Inför SM i Köping 5-8 december så kan ni läsa Linus Gustafssons tankar om turneringen. Linus kommer löpande att ge er information och insikter om matcherna via sociala medier samt som kommentatorsröst via knockout.no

SM i Köping 2019.

Det är återigen ett sammanslaget SM i svensk boxning där Ungdom, Junior och Senior tävlar under samma turnering. Det finns en hel del spännande namn under årets mästerskap och här kommer ni få ta del av några av de jag tror kan göra bra ifrån sig.

Ungdom, dam.

Ett litet startfält i årets tävling men ett namn som skriker stort om medaljchans är Zhera Milli, BK Masen, som håller SM-guld från förra årets mästerskap. Zhera har under säsongen fått testa på internationellt motstånd i bland annat Ungdoms-EM där hon vann en match av två. Zhera tävlar under årets SM i 54 kilo och i A-klass finns inget motstånd men i B-klass finns Tova Porseby från Guldstadens BK som blev Årets Ungdom av Svenska boxningsförbundet 2018. Tova kan vara en uppstickare detta år och jag ser fram emot en eventuell final mellan dessa tjejer.

I 60 kilo har vi Lucin Surup som är ensam i viktklassen. Det finns dock några intressanta namn i B-klass och i A-klass 57 kilo. Frågan är vem som ska gå upp? Sipel Duna i 57 kilo har mött Lucin förut och de känner varandras stil bra. Kan bli en bra direktfinal!

Ungdom, herr.

57 kilo är en riktigt spännande klass. Den mest uppenbara favoriten är Kevin Bohm från Morgongåva BK. Kevin har haft en riktigt fin säsong med ett silver i Schwerin Box Cup i oktober. Denis Nikandrov, KFUM Linköping, är en boxare jag vill uppmärksamma lite extra då jag tror att han kan göra det bra i denna turnering.  Han tog hem The Big Bang III i Skene för andra året i rad och tog sig till final under King Of The Ring.

60 kilosklassen har fem startande och även där är en Morgongåvaboxare tippad favorit. Alexander Fredriksson har gjort det fruktansvärt bra sedan förra årets mästerskapsguld, ett brons på Ungdoms-EM toppar insatserna! Den som kan hota Alexander denna turnering, enligt mitt tycke, kan vara Pooya Khodadi från Majornas BK som haft några bra matcher det senaste med bl.a. seger i Halmstad Box Open och vinst i King Of The Ring. Ingen av de andra i klassen har samma rutin som Alexanders 40+ matcher så det kommer bli tufft att försöka slå Morgongåvakometen.

Junior, dam.

Fjolårets SM-medaljör, Thelma Sagerfeldt-Eskilsson från BK Viljan, är en stark kandidat i 57 kilo. Leona Surup hade varit mitt förstaval som mest troligast att rivalisera om guldet men tyvärr har Leona dragit på sig borrelia och kommer inte ställa upp i årets SM. Väldigt tufft för Akillestjejen och jag önskar henne en snabb konvalescens och att hon snart är 100% återställd.

Rebecca Ljunglöf från Sundsvalls BK ställer upp i 75 kilo för att få motstånd. Rebecca hade en härlig silvermedalj i Balkan Open i Botevgrad och är en stark kandidat för ett SM-guld i år igen. Förra året tog hon guld i Ungdomsklassen. Ellionore Lövgren Hallin från BK Tiger har klar fördel över att det är hennes naturliga viktklass men samtidigt så är det en väldigt tuff nöt att knäcka. Kommer vi få se en skräll i 75 kilo?

Junior, Herr.

Det finns några storfavoritnamn i årets juniorstartfält. Kevin Scott och Hampus Broman (sju sm-guld) tex. Nassir Elvaz från Guldstadens BK är en kille som det tåls att hålla ögonen på. Med 29 segrar på 35+ matcher är han en kraft att räkna med. Den jag skulle vilja se honom möta, oavsett om det är i final eller ej, är Peter Ahlberg från Skoftebyns AIS. Deras boxning kan nog skapa en hejdundrande match i 69 kilo!

I 56 kilo är det bra namn som ställer upp och svårt att tippa vem som kan ta hem det. Den jag kan rekommendera att ni tittar extra noga på är Alan Zangana från Hammarby. Har en känsla av att han kan göra det mycket bra i detta mästerskap. Tuffa namn att möta dock som Noah Nordby, Kalmar Bk och Muzammil Akbara från IF Linnea. Rolig klass som säkert kommer ge några av turneringens bästa matcher.

Seniorer, dam.

Förra året såg vi en av turneringens bästa matcher mellan Stephanie ”Steffie” Thour, BK Värend och Agnes Alexiusson, Värnamo BK. I år är de i olika viktklasser då Steffie har gått ner till 57 kilo. Det som blir extra kul då är att Helena Envall, IF Linnea är i den viktklassen och en direktfinal är spikad. Kan bli en rysare!

Love Holgersson är ensam i 75 kilo, igen. Om en fick drömma så hade det varit grymt om de i 69 kilo gick upp en viktklass. Inte troligt, men en man kan drömma!  Hade varit riktigt kul att se en match mellan Malena Hede, Morgongåva BK och Love. Malena har utvecklats mycket de senaste två åren och jag tror att hon hade kunnat göra det riktigt bra mot fantastiska Love från BK Swing.

I 51 kilo så har vi tre tävlande och Tove Lundberg har sett vass ut de senaste gångerna jag sett henne. Tyvärr blir det för långt mellan matcherna då det är en liten viktklass (höhö) hade Tove fått matcha kontinuerligt så tror jag att hon har alla naturliga redskap för att ta hem ett enkelt SM-guld. Som det är nu så får hon kämpa lite.

Seniorer, herrar.

Det är en tuff spets i herrarnas seniorklasser och återigen är det svårt att ha en favorit. Det är så många bra! De jag kommer titta extra noga på detta SM, förutom storfavoriterna, är Nebil Ibrahim i 60 kilo. Nebil går från klarhet till klarhet, främst genom att slå VM-boxaren Arsalan Khataev från Finland under Stockholm Box Open. I sitt första Senior-SM så är han nog väldigt sugen att förvandla förra årets junior-silver till en blänkande guldmedalj.

Det finns några bra namn i 60 kilo men en som jag kommer hålla ögonen på lite extra är Mohammed Omar Sultani från Härnö BK. Omar har nyligen klivit upp i a-klass och pressen att vara på ett mästerskap kan vara tufft. Jag tror att om Omar får alla bitar att stämma så kan han ta sig till final. Men, då ska man komma ihåg namn som Paolo Magui, BK Ringen som hade ett olycksaligt cut förra året. Han ger inte bort någonting gratis.

Moltas Lundström, IF Linnea, slog sig in i seniorklassen med buller och brak genom att vinna Eindhoven Box Cup! En sanslöst bra bedrift och ett statement att det finns en ny stjärna i 75 kilo i Sverige.  Erik ”Dozern” Mendoza, Djurgårdens IF fick se sig besegrad av Moltas i King Of The Ring tidigare i år och om jag läser Erik rätt så brinner nog elden att slå Linneakillen väldigt hett!

I 91+ så gör Goran Babic sitt första SM. Goran har haft ett bra flyt det sista och i den tyngsta av klasser så vill han backa upp sin plats som nummer ett i svensk ranking genom att slå Nermin Hajdarpasic, BK Rapid och Sakis Giotitas från AIK. Den sistnämnda har förlorat en hel del sedan sin comeback men han kryper närmare och närmare att slå sig in i vinnande vanor. För varje gång jag har sett Sakis så är han i bättre form och boxas bättre. Kan han utnyttja sin blick och rörlighet genom att slå mycket så blir han någon att se upp med i Svensk boxning.

För er som inte ska vara på plats i Köping så kan ni titta på matcherna via länken nedan från Knockout.no.

Länken hittar ni här!