Under veckan som var har Joel Grandell varit med Elwin Belezika i Litauen och representerat Sverige under träningsläger och turnering.

Kom ikapp Joel medan de väntade på flyget på väg tillbaka till Sverige och vi pratade lite om deras träningsläger i Litauen och, såklart, Elwin Belezika.

Vad tycker du om Elwins insats under lägret och under matchen?

-Elwin hade ett bra läger där vi kunde fokusera på individuell teknik och taktikträning varvat med sparring och konditionsträning samt explosiv styrka. Under lägret jobbade vi även med delar utanför träningen såsom kost, mental träning och sömn. Elwin visar på stor disciplin i och utanför ringen. Han visade under träningen att han var på en hög nivå såväl boxningsmässigt som fysiskt.

Vi blev väl omhändertagna och blev en del av deras gäng. Elwin delade till och med rum med en av de litauiska boxarna och efter lägret var den litauiska boxaren med på att träna vårt upplägg inför matcherna samt umgicks med oss under fritid och vilodagar. Vi fick även träna med och hjälp i ringhörnan av litauiska OS-medaljören Evaldas Petrauskas.

Alltid bra när man har ett team runt sig.

Matchen tillsammans med sparringen tog vi som träning och förberedelse inför Junior-EM. Fokuset i matchen var på att jobba in vissa tekniska och taktiska moment, samt att inte försöka gå in för att stoppa motståndaren med hårda slag utan att få lite längre tid i ringen och kunna öva. Det skötte Elwin fint och vi fick se en fantastisk boxning med fint förarbete, god kontroll med främre handen, god variation, fina rörelser, vinklar och fina träffar mot såväl huvud som kropp. Inför andra ronden ville jag att Elwin skulle skruva upp tempot lite med flerslagskombinationer och dubbelattacker. Det löste han fint och domaren stoppade matchen.

Hur tänker du om Elwins framtid baserat på det du sett hittills?

-Elwin ” Bazooka” Belezika kan gå hur långt som helst. Det är få, hittils ingen av hans motståndare, som har den rörligheten, snabbheten, precisionen, variationen och tempot  i supertungvikt som Elwin. Dessutom är han explosiv och hårtslående samt har ett intellekt och en taktisk förmåga som är få förunnat. Lägg ihop det med att han är disciplinerad utanför ringen också.  Han har hela paketet och kan gå hur långt som helst med rätt resurser, träning och matchning.

Han har visa likheter med en viss Oleksander Usyk som givetvis är på en klart högre nivå och Elwin har många steg kvar för att komma dit , men Usyk är även han en snabb, rörlig, pricksäker och tempostark southpawtungviktare. Det verkar vara framgångsrikt!

Elwin är fortfarande under utveckling, växer och kan till ovan egenskaper även lägga till att han har en bra ”punch”. Han ska bygga sin egen stil och växa in i viktklassen.

Potentialen som jag ser det är enorm så länge Elwin själv brinner för det och får rätt förutsättningar.

Vilken nivå ligger Elwin på om man ser på motståndet i junior?

-Hans resultat talar för sig själv. Absolut i toppen, men vi ska komma ihåg att han är förstaårs junior och hittils enbart har två turneringar under bältet i juniorklassen. Det är ett stort steg från ungdom, med större och starkare motståndare, men också från två till tre minuter. Elwin kommer vara med och ha en bra chans på medaljerna, men detta EM bör ses som ett test men också förberedelse inför nästa års EM och VM för juniorer där Elwin blir sista årsjunior och har samlat på sig ännu mer erfarenhet. Spännande!

Linus Gustafsson

Bild: Evaldas Petrauskas, Dominyka Pozniaks, Elwin Belezika, Joel Grandell, Genute Pozniakas.