Det finns inga begränsningar för hur bra Kumlas Hampus Broman kan bli!

Hampus Broman är supertalangen från Kumla (född 2001) som detta år i Norrköping gör sin SM-debut på seniornivå. SM-titlar i yngre kategorier har han dock tidigare radat upp på hög, två SUM-guld 2016/2017 och ett JSM 2019. Dessutom ett antal Diplom-SM-guld. ”Totalt har jag åtta SM-guld i olika ålderskategorier säger den glödhete landslagsboxaren till denne skribent när vi når varandra via ”Messenger” i slutet på november.

Broman har en gedigen landslagskarriär på ungdoms och juniorsidan bakom sig. Två Europamästerskap (JEM & U22) och en riktigt imponerande finalplats på den prestigefyllda Emil Jechev-turneringen i Bulgarien 2019 där han vann tre matcher. Adderar man dessutom det faktum att han tog tre snygga skalper på King of the ring i Borås nu senast, Redouane Kaya (f.d. Svensk mästare och proffs) Milad Mazlak (f.d. Svensk mästare) och engelsmannen Bill Oliphant så kvalar nog den gänglige Kumla-boxaren in på listan över synnerligen heta kandidater till Senior-SM-guldet i lätt weltervikt (63,5 kilo) 2021. Han är definitivt en ”genombrotts-man” denna hösten och landslagssegern i Jönköping den 27:e november fyllde på förväntningarna ännu mer.

Till vardags jobbar Broman som vikarierande låg och mellanstadielärare och som så många av er säkert känner till så tillhör han en tämligen bred boxande brödraskara, tre boxande brorsor har han, varav två är äldre och faktiskt redan färdiga med sporten (Rasmus 26 och Sebastian 22  de är inaktiva i nuläget) den yngre, Malte är 13 år och igång, och går i sina storebrorsors fotspår. Det har inte blivit mycket annat i sportväg för mig erkänner Hampus men jag körde lite fotboll mellan 5-9 års ålder men det tog aldrig riktigt fart.

Boxningen har dock bitit sig fast rejält och i dagsläget har han avverkat ungefärligen 150 diplommatcher och hela 90 ”vanliga” matcher. Det är ganska mycket för en svensk boxare som är på randen att ta klivet över fullt ut som senior. Utvecklingskurvan pekar i alla händelser stadigt uppåt och det känns nästan som om det inte finns några begränsningar kring hur pass bra Hampus egentligen kan bli med tiden.

Han är redan nu en ganska komplett boxare och kan stöka till det rejält i svenska senioreliten i många år framöver.  Hampus själv vill beskriva sig som en kontringsboxare med ett tämligen utvecklat och bra rörelsemönster (läs fotarbete) och det är bara att hålla med. Jag skulle även vilja lägga till ypperlig blick och tajming. Hampus kan med tiden röra sig mot något inte långt ifrån perfektion vad det gäller boxningskunnande. Han har ”hela paketet så att säga” och december fortsätter hans resa mot toppen på SM i Norrköping. Det är bara att hänga med!

 

Faktaruta

Namn: Hampus Broman

Född: 2001

Antal matcher: 90 (150 diplom)

Tränare: Mikael Broman

Vikt: 63,5 kg (lätt weltervikt)

Yrke: Låg & Mellanstadielärare

Bästa boxare jag mött: Ilja Sjakirov, Ryssland

 

Teddy Stenmark, tstenmark@hotmail.com