Team Rio är boxningsförbundets långsiktiga satsning mot OS i Rio 2016 och mellan den 16-19 februari genomfördes den andra samlingen.

Boxarna hade en bra vilja och tempo på träningarna och visade flera tekniska framsteg från den första samlingen på Bosön i december. Team Rio är den första satsningen med både killar och tjejer i boxningsförbundet och under lägret visade gruppen upp en jämställd satsning med god sammanhållning och laganda.


Morgonträning utanför hotellet i ett vårlikt Malmö

Arbetet med laganda, sammanhållning och jämställdhet är något som är fokus för det första året för Team Rio. Andra bitar som ska utvecklas under det första året är att utbilda deltagarna i vad en elitsatsning innebär och att kunna anpassa sitt liv till vad en riktig satsning handlar om. Se utvecklingsplanen för Team Rio 2012-2016 här.


SOK:s träningsrådgivare i samtal med SBF:s förbundstränare

Under lägret i Malmö fanns SOK:s träningsrådgivare Rickard Nilsson och Daniel Hedin på plats för att föreläsa om vikten och nyttan av en bra träningsplanering och drillade även våra boxare i lyftfteknik på gymet.

Team Rio:s idrottspsykologiska rådgivare Sverker Fryklund skulle ha jobbat med boxarna under lägret men vi fick tyvärr ställa in då Sverker blev sjuk. Andreas Berglund som ingår i ”high performance team” kring Team Rio fanns på plats som Fysio och tog hand om skador och rehab under lägret. Andreas höll även en uppskattad föreläsning om återhämtningsstrategier och hur vi på bästa sätt kan optimera vår återhämtning i samband med hård träning.


Fysio Andreas Berglund med förbundstränare Katrin Enoksson och Santiago Nieva

Ansvariga förbundstränare för Team Rio Santiago Nieva och Katrin Enoksson hade satt ihop ett tufft läger med mycket boxning och teknikträning. Santi och Enock hade även möten med boxarna för att gå igenom utckecklingsplan och målsättningar. Det är ett arbetssätt som vi kommer att ha genomgående under samlingarna med Team Rio.

Att lägga lägret i Malmö blev väldigt lyckat och fungerade på ett bra sätt. Vi har inom boxningen under en lång tid pratat om att vi ska ha ett ”boxningscentrum” och detta är ett väl fungerande alternativ. Vi bodde på Ibis hotell strax bredvid träningsanläggningen och det finns flera alternativa boenden inom gångavstånd.


Säckträning i lokalerna på Malmö BC

Boxningsträningarna genomfördes i Malmö BC nya och fina lokaler som ligger i Malmö Idrottsakademis område. Här finns närhet till styrketräningslokaler och annan fysträning samt möjligheter till fystester och idrottmedicinsk utrustning.

Jag hade ett möte med representanter från MIA (Malmö idrottsakademi) och dom är mycket positiva till att vara en samarbetspartner till boxningsförbundet. Här finns resurspersoner att tillgå med hög kompetens och inom området ligger även Baltiska Hallen där tävlingar och landskamper kan hållas.

Nästa aktivitet i Malmö blir ett internationellt sparringläger för damlandslaget den 13-18 mars där bland annat Bulgarien, Tyskland och Kanada kommer med boxare. En annan fördel med Malmö är närheten till Kastrup och Köpenhamn för internationella samarbeten.

Deltagare Team Rio i Malmö 16-19 februari:
Oliver Flodin, BK Ringen
Nurbo Bozan, IFK Linköping
Loran Batti, Upsala IF
Hampus Henriksson, Göteborg Team Box
Frida Stenholm, Narva BK (återbud pga sjukdom)
Patricia Berghult, Höllvikens BK
Agnes Alexiusson, Värnamo BK
Ida Lundblad, TIFA BC
Love Holgersson, IF Linnéa

Förbundstränare: Katrin Enoksson, Santiago Nieva
Fysio: Andreas Berglund
Sportchef: Erik Bredler

 

Nästa samling för Team Rio sker den 3-6 maj.

 

/Erik Bredler, sportchef