Kjell Ambertson refererar från Sveriges matcher på Sweden Round Robin Tournament.

Sveriges första Round Robin Turnering på landslagsnivå började med en mycket spännande come back av Shipra Engelke.

Hon ställdes här mot Tetyana Kob som tog guld i senaste EM med en seger i final mot just Engelke som då hette Nilsson.

Det blev en tuff match, i 51 kg, där båda jobbade hårt och intensivt från första stund. Ukrainskan var riktigt stark och i början av den andra ronden såg det ut som om hon skulle kunna få ett litet övertag. Men i rätt ögonblick hittade Engelke rätt med ett par riktigt tydliga träffar.

Hon fortsatte sedan att boxades lite smartare än sin motståndare, fick in extraslag och var framför allt tydligare i sina träffar. Engelke hade fyra poäng upp när sista ronden började. En ledning som hon lyckades försvara mot en mäktig forsering från Kob.

En härlig revanch i första matchen efter en lång skaderehabilitering för Shipra Engelke.

 

I nästa match i kampen mot Ukraina, som gick i 60 kg, var det junioren Patricia Berghults tur mot Olexandra Sydorenko.

Efter en jämn första rond såg det ut att bli Ukrainskans match. Hon såg väldigt stark, säker och ouppnåelig ut i den andra ronden. Men hon hade bara en poäng upp inför den tredje där Berghult kom ut i ett högre tempo. Sydorenko började då backa lite, tappade allt mer av sin självklara kontroll, Fighten blev åter jämn och oviss och Berghult lyckades till slut vinna med 14-13.

 

Så var det världens bästa junior Love Holgersson som gått upp en viktklass till 75 kg i denna seniorlandkamp och tog en ganska säker seger över Inna Shevchenko.

Holgersson släppte aldrig in Ukrainskan riktigt i matchen. Hon bestämde avståndet, dansade runt och blev under matchen allt säkrare i sina träffar.

”Det såg ut som en klassisk Loveseger” sa coachen John Brikell efteråt.

 

Först ut bland de svenska herrarna var Omar Abdul Majid i 56 kg mot Alessia di Savino från Italien.

17-åringen, snart, från Lund gick in och gjorde en riktigt uppkäftig match. Han utmanade italenaren i riktigt intensiva slagväxlingar och höll matchen jämn ända till slutet. Endast en poäng skilde de två åt till Savianos fördel när slutsignalen kom.

 

Niklas Helgesson hade det också mycket tufft i 60 kg mot Rashid Kassem. En hårt slående dansk som flera gånger lyckades träffa rätt, genom Helgessons gard, i den första ronden. Kassem fick där en tre poängs ledning som han sedan försvarade genom två jämna ronder där han visade sig vara lika snabb i nävarna som Helgesson när han utmanades av svensken i explosiva slagväxlingar.

 

Danmarks Slawa Kerber fick in många tydliga träffen I 69 kg mot Salah Nazar Taha från Morgongåva. Nazar Taha gav ändå inte upp utan hängde med i tempot och höll matchen vid liv ända till slutet även om han inte kunde göra så mycket åt ännu en dansk vinst.

 

Italienaren Gianluca Rosciglione och Kenney Katende var explosiva i sina attacker i matchen i 81 kg. Katende varierade med slag mot kroppen som tog hårt på brasilianaren och förmodligen gav de avgörande poängen till seger med 13-9.

”Kennedy är en av de svenska boxare kan variera sin boxning” säger coachen Majid Jelili.

Efter kvällens inledande landskamp mellan Italien och Kazakstan steg tempot i ringen en nivå när matchen i 51 kg mellan Brasiliens Clélia da Silva och Sveriges Jenny Hardingz började.

Hardingz fick i början svårt att hitta rätt mot brasilianskan. Da Silva anpassade sin boxning, läste av svenskan och kontrade påpassligt.

I den tredje ronden kom dock Hardingz igen, fick bättre balans i bioxningen och lyckas hämta upp da Silvas försprång.

I början av den sista ronden dök Hardingz med huvudet och ringdomaren tyckte det är dags att börja varna. Och han gjorde det en gång till några sekunder senare.

Clélia da Silva vann därför hela matchen med 14-12.

 

I 60 kg mellan Adriana Araujo Brasilien och Sveriges Nathalie Nilsen blev det brottning, clinch och fasthållningar i de två första ronderna tills ringdomaren gjorde klart för dem båda att nu har ni två tillsägelser var.

I den tredje ronden fick plötligt brasilianskan in den en tydliga träffen efter den andra och mot slutet var Nilsen lite illa ute och fick ta en stående räkning.

I rondpausen visar det sig att Nilsen såg dåligt på ena ögat och på coachen John Brikells initiativ får hon ge upp.

 

Sista chansen för Sveriges damer lag 1 att ta en trepoängare mot Brasilien var nu att Anna Laurell, i matchen i 75 kg, skulle besegra den regerande världsmästarinnan i 81 kg Roseli Feitosa.

Och Laurell tog kommandot direkt. Hon bestämde avståndet, rörde sig säkert, läste av sin motståndare, såg lägena och träffade rätt. Det såg nästan retfullt enkelt ut för Laurell att ta denna prestigefyllda seger

Roseli Feitosa är mycket stark på halvdistan berättade Johan Brikell efteråt.  De hade studerat henne och bestämt att Anna skulle använda fötterna och håll avståndet. ”och det är ju hennes specialitet” konstaterade Brikell.

 

Brasiliens 18 årige Gilson Barros hängde skapligt med och svarade uppkäftigt på Bashir Hassans attacker i den första ronden av herrarna match i 56 kg. Men sedan fick han allt svårare att hänga med. I den sista ronden styrde Hassans snabba nävar matchen helt och slutsiffrorna fastställdes till 18-5.

 

Redouane Kaya visade sig också var ett nummer större än sin brasilianske motståndare Jeffersson Silva i matchen i 60 kg. Han dansade runt gled undan och föll ut i explosiva attacker. Slagen kommer ibland som en naturlig följd av och får sin fart av fotarbetet men tycks ändå alltid överraska motståndaren. Silvas chanser att snygga till siffrorna kom på slutet då Kaya blev lite slarvig i sin utmanande stil. Han förlorade sista ronden med 6-3.

Anthony Yigit hittade rätt ett par gånger med sin långa vänster och fick några poängs övertag i den första ronden i 64 kg mot Brasiliens Roberto Querioz.

Querioz har dock en explosivitet som svarar upp mot Yigits. Han arbetade upp sig ordentligt i den andra ronden och matchen utvecklade sig till en tre minuter lång rasande fight i den sista ronden. En fight som Yigit till slut lyckades vinna säkra hans seger i hela matchen

 

I 69 kg representerades Brasilien av 19-årige Sharif Avdaljan från Linköping. Han fick möta  Leon Chartoi.  Avdaljan stod tappert emot Chartois hårda slag. Han fick ta emot många tunga slag mot kroppen och svarade med egna attacker. Avdaljan kunde dock aldrig hota en säker seger för Leon Chartoi.

Esquiva Florentino är en ensidigt boxande men hårt slående mellanviktare från Brasilien som blev lite för tung för Amir Smesen i 75 kg. En till slut ganska trött Smesen fick se sig besegrad med 18-2.

 

Fredagskvällens sista match blev en fight mellan Brasiliens Yamaguchiu Florentino och Babacar Kamara som avgjordes i den första ronden. De båda boxarna stod mitt i ringen och fightades med riktigt hårda krokar. Men det var Kamara som träffade mest och, speciellt, de hårda slagen mot kroppen tog hårt på Florentino.

I andra ronden tog brasilianaren ett steg bakåt och blev lite mer avvaktande. Det blev då till synes en lite jämnare kamp men därifrån kunde Brasilianaren inte komma åt Kamara som gick mot en säker seger.

Samtliga bilder tagna av: Milica Avramovic

 

Poängställning damer:

Lag Vinster Förluster Poäng
Sverige II 3 0 9
Brasilien 2 1 7
Italien 2 1 7
Sverige I 1 2 5
Kazaksten 1 2 5
Ukraina 0 3 3

 

Poängställning herrar

Lag Vinster Förluster Poäng
Sverige 5 1 16
Italien/Finland 3 3 12
Danmark/Sverige 3 3 12
Brasilien 1 5 8

Vinst: 3 poäng Förlust: 1 poäng WO Förlust: 0 poäng

 

Resultat fredag 6 maj klockan 15.00:

Ukraina vs Sweden II (Female)

1. 51 kg Shipra Engelke SWE – Tetyana Kob UKR 13-8
2. 60 kg Patricia Berghult SWE – Oleksandra Sydorenko UKR  14-13
3. 75 kg Love Holgersson SWE – Inna Shevchenko UKR 14-4

Italy/Finland vs Sweden/Denmark (Male)

1. 56 kg Alessio Di Savino ITA – Omar Abdul Majid SWE 12-11
2. 60 kg Raschid Kassem DEN – Niklas Helgesson SWE 14-11
3. 64 kg Luca Melis ITA – Piriya Haidari DEN 15-12
4. 69 kg Slawa Kerber DEN – Salah Nazar Taha SWE 15-9
5. 75 kg Ville Hukkanen FIN – Stephen Alms DEN 14-10
6. 81 kg Kennedy Katende SWE – Gianluca Rosciglione ITA 13-9

 

Resultat fredag 6 maj klockan 19.00

Kazakhstan vs Italy (Female)

1. 51 kg Aigerim Askarova KAZ – Giada Landi ITA +9-9
2. 60 kg Romina Marenda ITA – Gulzhaina Ubbiniyazova KAZ 10-8
3. 75 kg Patrizia Pilo ITA – Dariga Shakimova KAZ 12-9

Brasil vs Sweden I (Female)

1. 51 kg Clélia Da Costa BRA – Jenny Hardingz SWE 14-12
2. 60 kg Adriana Araujo BRA – Nathalie Nilsen SWE uppg. rond 4
3. 75 kg Anna Laurell SWE – Roseli Feitosa BRA18-10

Sweden vs Brazil (Male)

1. 56 kg Bashir Hassan SWE – Gilson Barros BRA 18-5
2. 60 kg Redouane Kaya SWE – Jeffersson Silva BRA 16-8
3. 64 kg Anthony Yigit SWE – Roberto Queiroz BRA 14-10
4. 69 kg Leon Chartoi SWE – Sharif Avdaljan SWE 12-6
5. 75 kg Esquiva Florentino BRA – Amir Smesem SWE 18-2
6. 81 kg Babacar Kamara SWE – Yamaguchi Florentino BRA 14-9

 

Lördag 7 maj klockan 15.00

Kazakhstan vs Sweden II (Female)

1. 51 kg Aigerim Askarova KAZ – Shipra Engelke SWE
2. 60 kg Gulzhaina Ubbiniyazova KAZ – Patricia Berghult SWE
3. 75 kg Dariga Shakimova KAZ – Love Holgersson SWE

Brazil vs Sweden/Denmark (Male)

1. 56 kg Gilson Barros BRA – Omar Abdul Majid SWE
2. 60 kg Jeffersson Silva BRA – Raschid Kassem DEN
3. 64 kg Roberto Queiroz BRA – Piriya Haidari DEN
4. 69 kg Sharif Avdaljan SWE – Slawa Kerber DEN
5. 75 kg Esquiva Florentino BRA – Stephen Alms DEN
6. 81 kg Yamaguchi Florentino BRA – Kennedy Katende SWE

 

Lördag 7 maj klockan 19.00

Brazil vs Italy (Female)

1. 51 kg Clélia Da Costa BRA – Giada Landi ITA
2. 60 kg Adriana Araujo BRA – Romina Marenda ITA
3. 75 kg Roseli Feitosa BRA – Patrizia Pilo ITA

Ukraine vs Sweden I (Female)

1. 51 kg Tetyana Kob UKR – Jenny Hardingz SWE
2. 60 kg Oleksandra Sydorenko UKR – Nathalie Nilsen SWE
3. 75 kg Inna Shevchenko UKR – Anna Laurell SWE

Italy/Finland vs Sweden (Male)

1. 56 kg Alessio Di Savino ITA – Bashir Hassan SWE
2. 60 kg Niklas Helgesson SWE – Redouane Kaya SWE
3. 64 kg Luca Melis ITA – Nurbo Bozan SWE
4. 69 kg Salah Nazar Taha SWE – Leon Chartoi SWE
5. 75 kg Ville Hukkanen FIN – Hampus Henriksson SWE
6. 81 kg Gianluca Rosciglione ITA – Babacar Kamara SWE

 

Söndag 8 maj klockan 13.00

Italy vs Sweden II (Female)

1. 51 kg Giada Landi ITA – Shipra Engelke SWE
2. 60 kg Romina Marenda ITA – Patricia Berghult SWE
3. 75 kg Patrizia Pilo ITA – Love Holgersson SWE

Brazil vs Italy/Finland (Male)

1. 56 kg Gilson Barros BRA – Alessio Di Savino ITA
2. 60 kg Jeffersson Silva BRA – Niklas Helgesson SWE
3. 64 kg Roberto Queiroz BRA – Luca Melis ITA
4. 69 kg Sharif Avdaljan SWE – Salah Nazar Taha SWE
5. 75 kg Esquiva Florentino BRA – Ville Hukkanen FIN
6. 81 kg Yamaguchi Florentino BRA – Gianluca Rosciglione ITA

 

Söndag 8 maj klockan 17.00

Brazil vs Ukraine (Female)

1. 51 kg Clélia Da Costa BRA – Tetyana Kob UKR
2. 60 kg Adriana Araujo BRA – Oleksandra Sydorenko UKR
3. 75 kg Roseli Feitosa BRA – Inna Shevchenko UKR

Kazakhstan vs Sweden I (Female)

1. 51 kg Aigerim Askarova KAZ – Jenny Hardingz SWE
2. 60 kg Gulzhaina Ubbiniyazova KAZ – Nathalie Nilsen SWE
3. 75 kg Dariga Shakimova KAZ – Anna Laurell SWE

Denmark/Sweden vs Sweden (Male)

1. 56 kg Omar Abdul Majid SWE – Bashir Hassan SWE
2. 60 kg Raschid Kassem DEN – Redouane Kaya SWE
3. 64 kg Piriya Haidari DEN – Anthony Yigit SWE
4. 69 kg Slawa Kerber DEN – Leon Chartoi SWE
5. 75 kg Stephen Alms DEN – Amir Smesem SWE
6. 81 kg Kennedy Katende SWE – Babacar Kamara SWE