Vi deltog på Ungdoms-VM i Astana 22-30 juli med en liten trupp på två boxare, Loran Batti och Oliver Flodin, som blivit uttagna efter sina starka insatser på UEM tidigare i sommar. Tyvärr blev det inga vinster i detta mästerskap men grabbarna fick nyttig mästerskapsrutin.

Oliver Flodin

28 boxare vägde in i klassen 60 kg, den största klassen tillsammans med 54 kg. Oliver ställdes mot en högerboxande tysk, Niels Morgel, andra tävlingsdagen. Tysken var snabb, boxades defensivt och var bra på att pricka från distans. Oliver satte press men fick svårt att få tag på den hale tysken. Några gånger fick han upp Morgel mot repen men fick inte riktigt bra träff. Oliver gjorde en klart godkänd insats men hade behövt följa upp med en andra attack och Även komma med fler slag i sina attacker.  Oliver Är första års-ungdom och mycket utvecklingsbar för framtiden. Oliver gjorde en mycket bra sparring mot Australien och Nya Zeeland senare.

Loran Batti

Loran kom till UVM med ett färskt UEM-brons och ställdes i Åttondelen (15 invägda boxare) mot Nabi Baghirov, Azerbaijan. Loran Är en utpräglad kontringsboxare men här blev han satt under press och hade svårt att nå fram. Det blev för få tillfällen för Loran att kontra med sin höger. Baghirov var bra på att styra från distans och Loran hade behövt pressa honom bakåt och krympa avståndet. Tyvärr hade Loran svårt att ställa om sin boxning och Även om siffrorna var jämna (1-3, 2-2 och 3-3) kändes det som om matchen kunde fått ett annat utslag om Loran kunnat höja tempot och inte låtit Baghirov styra för mycket. Loran körde senare en sparring mot Indien, Tajikistan och Australien (1 rond var).

Mästerskapet

Mästerskapet var mycket proffsigt organiserat och det verkar som Astana kommer stå värd för herrarnas senior-VM 2013. Boxningen har stort stöd i Kazakstan vilket inte Är så konstigt när boxningen tagit hela fem guld på OS sen 1996 (totalt har landet 9 guld på sommar-OS). Från första dagen var det uppemot 3000 Åskådare i Sports Palace Kazakhstan och finalerna var nästan fullsatta i arenan som tog 6000 Åskådare. Bland prisutdelarna fanns Premiärministern Karim Massimov och OS-hjältarna Serik Konakbayev, Ermakhan Ibrayimov och Muktarkhan Dildabekov. Busstransporterna till tävling/träning, ca 10 min, var väl det enda som inte alltid fungerade helt perfekt.

Detta UVM var det största någonsin både i antal boxare (273) och antal nationer (48). Dock saknades nästan hela amerikanska kontinenten (endast Dominikanska Republiken hade röd att sända sina boxare) och Även Afrika var sparsamt representerat, endast tre nationer. Extra kul var att Tahiti tog sin första medalj någonsin genom en snabb och smart boxande supertungviktare. Australien hade en blandning av rena nybörjare och så två riktigt vassa boxare som gick hela vägen till guld!

Boxningen var av blandad kvalitet men trots att många boxare saknade/hade begränsad internationell erfarenhet var det inte fler RSC/KO Än vanligt. Några av de här boxarna kommer vi med stor säkerhet få höra mer av. Något bästa boxare pris offentliggjordes aldrig men segraren i 66 kg Alexander Agafonov var oerhört imponerande. Han inledde turneringen som vänsterboxare för att i semifinal och final gå ut som högerboxare och slå ut sina motståndare! Några andra imponerande boxare var den lille proffsige australiensaren Clay Waterman i 46 kg, explosive filippinern Eumir Marcial (mer Nonito Donaire Än Manny Pacquiao) i 54 kg, Tajikistans blixtsnabbe Asror Vohidov i 48 kg och uzbekiske supertungviktaren Oybek Sharipov. Jag hade väntat mig mer av Kazakstan som bara vann ett guld, ett silver och tre brons. Ryssland var klart bästa nation med Åtta medaljer (4-1-3) trots att de bytt ut hela UEM-laget med Åtta europamästare. Oerhört imponerande.

Bedömningen med det nya systemet gör att boxningen blir mer öppen och underhållande. Tempot höljs och boxarna vägar boxa ut mer. Ingen speciell stil premieras men det gäller fortfarande att ha lite tryck bakom slagen för att få poäng. Systemet tar dock inte bort dåliga domslut som AIBA vill framhäva. Boxning kommer väl alltid att vara en bedömningssport. Ringdomarna Är numera snabba med att säga till för passivitet när någon försöker springa undan i sista ronden vilket Är oerhört positivt.

Som vid tidigare ungdomsmästerskap blir man ibland väldigt skeptisk till vissa nationers boxare om de verkligen har rätt Ålder får dessa mästerskap. Bl.a. Frankrike Är ju av princip inte med på UVM med sina ungdomar.

Vi hade Även Benny Näsman med som domare. Han gjorde som vanligt ett bra jobb och fick döma tre semifinaler i ringen men blev förvånansvärt inte uttagen till finalerna.

Ungdomsvärldsmästarna 2011

46 Clay Waterman, AUS
48 Asror Vohidov, TJK
50 Pat Mccormack, ENG
52 Eumir Marcial, PHI
54 Beghzan Kibitkaliyev, KAZ
57 Aliyor Noraliyev, UZB
60 Shamil Malsagov, RUS
63 Tamerlan Magomedov, RUS
66 Alexandr Agafonov, RUS
70 Lendrush Akopyan, RUS
75 Vladislav Mikhailov, UKR
80 Jai Opetaia, AUS
80+Oybek Sharipov, UZB

Samtliga resultat finns på www.amateur-boxing.strefa.pl/Championships/WorldCadetChampionships2011.pdf

Finalmatcherna håller på att läggas ut på www.aibaboxingtv.com.

/Santiago Nieva