästerskapen 2010. Frida fick sämsta möjliga uppladdning då hon via SMS (från sin lillebrors kompisar kvällen innan) får reda på att lillebror Filip varit med i en mopedolycka och slagits medvetslös, att han låg på sjukhus och föräldrarna var hos honom. När jag kollar av på morgonen hur alla sovit får jag reda på detta faktum. Fridas mentala styrka är något i hästväg, vi pratar igenom situationen och kommer fram till att vi fan ska knipa ett guld till lillebror! Vi har sett att kinesiskan är en mycket explosiv kontringsboxare som gärna ligger och väntar för att sedan komma med sina svingar. Taktiken är att ta mitten med styrning och kyla så kinesiskan måste komma först där vi tar på gard och svarar. Frida höll taktiken perfekt men kinesiskan är en riktigt grym boxare, 1-2, 1-5, 3-8 och slutligen 6-13 blev siffrorna. Frida gör en lika bra match som i semin och detta trots oron över sin bror. Jävlar vilken turnering och prestation Frida gjort, hon har VUNNIT JVM-SILVER!

J 60 kg, 15 deltagare: Patricia Berghult SWE – Anastasia Belyakova RUS FINAL 10-15

Anastasia tog sig till kvartsfinal på senior-VM 2010, är rysk juniormästare och vann junior-EM 2010. Hon är känd för oss sedan tidigare då Matilda Nerén förlorade mot henne i sin semi på JEM i höstas. Ryskan var helt klart favorit till att knipa guldet, en explosiv kontringsboxare med fantastisk blick och bra fötter där hon går in och sätter sina träffar för att sedan vara utom räckhåll. Taktiken var att Patricia skulle ha en riktigt tät gard, framförallt på sin vänstersida då ryskan hade en rapp överhandshöger. Våga vänta ut ryskan och själv vara den som kontrar, gärna med en direkthöger. Taktiken fungerade bra, 2-3 efter första, 4-5 efter andra men i tredje ryckte ryskan genom sin explosivitet 6-10 och avgjorde här matchen. Siffrorna slutade på 10-15. Patricia har känt ett favorittryck och satt stor press på sig själv under detta mästerskap. Hon fixade pressen, gav järnet men mötte i finalen en i nuläget bättre boxare och VANN ETT JVM-SILVER!

J 69 kg, 12 deltagare: Love Holgersson SWE – Irina Tsarkova RUS FINAL 24-10


Irina vann EM-guld som ungdom i höstas och slog då Ida i semifinalen i 63 kg. Love har precis som Patricia haft ett starkt favorittryck att bära, det är bara att läsa artiklarna om henne på AIBA:s hemsida. Först nu i finalen kändes Love som sitt gamla vanliga trygga, taggade och fokuserade jag under uppvärmningen. Taktiken var att hålla ryskan på distans, att hon skulle utnyttja sina långa armar och jobba runt i sidled om ryskan kom rusande och framförallt få upp sin gard, som tyvärr inte varit på plats under VM. Efter första ronden har vi tre domare mot oss men siffrorna var trots det 5-5. Vi jobbar på att få upp garden och att hon ska sträcka ut slagen, 11-6 efter andra. Bördan faller från Loves axlar och både blicken och fötterna fungerar kanon både i rond tre (18-8) och fyra, vinst med 24-10. Hon har pallat trycket, rott hem vårt första JVM-GULD och blir dessutom vald till BÄSTA JUNIOR PÅ VM!

J 81 kg +, 5 deltagare: Viktoriya Krylova RUS – Sona Hakhverdyan SWE FINAL 11-17

Ryskan kom 2:a både 2010 och 2011 på de ryska juniormästerskapen. Då vi la upp taktiken mot denna ryska insåg vi att vi inte har råd med några misstag, Viktoriya hade en förkärlek för att dra sin stenhårda vänsterkrok/sving! Taktiken blev att Sona skulle täppa igen sin högersida, krypa ihop och komma in på ryskan där hon antingen tog vänsterkroken på sin gard och själv svarade med sin vänster alternativt vara först i attackerna. Det var rejält tryck i ryskans slag då hon vid några tillfällen flyttade på Sona med sin vänsterkrok. Sona höll taktiken, men ryskan slog tungt och hårt vilket ledde till att varken Sona eller vi vågade riskera att öppna upp oss i onödan, 0-3 efter första. Sona var den av de två med bäst kondition så vi jobbade på att hon skulle tvinga upp tempot så ryskan blev trött och sedan öka sin egen slagfrekvens, 4-8 efter andra ronden. I tredje ryckte ryskan till 7-13 och domaren räknade, fullständigt meningslöst, på Sona i slutsekunderna då hon var inte hårt träffad. Sista ronden var helt jämn och ryskan var riktigt trött, 11-17. Sona kliver ut i sin första internationella turnering och kniper ett JVM-SILVER!

U 60 kg, 10 deltagare: Agnes Alexiusson SWE – Oxana Paltceva RUS FINAL 11-6


Oxana vann de ryska ungdomsmästerskapen 2011. Agnes var riktigt nervös när vi gick iväg till uppvärmningen, trots detta kändes hon mycket bra på plattor. Här lade vi inte upp någon taktik utan utgick helt ifrån Agnes boxning där vi jobbade på att hon skulle sträcka ut slagen och få upp garden. Vår ”minsting” kliver ut och tar tag i matchen och har en ledning med 4-2 efter första ronden. Hon kommer stundtals för nära sin motståndare så vi jobbar på att hon ska utnyttja sin längd och slå sina slag på rätt distans, 7-4 efter andra. I tredje och sista ronden släpper anspänningen och Agnes kan få ut alltmer av all den boxning hon har i sin kropp, matchen slutar med siffrorna 11-6. Vad säger man, i januari 2011 går denna 15-åring sin första riktiga match och mindre än fyra månader senare är hon UNGDOMSVÄRLDSMÄSTARE!

U 63 kg, 8 deltagare: Larissa Mischanin GER – Ida Lundblad SWE FINAL 14-17


Tyskan har som främsta merit att hon kom 2:a på en ungdomsturnering 2010. Vi utgår taktiskt helt och hållet från Idas boxning med tanken att hon ska kliva ut och styra/ta tag i matchen från start. Ida var riktigt tänd, övertänd, och kliver upp i ringen och kommer alldeles för nära motståndaren och snarare slåss än boxas. Tursamt nog låg vi bara under med ett poäng, 5-6 efter första. Vi ger henne en riktig uppsträckning i rondpausen om att hon ska slå raka slag så distansen blir korrekt, matchen vänder till vår favör 11-10. Stärkt av att siffrorna vänt håller hon ihop sin gard och slår ut sina slag alltmer. Jag och Matte sitter och håller om varandra med en arm samtidigt som vi håller varandra i hand med den andra av ren nervositet. Riktig nagelbitare innan siffrorna kommer, vinst med 17-14! Ida har under det senaste året gjort en fantastisk utveckling och kan numera titulera sig som UNGDOMSVÄRLDSMÄSTARE!

I ett svagt ögonblick hade jag lovat att jag skulle bada i den svinkalla utomhuspoolen om det blev några guld. Det var helt underbart att jag fick hoppa i tre gånger  i isbadet när vi kom tillbaka till vårt hotell!

Turkarna struntade i att anordna någon bankett (precis som med shoppingutflykten) så vi fick fira på egen hand fram till kl 01.00 då vi blev hämtade för transport till flygplatsen.

Sammanfattning av UVM/JVM
Stämningen har varit riktigt bra och gruppen har fungerat suveränt, vi har haft kul –shoppat, solat, badat, varit i hotellets Hamam och avverkat 19 matcher, där samtliga tog sig till VM-final och det blev totalt 16 matchvinster!

Nyckeln till framgången tror jag för det första är att vi hela tiden jobbat som ett lag där vi stöttat och hjälpt varandra. Alla tjejerna åkte till VM för att prestera, ingen var med för att det är ”skoj/få en upplevelse”.

Dessa tjejer har ett oerhört tekniskt kunnande tack vare er tränare och den fina skola som diplomboxningen är. Därigenom har de fått en bredd i sin boxning vilket gör att vi kan boxa taktiskt. VM-tjejer är oerhört seriösa och ligger på hög träningsvolym, det syns att de har tagit tag i arbetet med sin fysik, såväl med styrkan som uthålligheten. Detta har gjort att vi kunnat gå ut i ett högt tempo i våra matcher och ändå vara den som har mest krafter kvar i slutet!

 

/Katrin ”Enock” Enoksson, förbundstränare

 

Sveriges lag till junior och ungdoms-VM i Turkiet den 21/4-1/5

Ungdom:
60 kg: Agnes Alexiusson, Värnamo BK
63 kg: Ida Lundblad, TIFA BC

Junior
51 kg: Frida Stenholm, BK Kelly
60 kg: Patricia Berghult, Höllvikens BK -94
69 kg: Love Holgersson, IF Linnéa
+81 kg Sona Hakhverdyan, Upsala IF

Ledare: Katrin Enoksson och Mathias Hedlund
Domare: Dorian Butar (utsedd av AIBA)