En bronsmedaljör från Motala som fångade mitt intresse. Motalas Alvin Warukaga slog sig in i senioreliten!

Årets svenska mästerskap rymde så otroligt många bra boxare. Namn som Erduan Berisha (mästare lättvikt bästa boxare i turneringen o.s.v. ), Hampus BromanGabriel RichardsAnton Hellström och alla de andra som gick hela vägen och kröntes till champs, storheterna, så att säga, de etablerade. Jag vill dock inte rikta fokus på dessa fantastiska killarna den här gången. De får säkert tillräckligt med publicitet ändå. Jag vill rikta blickarna mot en otroligt lovande grabb från Motala och BK30 som kastade sig in i den tuffa lättviktsklassen och gjorde det extremt bra. Killen heter förstås Alvin Warukaga är född 2000 och fick gå match redan på torsdagen då han i en jämn match besegrade Hammarbys erfarne Ibrahim Bakhtiari med 3-2. Lite oväntat och riktigt bra presterat, bra match var det också, en batalj i publikens smak. I kvartsfinal fick han sedan veteranen Biniam Tesfagabr från Eskilstuna att tampas med. Även det blev en jämn, tajt historia men Alvin kom ut segrandes ur den och var därmed i semifinal med minst en bronspeng säkrad.

Väl i semifinalen fick Motala-boxaren Djurgårdens hypersnabba och okonventionella fighter Yousofi Rohullah att ta itu med. Inte lätt på förhand, sannerligen en grannlaga uppgift, Alvin gjorde dock på nytt en riktigt, riktigt fin insats, levererade på topp, (lämnade allt i ringen) men kunde inte riktigt hålla jämna steg med den rutinerade Stockholmaren. Det blev en 5-0 förlust för honom där men denne skribent var likväl grymt imponerad över vad han lyckades åstadkomma under sin gedigna SM-insats, det var uppenbart att han var redo för seniorboxning på allra högsta elitnivå. Alvin hade tagit det där viktiga klivet in i finrummet och han gjorde det med eftertryck.

Han kommer tillbaka, starkare och klokare nästa år var så säkra. BK30 kan vara stolta över honom, och den här bronspengen kommer garanterat att bytas ut mot ädlare valörer med tiden, om inte nästa år så förmodligen året därpå. Därom råder inga som helst tvivel. Warukaga är vad svensk boxning behöver, vad vi har letat efter länge, han är framtiden. En kille med rätt inställning och drösvis av potential. Detta år var året då han etablerade sig och det var fantastiskt att få vara där och följa det på plats.

Teddy Stenmark (tstenmark@hotmail.com)