Här kan ni läsa Linus Gustafssons tankar om det stundande SM. Linus kommer löpande att ge er information och insikter om matcherna via sociala medier samt som kommentatorsröst via knockout.no som streamar live för alla Sveriges boxningsfantaster.

Snart är det dags för de Svenska Mästerskapen i boxning 2018. Mästerskapen går av stapeln i anrika Eriksdalshallen på Söder i Stockholm där mästare som Stig Waltersson, Lennart Risberg, Bosse Högberg och Ingemar Johansson har utkämpat hårda kamper och där Hammarby på senare år arrangerat Bajen Rough House.

Det är många bra boxare anmälda i år och en hel del boxare som gör comeback. Nytt för i år är att både Ungdom samt Junior har en plats på detta mästerskapen. Tyvärr är inte alla klasser fulla så det kommer bli många som går upp respektive ner i klasserna för att få motstånd, något som gör vissa klasser lite mer spännande. Glädjande är att deltagarantalet på seniorsidan ökat markant i år.

Vi ska ta en titt på startfältet och bekanta oss med några av favoriterna men också se vilka som kan bli årets uppstickare under SM:

Damer, ungdom.

Zhera Milli från BK Masen har under säsongen dominerat de lättare viktklasserna i Sverige och blir en att hålla ögonen på denna turneringen då hon kliver upp till 52 kilo.

Landslagsboxaren Thelma Sagerfeldt-Eskilsson, BK Viljan, i 60 kilo är fortfarande obesegrad av en svensk boxare och är ett namn att frukta. På Golden Girl stoppade hon båda sina motståndare i rond två och kunde med besked ta hem hela turneringen. Förväntningarna på Thelma är stora och det ska bli intressant att följa denna tjejen i karriären.

I 63 kilo, Vera Persson Donkersloot från Haninge BK som under detta året fått testa på att träna med landslaget och efter en skön seger i Mellansvenska Mästerskapet så är hon ett starkt namn i årets SM.

Damer, Junior.

Elise Saulescu i 60 kilo från BK Swing har tagit två SM-Guld tidigare, som ungdom och junior. Ett favorittippat namn detta året. Dock så har hon Itza Pabonreyes från IF Linnéa som förmodligen kommer gå upp från 57 kilo. Pabonreyes och Saulescu har mötts förut, bland annat i tävlingen  Olympic Gold 2024 tidigare i år, där Elise slutade som segrare. Så Itza Pabonreyes lär vara revanschsugen, en match att se fram emot!

Herr, Ungdom.

57 kilo är väldigt intressant i denna turnering för ungdomarna. Två av de favorittippade boxarna, Kevin Bohm och Alexander Fredriksson boxas för samma klubb, Morgongåva BK. Ett hopp upp till 60 kilo hade kanske varit att föredra för att slippa möta lagkamraten. Dock så finns där även Noah Norrby från Kalmar BK som vann King Of The Ring i år, så styvt motstånd finns.

I 60 kilo så finns den fantastiske Kevin Scott som för varje år bara blir bättre och bättre och som är relativt ohotad i sin klass. Dock så finns det en teknisk Gabriel Andersson från BK Rapid som har gått från Diplomboxning till riktiga matcher i år, och trots att han är oerfaren så har han en chans att bli årets uppstickare då han noterade fina poäng som diplomboxare.

Herr, Junior. 

I 60 kilo så finner vi Hampus Broman, BS Tor, som redan har hunnit med att vinna två stycken SM-Guld som ungdom och tog nu senast King Of The Ring i November. Hampus är stark och teknisk samt har en bra förmåga att växla upp tempo om han börjar fastna i motståndarens rytm. En stark favorit för detta SM.

Moltas Lundström, IF Linnéa, i 75 kilo även han med två medaljer från ungdoms-SM i bagaget. (ett silver och ett guld). En som kan sticka upp är Goga Kistauri från Djurgårdens IF som har noterat bra segrar under våren och hösten, bland annat King Of The Ring i November.

Notera också i 69 kilo Firas Zein från BK Fox. En kille som är lite oregelbunden men, på en bra dag, kan komma och slå de bästa i Sverige.

Dam, Senior.

Här börjar det verkligen tätna i bra namn för SM-pallen. Den otrolige Lise Sandebjer från BK Örnen, fjolårets vinnare i SM. Lise har en rätt cementerad plats som nummer ett av Sveriges damer, alla kategorier. En tuff nöt att knäcka och ett favoritnamn för årets första plats i 51 kilo.
Helena Envall tog guld i 54 kilo förra året men i år boxas IF Linnéaboxaren i 57 kilo och är rätt ohotad i sin klass.

Ett möte som kan bli turneringens Match med stort M, om det sker, är mellan BK Värends Steffie Thour (SM-guld 2018) och Värnamos Agnes Alexiusson i 60 kilo. Agnes är en världsboxare av rang och kan slå vem som helst i världen på en bra dag. Steffie har det senaste året vara blivit bättre och bättre och jag förutspår att konkurrensen mellan dessa två kommer bara hårdna i landslagssammanhang. Båda två är tekniska talanger där Steffie är mer av en framåt pressboxare och Agens gärna boxas på distansen med blixtsnabba kontringar. Må boxningsgudarna se till att denna match blir av.

Herr, Senior.

I herrarnas seniorklass är det lite av en ”who`s who” bland alla bra namn. En comeback är från Clay Jayson från KFUM Linköping i 54 kilo. Två SM-guld i bagaget gör denna erfarne herre till ett namn att hålla ögonen på. Den långa inaktiviteten gör honom inte till en självklar favorit dock. Ali Yusefi från Hammarby IF i 60 kilo tog SM-guld förra året och hade precis en bra värmning i landskamp mot Finland där han vann med 3-0.

En spännande viktklass är 64 kilo med många deltagare. Yohannes Berhane som tog SM-guld förra året har bytt klubb och boxas nu för BK Dalen. Berhane är en farlig motståndare men har varit inaktiv detta året och man undrar hur matchskärpan kommer stå sig i en klass med boxare som Milad Mazdak från Tifa BC och inte minst Emil Harrysson från BK Falken.

I 69 kilo har ni turneringens kanske mest spännande klass bland herrarna. Billy Liljeqvist, Bulldog Training Center. Adolphe Sylva, Halmstad BS. Anton Hellström, BK Falken. Ja många bra namn i en klass där tempot är högt och det smäller på bra! En som kan bli eventuell uppstickare är reserven Felix Flodin från Vaggeryds BK. Flodin har varit inaktiv länge men har tagit två SM-guld som ungdom och har alla verktyg för att slå sig in i toppen. Men, Billy, Adolphe och Anton. Svåra namn att slå.

I 75 kilo gör Amir Smesem ett inhopp. Smesem är en av de där killarna som kan vara inaktiv under en längre tid, göra ”comeback” och slå de bästa i Sverige. En bökig och stökig ”brawler” som även kan ta distansen. Otroligt jobbig att möta och svår att tippa. Han kan lika gärna komma till final som åka ut i de första matcherna. Adam Chartoi, landslagsmannen som har haft en väldigt fin karriär hittills är ett namn att hålla koll på. Han blev Bästa Senior på King Of The Ring i år och Bästa Boxare på internationella turneringen Ruska Taurnus. Många bra i denna viktklassen.

I 81 kilo så är det lite mixat med tex Adam Belalia från Djurgårdens IF som har haft några bra matcher det senaste bland annat med vinst mot Abdeslam Chabi som har varit rätt inaktiv men är en farlig motståndare. En av reserverna, Marcus Fowler, gör comeback i SM-sammanhang. Fowler har inte boxats som amatör sedan 2005. Med över 80 matcher i bagaget så har han mycket rutin men, 38 år gammal och inaktiv så länge, det blir svårt. Fowler är ingen dununge i SM-sammanhang med fyra stycken SM-silver. Fowler gjorde även en proffsmatch men med SBF:s regler om proffsboxning till amatör får han tävla som amatör igen.

I 91 kilo finner vi för detta året Alex Bwambale från Djurgårdens IF, som gått upp från 81 kilo i 2018. Denna landslagsman är en favorit och om han boxas på den nivå som han kan så borde han ta sig till final utan större problem. Det är en rätt intressant viktklass i år med många deltagare mot tidigare år där tungvikten varit underrepresenterad.

I 91+ är en av favoriterna Zvonomir Kralj, förra årets vinnare i SM, en stark och teknisk boxare som har SM-guld i fler kampsporter än boxning. En intressant comeback är Babacar Kamara som i King Of The Ring 2018 tog sig till final och vann, då hade Kamara varit inaktiv sedan 2013. Han har över 190 matcher i bagaget och var en konstant figurant i landslaget när det begav sig. Vunnit sex stycken SM-guld (!), boxats EM, VM, OS-kval och mycket mer. Ska hans tekniska boxning och erfarenhet hålla mot de yngre och hungriga motståndare han har framför sig? Det är ett fint startfält i 91+ med fyra boxare som är stora, starka och blandad rutin med ungdomlig hunger.

SM går under dagarna 14-15-16 december och första matchen startar klockan 15.00 på fredagen och alla matcher går att ses live på plats eller live via knockout.no.