Med sex svenska guld och 23 poäng tog Sverige hem nationsstriden på Nordiska Mästerskapen i Ale, tätt följt av Danmark, 22 poäng, och Finland, 21 poäng.

Med hemmaplan i ryggen förväntades Sverige svepa hem de Nordiska Mästerskapen utan krusiduller men många jämna matcher gick inte Sveriges väg denna gång och det satt hårt inne till slut. Endast en poäng skiljde mellan Sverige och Danmark, 23-22. Finland slutade trea med 21 poäng medan Norge hamnade på fjärde plats med 12 poäng och Island som bara hade två boxare tog inga poäng.

Oliver Flodin blev turneringens lysande stjärna och han var tvungen att vara på topp för att besegra urstarke Ruslan Shidokaev som var minst lika farlig med huvudet som med nävarna. Klar 3-0 seger för Oliver Flodin som även fick pris som bästa Herrsenior. Flodin har gjort en imponerande resa efter AIBA-avstängning och handskada förra året och framstår som vårt största OS-hopp på herrsidan.
Leon Chartoi tog hem sin tredje NM-titel efter en säker seger mot norrmannen Martin Larsen. Några tunga kroppsslag fick Larsen att backa större delen av matchen. Chartoi är den mest rutinerade av herrarna, något som inger hopp inför OS-kvalet.

Dagens domarskräll kom i mötet mellan finska Mira Potkonen och Agnes Alexiusson. De har mötts vid flera tillfällen tidigare med finskan som vinnare. Alexiusson kom ut med driv och jobbade bra mot den rutinerade finskan, och ju längre matchen gick dess mer styrande blev hon. Trots att det var en god kamp så låg Alexiusson i framkant och borde varit klar vinnare. Vinst 3-0 till Finland

Milica Avramovic och Tilde Fallström gjorde upp om guldet 60 kilo. Det var en relativt ensidig affär där Avramovic kunde dundra in serier efter serier mot Fallström som verkade rådlös inför anstormningen. Coachen i Avramovics hörna rådde henne att inte bränna krutet i de tidiga ronderna och man märkte att hon efter förta ronden satsade mer på kvallitativa slag än att bara ösas in. Tempot hon höll och mängden slag var enormt att se, en imponerande fysik och en imponerande vinst för Avramovic.

Juliana Söderström mötte den väldigt slipade norskan, Marielle Hansen, i flugvikten 51 kilo. Det var en match som gick i hög fart och med mycket kraft. Söderström boxades aggressivt och försökte hitta en stadig rytm men Hansen var för avig att få till ett dugligt vinnande koncept mot. Direktfinalen för Söderström blev till ett silver. En väldigt bra final och vinst Norge.

Lina Skoghagen mötte tuffa Elina Gustafsson från Finland i damernas seniorfinal, 69 kg. Skoghagen boxades bra och har lagt på sig mer muskler det senaste året som gynnar henne väl i denna, för henne, nya viktklass. Skoghagen styrde bra men Gustafsson var hård att bryta ner och kontrade ofta och bra. Matchen var väldigt jämn men många bra träffar från svenskan, finskan träffade dock tydligare med sin mer kraftfullare stil vilket förmodligen gav henne guldmedaljen i detta mästerskap. 3-0 till Finland.

Storfavoriten Stephanie Thour infriade förväntningarna trots att hon hoppade upp viktklass för att få match. Thour hamnade i ett krig till en början men när hon boxade in och ut var hon alldeles för slipad för sin danska motståndare. Thour fick välförtjänt pris som bästa damjunior.

Den helsvenska finalen mellan Sara Svenson och Mia Bromander hade en tät kamp i 54 kilo. Det var en slagvänlig match som kunde gått åt vilket håll som helst. Svensson öppnade med att slå mycket och Bromander gick igång direkt och det var emellanåt bökig boxning. Svensson som i sin match igår såg överladdad ut hade idag ett väldigt kontrollerat driv. När slutsignalen gick och resultaten räknades in så var det inte alls helt klart vem som tagit guldet. Dock så var det Bromander som drog det kortaste strået och fick se sig slagen. Vinst till Svensson.

Yohannes Berhane ställdes mot Norges Bernard Torres i 60 kilo. Det var en fartfylld affär med mycket fin slagväxlingar i oerhört tempo. Berhane försökte hålla kommandot matchen igenom, men trots sin snabbhet så kom Torres i särklass fina undanglidningar och duckningar Berhane att svinga mycket luft. Torres kunde ta hem vinsten med flest rena slag.

Laziz Sharifov briljerade under lördagens semifinal. I finalen mot dansken Enock Poulsen blev det jämnare men med Sharifov som den klart bättre i första och sista ronden. Ändå blev det förlust med 2-1.

Ett väldigt bra NM där Sverige lyckades besegra Danmark om platsen som bästa nation, något som stärker varumärket Team Sweden. Arrangemanget var väldigt bra med entrémusik, ljusshow, webb-tv, onlineuppdateringar och administration.

En imponerande faktor var sångaren som sjöng nationalsångerna för nationerna Finland, Danmark, Norge och Sverige. Island gick han dock bet på men det kan man ha överseende med.

Ale Boxningsklubb med outtröttlige Jean Altun i spetsen har verkligen visat var skåpet ska stå i arrangemangsväg. Och en stor eloge till alla duktiga ungdomar som delade ut priser, skötte inträde, tog hand om domare och funktionärer samt såg till att det löpte på ”smooth as silk”. Roligt att vara del av Boxningssverige och landslagstävlingar!

/Linus Gustafsson

 

Samtliga resultat från Nordiska Mästerskapen