Nick från Höllviken gör mästerskapsdebut på SUM i Norrköping

Lättviktaren (60 kg) Nick Zulawinski från Höllviken är född 2005 (16 år) men har ändå hållit på med boxning i hela 10 år – började otroligt nog, redan som sexåring och fastnade direkt. Boxningssporten greppade tag om honom.

Den talangfulle skåningen som till vardags pluggar ekonomi på Sundsgymnasiet i Vellinge (idrottslinjen) har en gedigen boxningskarriär som diplomboxare bakom sig med hela tre SM-guld i den kategorin och i runda slängar ungefär 80 – 90 dylika matcher i ryggen.
På SM i Norrköping kommer han nu att göra sitt allra första ungdoms-SM och kliver in som en av favoriterna i sin viktklass. Corona-pandemin har dessvärre bromsat Nicks framfart som ungdomsboxare en aning, så när detta skrivs har han ”bara” nio officiella matcher i startboken (men är ivrig att bygga på med fler) och befinner sig passande nog i Tyskland och den prestigefyllda ”Schwerin-turneringen” för ”blågults” räkning.

Hans största merit så här långt med U-landslaget är ett guld på AIBA-turneringen ”Montenegro Cup” i våras där han gjorde succé efter tre väl genomförda matcher. Något av ett genombrott skulle man kunna säga. Han har även deltagit på en tuff turnering i Litauen där han vann en match men sedan förlorade efter en jämn historia i finalen, silver blev det dock. I Höllviken tränas han dagligen av Lina Skoghagen och Ken Kvist, två personer som har betytt mycket för hans karriär och utveckling som boxare, så här säger Nick själv om deras betydelse:

 

”Jag har främst Lina Skoghagen som tränare som alltid följer med på mina matcher och gör tränings-schema och liknande för mig. Lina är ju även landslagstränare och hon betyder väldigt mycket för min boxningskarriär. Utan henne hade inget av det som jag lyckats uppnå inom boxningen varit möjligt. Hon gör verkligen allt för att jag ska lyckas och jag uppskattar henne extremt mycket. Ken Kvist är även han min tränare, det är han som har lärt mig alla grunder jag har i min boxning. Ken tränar mig fortfarande ungefär 3 gånger i veckan men är inte med på lika många matcher. Han är även han extremt duktig och hjälper mig väldigt mycket.”

 

När man börjar med boxning så tidigt som ju Nick har gjort (vid 6 års ålder) kan man ju knappast ha provat på så mycket annat, men jag ville ändå ställa frågan (om någon annan idrott har lockat) och även höra mig för om hans självupplevda styrkor som boxare. Vad tycker han själv är bra av det han gör i ringen?

 

”Jag har aldrig riktigt varit bra på andra sporter än boxning. Skulle säga att jag är helt okej på alla sporter men har aldrig hittat glöden för något annat än just boxning. Boxning är den roligaste sporten på grund av att det händer grejer hela tiden, man får lägga en taktik och verkligen pressa sig till att bli bättre för varje match och man lär sig extremt mycket om sig själv som människa när man boxas.

Min styrka inom boxningen skulle jag säga är min explosivitet, min mentala inställning och min teknik. Under mina 10 år som boxare har jag såklart lärt mig en del tekniska detaljer och jag tycker att jag behärskar den tekniska biten rätt bra, dock finns det såklart mycket att jobba på och man blir aldrig perfekt och färdig som boxare, det finns alltid något att jobba på.

Jag är väldigt tävlingsinriktad och vill alltid vara bäst. Därför låter jag mig aldrig förlora. Jag gör det inte lätt för mina motståndare iallafall. En förlust gör bara att jag tränar ännu mer, för att försäkra mig om att det inte skall ske igen. Det skulle jag säga är min största styrka inom boxningen, min mentala inställning, som är att göra allt för att vara bäst.”

 

Resan på SM-nivå (SUM) tar sin början i Norrköping nu i december. Höllviken tror på sin boxare, boxnings-Sverige tror på honom.  Om det räcker hela vägen till SM-guld direkt för Zulawinski återstår att se!

 

Fakta

Namn: Nick Zulawinski

Klubb: Höllvikens BK

Bor: Höllviken

Viktklass: Lättvikt

Född: 2005

Aktuell med: Deltagande på SUM 2021 i Norrköping

 

Teddy Stenmark, tstenmark@hotmail.com