I kanske den bästa versionen av Golden Girl Championship tog sig 133 boxare till start, 168 var anmälda men några föll ifrån och en stor del engelska boxare satt fast i dåligt väder och kunde inte lämna de brittiska öarna.

Men det var ett grymt startfält med bland annat Det ryska landslagets absolut bästa boxare och det höjde ju förväntningarna otroligt mycket.

Vi höll tiden och hade inga hick-ups så klockan 16.00 rullade det igång som var sagt. Det blev tuffa matcher och otroliga uppvisningar i den fyrkantiga ringen. Mira Potkonen mötte i sin första match Höllvikens Patricia Berghult och Patricia gjorde en riktigt bra match och hade finskan i trubbel då hon inte fick tag i Berghult, Mira är stark och började dock hitta distansen bättre i mitten på andra ronden och det blev till slut seger för Potkonen. Allas ögon var just riktade mot 60 kg klassen som så vackert internt kallades för Dödens grupp med då ovan nämnda samt då Ida Lundblad, Agnes Alexiusson och ryska världsmästaren Anastasia Beljakova. Ryssarna var bra, det är inget snack om det men det var en chock som snart skulle komma att hända och det är väl det som är tjusningen i boxning. Fredagen rullade på med snabba matcher, bra bedömningar och en otroligt trevlig stämning med skötsamma boxare.

Lördagen skulle bjuda på en chock som i mina ögon sett är bland det största som hänt i svensk amatörboxning på många år, i alla fall på damsidan. Boxare som stack ut var ju naturligtvis de ryska “superboxarna” som någon kallade dem, Elena Saveleva, Zhrachevskaia, Sagatayeva, Yakushina och Belyakova men det fanns fler, och när Ida Lundblad äntrade ringen för att möta mästarinnan och regerande golden Girl, Mira Potkonen var förväntningarna höga och helt klart så vann Ida första ronden, men sedan började Potkonen komma närmare och närmare, hon är urstark, svår att hålla undan men Lundblad tuff som få stod upp men räckte inte riktigt ända fram enligt domarna och än en gång hade då Mira vunnit i en hård match. Det var en kväll att minnas med en “Ten bells” för att hedra BK Rebells tränare och mentor Conrad Oscar som gått bort hastigt innan jul. En man vars boxning lever vidare genom BK Rebell.

Chocken kom men inte för oss, vi trodde faktiskt chansen fanns. I ena ringhörnan Anastasia Beljakova, världsmästare och världsboxare mot duktiga Agnes Alexiusson i sin första seniormatch. Som hon boxades, det var en fröjd att se, Beljakova kläddes av och ryssarna var chockade, det skulle inte gå, det skulle ju bli en seger! Men Agnes slog Världsmästaren och det var otroligt.

Juryn surrade direkt, Agnes skulle utan vidare bli Golden Girl om hon tog Potkonen, det fanns ingen tvekan.

Söndagen kom och de flesta satt och väntade på en enda match, matchen mellan Potkonen och Alexiusson. Potkonen hade börjat trögt och jobbat sig så sakteliga upp i turneringen och nu var hon bra, riktigt bra. Agnes, kanske lite svårt att ladda om efter den otroliga uppvisningen från lördagen, kunde inte hålla henne borta och trots grymt bra boxning så kunde inte hon få stopp på Golden Girls hårda attacker. Potkonen stod som segrare efter en otrolig match som skulle bli “ fight of the Year” och skulle naturligtvis hålla bältet efter en sådan turnering.

Juryn var nästan enig, 6 röster för Potkonen mot 1 som hade Saveleva var mer än tillräckligt för att Potkonen skall kunna kalla sig The Golden Girl ytterligare ett år.

Kort vill jag dock säga att det var en otrolig turnering och ett stort nöje att ha alla här, svensk boxning ni är otroliga och utan er hade det inte kunnat gå att göra sådana här event.

Vad jag kommer att minnas i hela mitt liv är dock en sak, den unga tjej som gick in i en match som de flesta trodde hon skulle förlora, mot en världsmästare som inte skulle kunna gå att slå och som sedan gör det helt suveränt chockar hela Ryssland och får hela Sverige att förstå att där har vi en världsboxare. Det var en otrolig bedrift!

Tack alla ni som var där och deltog på något sätt vi hade inte klarat det utan er!

 

Ray Husac med stab

BK Rebell

Vinnarna:

 

GOLDEN GIRL: Mira Potkonen Tampere, Finland

Bästa Senior: Mira Potkonen, Tampere

Bästa junior: Katrin Norén, If Linnea

Bästa ungdom: Chloe Callander, Ryston BC Irland

Bästa diplom: Elise Saulescu, BK Swing

Bästa Team/ Klubb: Tyston BC Irland

Bästa Slugger: Ida Lundblad, TIFA BC

Bästa Showmanship: Elena Saveleva, Team Russia

Bästa tekniker: Tatiana Zhrachevskaya, Team Russia

Fight of the year: Mira  Potkonen , Tampere – Agnes Alexiusson, Värnamo BC

 

Bäste poängdomare: Hinken Abrahamsson

Bäste ringdomare: Christer Palmén

Prisutdelare var ingen mindre än WBC Världsmästare : Mikaela Laurén