– Elittränare lever under liknande press som aktiva och behöver stöd, nätverk och förståelse för uppdrag och utmaningar för att både vara hållbara och nå framgång. Idrotterna behöver se över sina ledarutbildningar och vi från Riksidrottsförbundet måste i större grad än tidigare inkludera elittränare i de stöd som finns till aktiva inom idrottspsykologisk rådgivning eller att få mentorstöd, säger Liselotte Ohlson, elitidrottschef Riksidrottsförbundet.

I rapporten beskrivs också utmaningar för elittränare oavsett kön kopplat till en stereotyp manlig kultur och svårigheten att kombinera elittränararbete med föräldraroll.

– Här kan vi se att det både är män och kvinnor som inte vill ”offra” familjelivet för karriären som elittränare och det är vanligare att män slutar när de blir föräldrar nu än i tidigare generationer. Vår slutsats är att det är önskvärt att skapa förutsättningar för att kombinera ett familjeliv med jobbet som elittränare, både för kvinnor och för män, säger Karin Hägglund.

Forskarna föreslår följande utvecklingsförslag för att skapa bättre förutsättningar för hållbara och framgångsrika tränare inom svensk elitidrott:

Utveckla kompetens inom organisationspsykologi genom praktiknära forskning och tillämpning inom svensk idrott: Hur skapar vi hållbara, framgångsrika och psykologiskt sunda och trygga organisationskulturer för elitidrott i Sverige?Skapa möjligheter och förutsättningar för elittränare att lära sig om intrapersonell kunskap, genom (1) genomlysning och utveckling av tränarutbildningar, och (2) praktiknära forskning för att utveckla evidensbaserade program och verktyg riktade mot elittränare.Inkludera elittränare i större utsträckning inom ramen för idrottspsykologiska stödinsatser. Uppmärksamma att elittränare likt aktiva är utövare med höga prestationskrav som kan påverka den mentala hälsan.Utveckla strukturerade mentorskapsprogram för de som är nya i rollen som elittränare. Behovet av att ha ett bollplank, någon att prata med och lära av, är centralt för såväl hållbarhet som framgång på de stora mästerskapen.Mer forskning om framgångsrika elittränare med tonvikt på hur de agerar och samspelar med sina idrottare och andra relevanta personer i både träningsoch tävlingssammanhang.

I studien ingår 32 deltagare, 3 kvinnor och 29 män varav 16 från individuella idrotter, 11 från lagidrotter och 4 som tränar individuella paraidrotter och1 som tränar lag paraidrott. Åldern på deltagarna varierar mellan 29 och 74 år med en medelålder på 53 år. Vid tidpunkten för intervjun varierade deltagarnas erfarenhet som elittränare i antal år mellan 6 och 40 år med ett snitt på 21 år.