Team Rio avslutade Brasilienlägret med några dagars träning i den kommande OS-staden Rio de Janeiro.
Efter en veckas träningsläger i Sao Paulo tillsammans med Brasilianska landslaget åkte Team Rio-gänget till Rio de Janeiro för träning med Brasiliens militärlag.
Vi tränade på CEFAN där militärerna har en utmärkt träningsanläggning. I Brasilien är de flesta herrlandslagsboxarna med i marinen varför det i praktiken innebar att vi tränade med Brasiliens andralag.
Marinen är ansvariga för boxningen i militären och de har 18 platser för boxning. Boxarna ansöker om att komma med i programmet och om man blir antagen väntar en månads grundutbildning; sen representerar man marinen vid olika mästerskap, framförallt World Military Games (som hålls vart fjärde år och går nästa år i Sydkorea) och Militär-VM (som brukar gå alla andra år). Boxarna får lön från Marinen i åtta år, ca 9000 kr/månaden, så länge de inte åker ur programmet, och de tillhör försvarsreserven fram till 45 års ålder men har inga ytterligare förpliktelser utan kan träna boxning på heltid.

Matchsparring för Hampus
Det blev två träningspass med marinen, en matchsparring och ett boxpass med skolboxning och uppgiftsparring. Tyvärr har de inga damer i marinen men tjejerna kunde sparra med killar ena dagen. Totalt har det blivit 14 träningspass, varav 12 var gemensamma med värdarna. Fyra matchsparringar genomfördes mot internationellt högklassigt motstånd. Vi körde två egna pass, varav ett var ett löppass på Ipanema Beach.

Uppgiftsparring på CEFAN med Brasiliens militärlag
Sammanfattningsvis har vi fått ut mycket av det här äventyret. Brasilien har växt enormt mycket som boxningsnation och stora resurser sätts in som gör att de kan bli ännu bättre. Träningsmässigt tog vi till oss bland annat en boxcirkelträning som uppskattades av boxarna och en cirkelträning med en mix av skyrka/smidighet/snabbhet som de kör i toppningsperioden. Matchsparringarna i Sao Paulo med publik och inoficiell poängbedömning gjorde att boxarna taggade till lite extra och våra prestationer bådar gott inför framtiden.
Vi blev väl omhändertagna och det pratades om framtida samarbete, både med landslaget och marinen. Tack vare att brasilianska förbundet stod för vårt uppehälle i Sao Paulo, där vi bodde på ett femstjärnigt hotell, blev inte det lägret dyrare än om vi varit i något europeiskt land.

Den obligatoriska lagbilden
Helikoptertur över Corcovado och den berömda Kristusstatyn

Team Rio i Brasilien 25 feb-7 mars

60 kg Ida Lundblad, Tifa BC

60 kg Agnes Alexiusson, Värnamo BK

64 kg Patricia Berghult, Höllvikens BK

64 kg Clarence Goyeram, Göteborgs Team Box

69 kg Oliver Flodin, Vaggeryds BK

75 kg Love Holgersson, BK Swing

75 kg Loran Batti, Upsala IF

81 kg Hampus Henriksson, Göteborgs Team Box

91 kg Gabriel Richards, Djurgårdens IF

91+ kg Modo Sallah, Djurgårdens IF

Ledare: Santiago Nieva
Klas Sandberg
Ulf Persson