Santiago Nieva är utsedd av Svenska Boxningsförbundet som rikstränare och han kommer att tillträda sin nya tjänst den 25 februari. Santiago kommer att ansvara för den sportsliga verksamheten tillsammans med Sportkommittén.

Här är en kort presentation av honom själv: Jag tackar SBF för förtroendet och ser fram emot utmaningen att leda svensk boxning. Med min bakgrund som både elitboxare och tränare känner jag svensk boxning väl och jag hoppas kunna utveckla den svenska skolan på ett nytänkande sätt. Som rikstränare vill jag satsa på utbildning och samarbete med Sveriges tränarkår. Jag vill medverka till att svensk boxning håller sig framme på den internationella boxningskartan med framgångar på de stora internationella mästerskapen EM, VM och OS.

/Santiago Nieva

 

Fakta:

Santiago Nieva har sedan 2008 varit med i Förbundstränargruppen som ansvarig för Elitgruppen Herr Junior/Ungdom och varit chefstränare på Narva BK. Tidigare var han landslagstränare och proffstränare i Argentina. Santiago har en gedigen tränarutbildning och har hållit kurser för AIBA i sex olika länder. Han innehar tre AIBA-stjärnor.

Som boxare har han vunnit SM-guld för Hisingens BK (1994) och Narva (1996). Han representerade Sverige på Junior-EM 1993 och EM 1996. Efter flytt till Argentina boxade Santiago på VM och Panamerikanska Mästerskapen 1997 för Argentina. Samma år vann Santiago guld på den prestigefyllda Cordova Cardin-turneringen på Kuba, vilket gjorde att han en tid rankades som etta på AIBA:s världsranking.

/Pehr Grånefors, generalsekreterare