Bundesliga är något som för de flesta idrottsintresserade i första hand för tanken till den högsta tyska divisionen i fotboll med landets 18 bästa lag. Men Bundesliga är så mycket mer än så. Det är också benämningen på den högsta tyska serien i handboll, ishockey, friidrott, curling, landhockey, bowling – ja alla sporter med självaktning har sin egen Bundesliga 1, 2 och 3. Alltså även boxningen och av naturliga skäl är det om den det ska handla här.

Ett boxningslag i högsta Bundesliga (1) består innevarande säsong (13 november  2010 – 23 april 2011) av totalt åtta boxare i viktklasserna 56 kg, 60 kg, 64 kg, 69 kg, 75 kg, 81 kg, 91 kg och 91+. Men därmed ingen garanti för att det ser likadant ut nästa säsong. ”Ordnung Muss sein” gäller inte så mycket mer än startbok och licens i boxningens Bundesliga. Där är det pengarna som styr och sponsorerna som bestämmer förutsättningarna.

Det är ingen tillfällighet att Velberter BC 22 — som namnet antyder hemmahörande i staden Velbert i delstaten Nordrhein-Westfalen —  vinner ligan i stort sett varje år. Klubben har haft turen att få en pengastark och generös sponsor som tycker om segrar och därför är mycket frikostig när det gäller att finansiera köp av de allra bästa boxarna.

I år ser det ut så här

Utan att gå in alltför mycket på detaljer – här några av de förutsättningar som gäller  innevarande säsong. BL 1 består av fyra klubbar, BL 2 av fem klubbar och BL 3 av åtta klubbar uppdelade i två grupper – väst och öst.

Efter sista omgången möter segraren i BL 2 segraren i BL 1 om titeln ”Årets bästa ligaklubb”. BL 2-segraren är också kvalificerad att ta steget upp till BL 1-finrummet men kan av ekonomiska eller andra skäl välja att avstå.

Varje BL-klubb har rätt att förstärka sitt lag med utländsk boxare. Dock endast för hel säsong och med begränsningar vad gäller antalet. (Eftersom begränsningarna inte är gemensamma för BL 1, BL 2  och BL 3 utan varierar, går vi inte in på dom här.)Trots att ligan är tysk kan även utländska klubbar få Ligakommissionens OK för deltagande. Faktum är att för närvarande är Velberter BC 22 inte bara den särklassigt bästa klubben i BL 1 utan också den enda tyska. De andra BL 1-klubbarna är holländska Team Windmill,  polska Boxsportklub Poznan och danska Boxteam Nord. I BL 2 och i BL 3 är det däremot tyska klubbar överlag. Men som sagt var: I morgon kan situationen vara en annan. Nyckelordet är pengar. Money talks som bekant…

Svenska boxare som boxats i högsta Bundesliga är Roger Pettersson, nuvarande förbundstränaren Majid Jelili, Bashir Hassan och möjligen någon till som jag kan ha tappat bort i hastigheten. I den säsong som börjar lida mot sitt slut har vi två svenska boxare på plats, båda i BL 2: Djurgårdens Modo Sallah (hittills två förluster och en oavgjord match) och Angereds Salomo N’Tuve (två vinster och en förlust).

I princip skulle också en svensk klubb kunna få licens att boxas i Bundesliga – det lär dock inte bli aktuellt. I alla fall inte inom överskådlig framtid. Det är helt enkelt pengabristen som lägger hinder i vägen. Redan den licensavgift som ska betalas in till det tyska förbundet (DABV) som ersättning för att det sköter vissa administrativa uppgifter för ligan skulle kännas betungande för flertalet svenska klubbar. Avgiften är 1 200 € i BL 1, 800 € i BL 2 och 600 € i BL 3. Men de totala kostnaderna för en säsong BL 2 kan beräknas uppgå till minst 60 000 €. Betydligt mer i BL 1.

Så i ett blågult perspektiv får vi nog vara tacksamma över den möjlighet som svenska boxare (visserligen få men ändå) får att boxas i Bundesliga. Just nu har Bundesliga två svenska deltagare, båda i BL 2:

Stentuff konkurrens

– Tyvärr har det inte gått lika bra för Modo som för Salomo men man ska vara medveten om att dom hela tiden möter mycket duktiga boxare, många av hög klass, säger Walter Mohr, elittränare i Djurgården. På inbjudan av Modos BL 2-klubb brukar Walter finnas med i hans ringhörna så ofta han kan.

– Ingen tvekan om att den stenhårda konkurrensen är mycket utvecklande för båda två och gör dom till bättre boxare. Även för mej som tränare är det utvecklande att vara med på plats, lägger han till.

Poänggivande invägning

– Man blir inte rik på att boxas i Bundesliga 2, konstaterar Walter vidare, inte ens i Bundesliga 1. Men en god möjlighet att tjäna lite extrapengar är det ju ändå. En fördel är det också att boxaren med god framförhållning vet när han har match, något som han inte kan vara lika säker på i Sverige.  Att ett lag kommer till en ligaomgång icke fulltaligt eller med boxare som inte håller vikten förekommer knappast alls, vilket torde ha sin förklaring i att varje boxare redan vid invägningen får ett poäng som han har med sej upp i ringen.

Kanske något att ta efter här hemma.

Apropå invägningen, så sker den två timmar före matchstart, vilket inte ger mycket tid till bantning för dom som väger över.

 


Stenhård konkurrens i Bundesliga utvecklar svenska deltagare, säjer Walter Mohr, tränare för Djurgårdens manliga elit.

 

Text: Kåbe Lidén
Foto: DIF