Under årets SM så har vi sett många fina insatser och stora sammandrabbningar. Här nedanför kommer jag att nämna ett axplock av alla dessa fantastiska kamper, och vill ni se alla matcherna igen, gå till knockout.no/sm där finns de att återuppleva.

Junior, herr.

Hampus Broman, BS Tor, var inne i sin åttonde SM-final, han har sex guld sedan innan och ett silver. Han ställdes mot Nebil Ibrahim från Uppsala IF. Det var en rätt ren första rond där Hampus låg avslappnat på fötterna och Nebil kom med skärpt kontroll framåt. Hampus stod för fler rena träffar i första och inför andra kom Nebil ut med mer aktivitet och försökte ta initiativet, något vilket resulterade i bök och stök där Hampus var den som kom ut med fler träffar. Nebil Ibrahim försökte ta sig inpå den längre och lättfotade Hampus Broman, densamme som kontrade med blixtrande kombinationer och vars fotarbete förde honom framåt i matchen med den övre handen. Det blev ett delat domslut där Hampus Broman återigen kom ut som Svensk Mästare. Detta betyder att Hampus har SM-Guld 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 och nu 2018. En fantastisk bedrift av denna gigantiska idrottsman!

Damer, senior.

Sara Svensson har gjort en stor förändring i sin boxning sedan förra årets SM-final där hon slutade tvåa i 54 kilo. Detta året ställdes hon i finalen mot Djurgårdens Natalia Samsalieva. Natalia hade under semifinalerna arbetat med en otrolig press och tog med sig den pressen in i final mot Sara Svensson som initialt fastnade lite i gamla hjulspår. Men efter lite omställningar och tips från coachen så tog hon tag i matchen och arbetade fint på distansen samt kunde rutinerat bränna av starka slagserier på nära håll när Natalia rusade fram. Det var en tät kamp som en SM-final ska vara men Sara Svensson, denna intelligenta boxare från Skurups kick & boxningsklubb, var för bra och kunde bärga ett väldigt efterlängtat SM-Guld.

Ett av turneringens mest eftertraktade möten kom i 60 kilo där nykomlingen Steffie Thour från BK Värend gick upp mot Sveriges okrönta drottning i 60-kilosklassen, Agnes Alexiusson från Värnamo BK. Matchen började i högt tempo där Agnes satte upp sin fina främre hand som nådde långt in på Steffie som svarade direkt med sin egna fina främre hand och visade direkt att inget lättköpt kommer ur denna match. Det tog lite tid innan de kom in i boxningen men sedan fick vi verkligen se en av turneringens bästa matcher. Högt tempo kombinerat med tajming, känsla och mycket taktik gör det väldigt svårt att avgöra vem som ligger före, även om känslan var att Agnes låg lite före i sista ronden. I slutändan var det domarna som tog beslut på vem som vann och det blev Steffie som tog hem sitt andra SM-guld i sitt andra år som senior på ett delat domslut. En väldigt viktig seger för Steffie Thour och det ska bli väldigt intressant att följa dessa giganter och deras rivalitet inom svensk damboxning framöver.

I 69 kilo var det final nummer två mellan 2017 års vinnare Marianne Ahlborg från Vänersborg och 2017 års silvermedaljör, Malena Hede från Morgongåva. Hede var förra året rätt ställd av Ahlborgs explosiva stil men detta året kom hon väl förberedd och arbetade väldigt fint med att variera slagen. Det var raka slag in i mitten, det var jabbar som bröt av och blev långa krokar. Det var uppercuts och långa svepande krokar som såg till att hålla Ahlborg ur balans samt hindrade henne från att komma in i sin boxning. Tredje ronden blev lite mer av ett krig men fortfarande var det Hede som styrde och kontrollerade matchen med ett furiöst tempo. Även om Ahlborg träffade så var det mest singelslag medan Hede satte fina kombinationer vid nästan varje tillfälle. Malena Hede gjorde en fantastisk insats i detta SM. Har sett henne flera gånger tidigare men detta var helt klart hennes bästa match och det gav henne ett välförtjänt SM-Guld!

Herrar, senior.

I herrarnas 64 kilo var det ett riktigt toppmöte mellan BK Falkens Emil Harrysson och BK Dalens Yohannes ”Johnny Boy” Berhane. Båda dessa killar öppnade aktivt där Berhane höll den övre handen med mer renare träffar även om Harrysson höll sig med i matchen med fina kontringar. I rond två växlade tempot och slagväxlingarna som ett tätt, duggande, Söderregn och båda grabbar gav lika väl som de tog. I rond tre verkade det som att Harrysson drog ifrån något men Yohannes jagade tätt i hälarna på den tuffe Falkenkillen och satte explosiva kombinationer. Det var en så jämn match att det inte gick att sia vem som vann och båda killarna kände nog att det tog det då kvalitén var så fantastiskt bra. Ett delat domslut som gick till röd ringhörna och BK Falkens Emil Harrysson som tog en efterlängtad revansch. I mitt tycke den bästa matchen för turneringen!

Förstaårs-senioren, Billy Liljeqvist mötte Anton Hellström i vad som skulle bli en ypperlig final i 69 kilo. Det gick elektricitet mellan dessa två innan klockan slog för första rond och Anton Hellström hade ont uppsåt i ögonen när han spände blicken i den yngre Billy Liljeqvist som spände upp bröstet och väntade på sin chans att visa var skåpet skall stå. De började aktivt med Billy på offensiven, Anton avvaktade lite för att hitta sin anfallsvinkel och kom efter ett litet tag framåt och satte upp pressen på den yngre göteborgaren. Falkenboxaren attackerade bra i rond två och träffade väldigt bra med sin bakre hand, något vilket syntes i Billys ansikte. Liljeqvist kontrade väldigt fint och matchen blev en fight på hög, teknisk, nivå där kontringarna haglade och kriget böljade fram och tillbaka över canvasen. I tredje såg det ut som om Billy mattades av och Hellström var mer tongivande med explosiva slagserier. Trots detta så var det väldigt jämnt och även om jag tyckte att Hellström låg marginellt före när klockan slog så var det domarna som såg bäst nere vid ringside i denna fight. Det blev ett delat domslut i denna jämna, spännande, explosiva och tekniska final där Billy Liljeqvist kunde förkunna sig vinnare i sitt första SM som senior. Ska bli väldigt roligt att fortsätta följa dessa boxares möten i framtiden!

Liridon Nuha från Hammarby ställdes mot nykomlingen Constantino ”Costas” Nanga också från Hammarby. Ett klubbmästerskap där Liridon började avvaktande och Costas tog för sig med avslappnad boxning och fina fötter. Liridon kom igång mer under ronden och kom snabbt fram från olika vinklar men slog inte överdrivet mycket mot den längre Costas som arbetade med sin främre hand för att bromsa upp Sveriges King of the Ring. Han träffade bra och det svullnade upp under höger öga på Liridon Nuha. I rond två var det mer favör åt Costas som låg mycket bra i distansen och kunde sätta in en väldigt fin höger som tog hårt på Liridon, som rutinerat låste upp Costas och fick samla sig för att fortsätta attackera och skapa möjligheter. I rond tre kändes det som att Costas höll ett marginellt grepp om matchen men Liridon satsade och försökte hämta igen, något vilket fungerade hos domarna som gav segern till Hammarbys King of the Ring, Liridon Nuha.

I supertungvikten hade vi en historia som kunde upprepa sig i Babacar Kamara, som hade chansen att ta sitt sjunde SM-guld. Precis som Roger Pettersson tog sitt sjunde SM-guld i Eriksdalshallen, då för 20 år sedan när SM sist hölls i denna anrika hall. Djurgårdaren ställdes mot inte lika rutinerade, men fysiskt imponerande Nermin Hajdarpasic från BK Rapid. Trots mötet med en så rutinerad herre skötte sig NErmin väldigt bra och kunde med lång, tung, främre hand aktivera Babacar som övergick till kontringsboxning.  Rond två var mer aktiv från Kamaras sida som kom framåt och träffade den bakre handen mycket fint. Nermin fick mycket att fundera på när slagen började komma från alla möjliga håll. Kamara pressade mycket fint och gav några av sina bästa slag men Hajdarpasic stod pall för anstormningen och kunde stundtals kontra fint. I slutändan kan det bara finnas en vinnare och Babacars rutin samt hans vilja att vinna var övermäktig för Nermin Hajdarpasic som aldrig har mött en sådan boxare innan. Sjunde SM-guldet till Djurgårdens fantastiske, comebackande, Babacar Kamara och nästa gång det är ett SM här och någon står i stånd att ta sitt sjunde SM-guld kan de säga att de har chansen att göra en ”Babacar”.

För att se alla matcher igen så kan ni gå in på knockout.no/sm samt titta på Boxningsförbundets facebooksida där alla länkar finns.

Linus Gustafsson