Blågul triumf på Kulturhuset ”Spira” i Jönköping mot internationell kombination

Det skulle ha varit en landskamp mellan Norge och Sverige men en rad olyckliga omständigheter (sjukdomar och annat) gjorde att så inte blev fallet. Istället blev det ”Sverige mot resten av Europa” som utmärkte ring-annoucern, Ronnie Branting med glimten i ögat uttryckte det,
I realiteten var det Sverige mot Tyskland, Lettland och Finland. I själva landslags-matchen
 blev det till slut sex matcher (Tre herrmatcher och lika många dammatcher).

Herrarna var först ut med hemmaboxaren Milad Mazlak i fight mot finländske Jere Niemelänen. Jönköpingsboxaren antog i vanlig ordning en aggressiv boxningsstil, förde sin man framför sig med hårda vältajmade slag. Niemelänen var en bra boxare som svarade upp tufft och gav Milad en ordentlig fight men efter fullbordad distans var svensken klart före i poängprotokollet och tog hem segern med klara 3 – 0 till publikens stora förtjusning.

Näste man upp i ringen var BS Tors talangfulle 64-kilosboxare, Hampus Broman som fick en tuff lettländare vid namn Jegors Mamasevs på sin lott. Efter en något trevande inledning kom Broman igång ordentligt och kunde dominera med sin under stundom rätt vildsinta men ändå kontrollerade boxning. Svenskens snabba växlingar in och ut med rappa slag och läckra undanglidningar fällde avgörandet och säkrade viktorian för honom. Hampus motståndare var tuff men räckte inte riktigt till, klar seger med 3 – 0 för Broman och ett fint genrep inför SM i december.

Med en ledning med 2 – 0 i ryggen klev så landslagsdebutanten, John Jeppson Rudell från Majorna i Göteborg in i handlingen och detta mot finländaren Julian Jalava. En stark boxare, ganska jämbördig med honom. De två krigade tufft med varandra i tre fulla ronder. När det hela var över kändes det ”hugget som stucket” om vem som hade vunnit men jag lade fördelen hårfint till John och så blev också fallet. Inhoppet i blågult blev en veritabel succé och en välförtjänt 2 – 1 seger till honom. Plötsligt var det 3 – 0 till Sverige i den internationella kampen. Herrarna gjorde således jobbet med bravur. Inget att klaga på där inte.

Nu var det tjejernas tur att ge sig in i leken. Först ut var Morgongåvas Malena Hede i 69 kilosklassen mot Beatrise Rozentäle, från Lettland. Det blev en jämn och tajt match som Hede med tuff och beslutsam boxning knappt kammade hem med domarsiffrorna 2 – 1. Hög arbetsmoral och en oförtruten ”gåpåaranda” från Malenas sida säkrade viktorian för Sverige.

Efter en kanske inte så imponerande insats i landskampen mot Danmark i oktober för Staphanie Thour var nu den dominante och superskicklige Växjö-tjejen tillbaka i gammal god stil och levererade här en klanderfri insats mot sin opponent klart ”övermatchade” tyskan Ilknur Eryilmaz. Thour var för bra helt enkelt och hennes snabba slagserier firade stora triumfer. Klar seger för henne och ointaglig ledning till det ”blågula gardet”.

Ställningen inför den sista landslagsmatchen var således 5-0 till Sverige och svenske OS-boxaren, Agnes Alexiusson kunde därmed ”defilera” hem en fullpoängare (utskåpning) för Sverige och det gjorde hon verkligen. I en ganska ojämn match (Agnes var ett par klasser för bra) mot tyskan Lena Büchner briljerade Värnamo-tjejen och plockade fram hela arsenalen. Det var plågsamt att heta Lena den här eftermiddagen. Tyskan fick ”äta” multipla slagserier från Agnes matchen igenom och hamnade på reträtt och i konstant underläge. Sjukt tung insats från Alexiusson. Hon såg ut att vara i ypperlig form och kunde säkerställa det blågula lagets ultimata 6 – 0-triumf. Riktigt bra gjort. Succén var därmed ett faktum.

Bäst denna kväll var tveklöst Agnes Alexiusson, tätt följd av Hampus Broman (i det närmaste felfri) men en stor eloge också till veteranen Malena Hede och hennes motpol (debutanten) John Jeppson Rudell som fick kämpa extra hårt för sina segrar och liksom krönte den här segerrika eftermiddagen med sina arbetsinsatser.

Galan inleddes även med två nationella matcher i 60-kilos klassen som bjöd på högklassig underhållning. Linköpings Erduan Berisha visade sig vara för stark och tekniskt överlägsen över motståndaren Manzoor Ashna från Gripen BK. Den senare inledde bra men kroknade och fick se sig stoppad i tredje ronden efter en stark avslutning av Berisha.

I den andra matchen så ställdes Motalas (BK1930) Alvin Warukaga mot Örebros Ali Aga Zamani. Örebro-boxaren greppade omgående ett tydligt initiativ med hårda raka slag i början men detta skulle inte hålla i sig hela matchen, Warukaga vände tillställningen stundtals och gjorde matchen betydligt jämnare än man kunnat ana och vad vi fick var en riktig holmgång till match. I slutändan när poängsiffrorna summerades var det dock Örebro-fightern som drog det längsta strået. En härlig inledning på galan var det onekligen.

Ingen kunde lämna Kulturhuset ”Spira” i Jönköping besviken efter amatördelen. Det blev ändå väldigt bra (god underhållning) trots de stora besvärligheterna som förbundet stötte på i samband med tävlingen. Slutet gott allting gott!