– Jag är väl inte Sveriges bästa boxningstränare men jag har en stor lidelse för boxningssporten och ett jäkla engagemang och det är nog därför jag fått den här utmärkelsen. Så säger Tommy Månsson, 63, dagen före nyårsafton utsedd till ”2010 års eldsjäl” i TV4:s direktsända Eldsjälsgala med miljonbingo och dragning i Sverigelotteriet.

Grattis säger SBF och hela boxnings-Sverige inklusive undertecknad till en mycket hedrande och prestigefylld utmärkelse. Inte minst därför att det är svenska folket som till sist bestämmer genom att ringa in och lägga sina röster på en av de tre kandidater som en jury slutligen vaskat fram från alla inkomna förslag i den mycket omfattande nomineringsprocessen. De båda som fick se sig besegrade av Tommy representerade för övrigt segelflyg och hästsport.

Tommy Månsson är tränare, ordförande och allt i allo i BK Revansch i Sölvesborg. Han är också övervakare för några unga missbrukare, som själva valt honom som kontaktperson. Han tar gärna med sej sina skyddslingar till klubben för att ge också dem chansen att träna boxning och växa som människor.

Tommy är inte den enda eldsjälen inom svensk boxning men han är den första genom tiderna inom vår sport som uppmärksammats av föreningslivets spelbolag Folkspel på detta sätt. Syftet med priset, som delats ut i fyra år, är att uppmärksamma och uppskatta det ideella föreningsarbete som pågår runt om i landet. Priset består av 50 000 kronor, en V60 Sportswagon skänkt av Volvo, 50 boxningshandskar till klubben – och så folkets jubel förstås.

Väldigt stort

– För några år sen blev jag utsedd till årets ledare av Sölvesborgs kommun och redan det kändes väldigt stort, säjer Tommy. Men det är klart att inget går upp mot detta. Jag känner mig självfallet djupt hedrad.

Även om Tommy i första hand fått detta pris för sitt oförtröttliga arbete med att hjälpa ungdomar från gathörnan till ringhörnan, vill han för egen del också se det som en personlig revansch och ett tecken på att det går att komma igen efter många år med alkohol-  och drogmissbruk och därtill kopplad brottslighet. Eller som han själv sa till programledarna Agneta Sjödin och Peter Jihde i direktsändning:

– Efter det skitliv jag levt känns detta som en förlåtelse.

Skitlivet är idag ett avslutat kapitel sen 20-talet år tillbaka.

Blekingebo på nytt

Tommy Månsson är född i Mörrum men uppvuxen i Haninge strax söder om Stockholm. Där var han i slutet av 60-talet med och bildade Haninge Boxningsklubb tillsammans med den för några år sen bortgångne Sonny Carlsson, en annan ”eldsjäl”. Tommy var också själv aktiv och som bäst femterankad i Sverige i lätt mellanvikt.

När han var hemma och hälsade på sin pappa i Mörrum 1995 träffade han sin stora kärlek Carina, som i dag är hans hustru. Och dessutom kassör i BK Revanschs styrelse. Det var förstås Carina som fick honom att på nytt bli Blekinge-bo, nu i Sölvesborg.

2001 grundade han BK Revansch tillsammans med Kenneth Thorén och hans son Thomas. Dom är nu borta ur bilden men i klubbens styrelse idag ingår utöver Tommy och Carina en trio bestående av Stefan Magnusson samt Ingemar och Lotta Antonsson. Men det stora lasset drar förstås Tommy själv. Inom kort kommer han dock att få viss lön för den hittills uteslutande idealistiska mödan med en halvtidstjänst bekostad av Sölvesborgs kommun.

Mycket välförtjänt det också.

 

Text: Kåbe Lidén

Foto: Kamerareportage