SBF:s kommentatorer för landskampen i Malmö, Teddy Stenmark och Philip Dersén, ger sina tankar om just deras favoriter under gårdagens gala.

Teddys Tankar.

Erduan Berishas magnifika teknik och Allan Mallas lyskraft hos publiken i Malmö.

Erduan Berisha SWE vs Daniel Malik DEN

De två boxningsmatcher under lördagens landskamp mellan Sverige och Danmark på Eleda Stadium (Restaurang 1910)  som stod ut allra mest för undertecknads del var båda två i seniorkategorin (andra hälften av programmet) Det var dels Linköpings supervassa tekniker, Erduan Berisha (född 2000) som fick emot sig en mycket stark och stundtals väldigt aggressiv boxare, i form av Daniel Malik, från Herlev BC. Dansken var ett år yngre än svensken men på inget sätt svagare i några som helst sammanhang. Malik antog en aggressiv approach tidigt och försökte ihärdigt att pricka Berisha men denne gled undan på lätta fötter. Visade upp intuitiv självsäker boxning som de flesta av oss oftast bara kan drömma om. Linköpingsboxarens jabb satt som en smäck rätt i ”plytet” på dansken, och detta följdes upp med gudabenådade kombinationer och undanglidningar. Sällan har jag sett en svensk boxare med så ”spot-on-timing” som Erduan. Det var makalöst att se. Han plockade verkligen fram sitt allra bästa jag denna kväll och briljerade med sina snärtiga kombinationer. Klar seger för honom blev det också (i mina papper – officiellt blev det ett delat domslut) och han fortsätter att vara min personliga favorit på den inhemska landslagsscenen.

Peter Ahlberg SWE vs Allan Malla DEN

Kvällens match?

Min andra match som jag vill lyfta fram är givetvis avslutningsmatchen mellan, ”halvsvenske”, Allan Malla som boxades för Danmark men har basen och hemmet i Malmö som mötte Skoftebyns representant på U22-EM från i somras, Peter Ahlberg, som representerade det blågula laget.
Dessa två hade en mäktig fight i tre fulla ronder, Malla var tveklöst den rappare och mer aktive i slagduellerna men det small på rejält även från Peters sida i närkamperna när de gick loss på varandra. Malla och Ahlberg rev absolut ner de största jublet från publiken under deras match. Den gode Malla hade en stark följarskara (ett mindre entourage) som hejade på från golvet. Helt galen stämning blev det och den perfekta avslutningen på en riktigt bra landskamp!

//Teddy Stenmark

Philips tankar.

Anton Hellström SWE vs Nikolai Terteryan DEN

Jämn strid av två tuffa tekniker!

Det var upplagt på förhand för en tät och jämn match. Anton Hellström kommer senast ifrån att ha dominerat på SM i Gävle och blivit utsedd till hela turneringens bästa boxare. Terteryan är sin tur ständigt aktiv på amatörsscenen och har genomfört hiskeliga 91 matcher. Det var med andra ord aldrig några tvivel om att vi skulle få se en match som skulle bli lika svår att döma, som den var underhållande att se på. När de tre ronderna hade passerat var man inte mer klok på vem som borde tilldelats domslutet. Om man premierar aktivitet kändes Anton strået vassare, men de rena träffarna tillhörde Terteryan. Till slut var det Terteryan som tilldelades segern, men båda boxarna ska vara nöjda med sina prestationer.

Anton Hellström som numera boxas för Hammarby Boxningsklubb var ett av de äldre namnen i den svenska truppen. Han lär ha bidragit med en hel del erfarenhet till sina yngre lagkamrater, något man inte kan underskatta. Att ställas mot Nikolai Terteryan är bland de tuffaste utmaningarna man kan ställas emot på den här nivån. Anton är nu ytterligare en erfarenhet rikare och det var kul att se den gemensamma respekten boxarna visade mot varandra efter att domslutet var kommunicerat. Ett uppträdande som signalerar att de båda är vana vid tillställningar på den här höga nivån.

Hampus Broman SWE vs Francis Fjordur DEN

Hampus Broman stod för mästarklass!

Det var aldrig något snack om saken. Hampus Broman var något bättre än sin motståndare under hela matchen, men Danmarks Francis Fjordur var sannerligen tuff. Broman hade dock ett gäng centimeter till sin fördel när det gällde räckvidden, något han kunde utnyttja effektivt matchen igenom. Ett tydligt karaktärsdrag jag tyckte mig se i Hampus boxning, var hans lugn. Redan under hans promenad in till ringen syntes det att han inte led av någon direkt nervositet. Den inställningen togs in även till ringen och han lyckades att bemästra den svåra konstformen att försvara sig med händerna långt nere. Detta hantverk kräver skarpa reflexer och en konstant rörelse, något Hampus bemästrade i de olika slagväxlingarna.

Vid vissa tillfällen kunde man till och med känna av att det byggdes upp en irritation hos Francis, som ofta var någon tiondel för sent ute med sina slag. Hampus som boxas för BS Tor till vardags brydde sig dock inte, utan fortsatte med sin, ibland nästan nonchalanta, stil genom hela matchen. Att samtliga domare såg honom som segrare får man också se som fullt rättvist. Hampus tog sitt ansvar genom att inkassera en viktig seger till truppen. Nu ska det bli otroligt spännande att se vad han kan leverera under hösten i seniorklassen.

//Philip Dersén

Danmark knep denna landskamp med 6-4, SBF gratulerar Danmark och ser fram emot nästa möte!

Mariia Bohutska vs Amalie Manich 0-5
Marco Alärd vs Elias Idrissi 0-5
Hadi Hadrous vs Mikkel Gribsholt 5-0
Emanuel Ryttersson vs Victor Kruse Hoveling RSCH SWE
Stephanie Thour vs Cecilie Kölle 3-2
Erduan Berisha vs Daniel Malik 3-1
Hampus Broman vs Francis Fordjour 5-0
Anton Hellström vs Nicolai Terteryan 0-5
Jacob Odelius vs Nikki Möller Nielsen 0-5
Peter Ahlberg vs Allan Malla 0-5