Redouane Kaya är stilisten och eleganten med sting i slaget som nu under hösten överraskande nog kommit tillbaka efter en pausad eller måhända rentav avslutad proffskarriär.

Läs beskrivningen om en satsning som aldrig riktigt tog fart, som bara tog slut och försatte honom i ett långt meningslöst vakuum med noll boxning matchmässigt.

Den 33-årige Djurgårdaren som jobbar som personlig tränare till vardags har dock aldrig slutat att träna. Formen finns kvar, idrottsmannen Redouane Kaya är intakt, tro inget annat. Ringrosten var dock det som kändes mest angeläget att bli av med för Kaya inför det stundande nationella mästerskapet i Norrköping som ju nu är målet för honom. Därför smygstartade han i Borås mot starkt motstånd och det blev en fifty-fifty utdelning 1–1. Obesegrad (7–0) som yrkesboxare är han dock så öppningar om en eventuell återkomst till proffslivet går ju inte att blunda för, men just nu är läget låst och SM-deltagande prioritet. Undertecknad fick kontakt med Redouane Kaya så här i mitten på november och ställde några frågor om den omlagda ”kursriktningen” i karriären och det stora målet för i år, SM i Norrköping.

 

Teddy: Du har ju SM-guld och NM-guld på meritlistan, samt deltagande på EM & VM, och en kortare sejour som proffs på meritlistan vad är egentligen utmaningen med denna SM-turneringen? Är det den långa frånvaron (uppehållet) och se om du fortfarande kan göra det som är själva grejen? Oavsett Intressant och otroligt spännande i alla fall att du kommer till SM (jag har ju alltid gillat dig som boxare), i vilken viktklass blir det på SM? Du kommer representera Djurgården förmodar jag?

 

– Kul att höra att min boxning uppskattas, jag kommer köra i 60kg på SM, och japp det är Djurgården jag kommer jag tävla för. Precis, jag får inte glömma att nämna 5:e placeringarna, kvartsfinalist på två EM, förlorade mot ryske Albert Selimov med 2-4 på EM 2010, det var han som sedan tog hem guldet. 2011 var det samma visa fast mot Italienaren Domenico Valentino som hårfint förlorade finalen (17-17+) en världsboxare som även vann VM i Milano 2009. Utmaningen för mig nu är att komma tillbaka till den gamla amatörformen. Senast jag körde match var tre år sedan (bortsett från King of The Ring i Borås där jag gick två matcher) så med tiden kommer jag vara där jag ska vara. Allt detta är för att känna av var någonstans jag är i dagsläget. Plus att det är själva grejen som är skoj, vill bevisa att ålder inte har någon större betydelse.

 

Teddy: När din proffssatsning stannade av, var du nära att lägga av då?

– Som proffs har man ju gått på en del kontraktsnitar och andra onödiga grejer. Det var definitivt inte roligt när det t.o.m. var svårt att få matcher i Sverige, så det blev att jag bara tränade på för ingenting. Man har ju haft sina tankar, men det är bara att kriga på.

 

Teddy: Hur många matcher har du gjort nu ungefär?

– Jag har gått ca 150–160 matcher uppskattningsvis

 

Teddy: Vilka killar på Djurgården eller i Stockholmsområdet har du sparrat med? Vilka kommer hjälpa dig i form till SM i Norrköping?

– Oj inga namn nämnda, inga glömda, men alla på Djurgården kör med varandra så det blir ett antal.

Teddy: Jag är lite nyfiken på din sportbakgrund vid sidan om boxningen, har du varit lovande i något annat?

– Jag var en väldigt lovande ”AG Gymnast”, har även spelat fotboll i division tre som 15-16-åring, sedan valde jag ju boxningen fullt ut.

Teddy: Var bor du och var är du uppvuxen?

– Jag bor i Stockholm men är uppväxt i Uppsala. Flyttade till Stockholm när jag var 17 år första gången, sedan igen när jag var 20, efter det har det bara varit Stockholm

Teddy: Vad jobbar du med vid sidan om boxningen?

– Jag jobbar som personlig tränare vid sidan om.

Teddy: Har du några syskon som har hållit på med idrott?

– Nej, inga idrottande syskon!

Teddy: Vilka boxare ser du som dina största konkurrenter på detta SM?

– Jag kollar inte på boxare och vilka de är, jag gör min grej bara, vem som står framför mig spelar
absolut ingen roll.

Vi önskar dig givetvis lycka till och tackar för att du ville ställa upp på den här kortare ”utfrågningen”.

Namn: Redouane Kaya

född: 1988

Klubb: Djurgården

Viktklass: Lättvikt

Favoritslag: vänsterkrok

Bäste boxaren du slagit: David Oliver Joyce, Irland som är OS-boxare, Europamästare WBO.

Det visste du inte om mig: Jag har varit med i pojklandslaget i artistisk gymnastik