En oerhört bra arrangerad landskamp i en nästan fullsatt Fenix Arena i Vaggeryd, välboxade matcher och dessutom svensk seger kan inte annat än beskrivas som en succé!

Vaggeryds BK och BK Ringen har fått till ett riktigt bra samarbete med en trimmad organisation som även fortsättningsvis kommer bjuda på fina galor. Fenix Kunskapscentrum har visat sig vara en perfekt hall för boxning med schysst inramning. Invägningen hölls på sportbaren O´Learys och kändes som en proffsgala utomlands. Det var debut för alla boxarna med det nya poängsystemet och det förändrar det taktiska tänket en aning och bidrar till en bättre boxning förhoppningsvis.

 

Matchrefererat:  

44 kg Felix Flodin, SWE – Mark Dickinson, ENG 1-2

I denna diplomkamp fick Felix gå upp en viktklass mot den längre Dickinson och Felix fick initialt svårt att hitta rätt distans men i både andra och tredje ronden träffade Felix med vänsterkroken och rak höger i kropp. Efter en välboxad och jämn diplommatch stod Dickinson som segrare med två engelska röster mot en svensk.

 

54 kg Juliana Söderström, SWE – Tania Villar, ENG 3-0 

Fösta ronden startade lite avvaktande då Juliana läste av sin betydligt kortare motståndare samtidigt som Tania Villar funderade på sin uppgift att komma tillräckligt nära för att slå.

Från andra ronden tog matchen mer fart då engelskan höjde tempot för att försöka få tag på en undanglidande Juliana. Tack vare bättre fotarbete och högre frekvens på slagen var Juliana aldrig hotad. Juliana kunde både attackera och hinna undan såväl som att kontra engelskans attacker framför allt med sina sidosteg. Bra boxning av Juliana som fick arrangörens pris som landskampens bästa damboxare.

 

64 kg Clarence Goyeram, SWE – Josh Kelly, ENG 3-0

Blivande EM-boxaren Clarence ställdes i ett revanschmöte mot ett av Englands stora framtidshopp Josh Kelly. Denne Kelly förlorade hårfint i semifinalen på JVM mot kubanen Kevin Brown som blev JVM:s bästa boxare. I landskampen i Houghton förlorade Clarence knappt men klart men han hade nu gjort sin läxa och utnyttjade bättre sitt snabba fotarbete och lät sig aldrig fångas in i några längre slagväxlingar. Bättre disponering av sin energi av Clarence som nu orkade hela matchen ut. Vår lagkapten vann en klar 3-0 seger över den engelske lagkaptenen och det bådar riktigt gott inför EM.

 

60 kg Ida Lundblad, SWE – Sandy Ryan, ENG 0-3 

Matchen startade i högt tempo med en attackvillig Ida som tvärtemot engelskan har sin styrka i krokslagen, både mot huvud och kropp, medan engelskan främst arbetade med de raka slagen från distans. Ida var mer explosiv i sina attacker och träffade ofta, men tröttnade allteftersom matchen gick vilket engelskan kunde utnyttja. Matchen var helt jämn halvvägs med sedan tog Sandys bättre uthållighet ut sin rätt. Med bättre kondition ser jag fram emot en retur mellan de båda.

 

69 kg Simon Henriksson, SWE – Scott Fitzgerald, ENG 0-3

SM:s överraskningsman Simon gjorde debut i landslagssammanhang och ställdes mot en riktig hårding i Scott Fitzgerald, engelsk mästare i 71 kg. Så länge Simon kunde utnyttja sin längre räckvidd kunde han pricka Fitzgerald utifrån men alltför ofta hamnade han på halvdistans mot en vass infighter. 3-0 till Fitzgerald.

 


81 kg Hampus Henriksson, SWE – Ricky Crotty 2-1

Hampus skadade knäet i sin förra landskamp och kunde inte visa upp sin bästa boxning på SM men det såg man inga spår av i denna match. Hampus höll tempot uppe mot den starke engelsmannen och lät inte denne gå och ladda. En snabb och rörlig Hampus neutraliserade Crottys offensiv och Hampus kunde gå vinnande ur de flesta slagduellerna.

 

69 kg Oliver Flodin, SWE – Bobby Begg, ENG 2-1

Nyblivne svenske seniormästaren Oliver öppnade lite försiktigt, kände kanske av hemmatrycket. Oliver fick en insida över örat som spräckte trumhinnan i inledningen av matchen. I andra ronden träffar Oliver bra med en höger på kropp och en höger över näsan som ger engelsmannen näsblod. Sen håller han i taktpinnen och boxar tätt och sätter sina träffar med fina vänsterkrokar och höger på kropp. Vinst med 2-1, som borde varit 3-0.

 

91 kg Gabriel Richards, SWE – Greg Bridet, ENG 2-1

Dessa två herrar hade mötts i landskampen och då liksom nu drog Gabriel det längsta strået. Men till skillnad mot då satt segern långt inne denna gång. Bridet satte som väntat press från början men överraskade genom att gå ut som högerboxare. Det tog ett tag innan Gabriels timing och större boxningskunnande tog ut sin rätt. På slutet av matchen gällde det för Gabriel att kämpa och övertyga domarna att ronden och därmed matchen var hans. En härlig avslutning av en trött Gabriel säkrade segern och därmed landskampen i Sveriges favör.

 

75 kg Sander Lauritsen, SWE – Adam Farrell, ENG 0-3

Med landskampen avgjord gick publikens favorit Sander ut och boxade mot Adam Farrell och trots tidigt näsblod och en trevande förstarond kom Sander tillbaks fint i matchen och varierade snabba kombinationer med tyngre singelslag. Det stod lika inför sista ronden och Sander såg ut att gå mot segern men i rondens slutminut kom Farrell tillbaka och snodde den med 10-9 hos alla domarna och därmed segern med 3-0.

 

Sverige – England 5-4
11 maj 2013
Fenix Arena, Vaggeryd

 

44 kg: Felix Flodin, SWE – Mark Dickinson, ENG  1-2
54 kg: Juliana Söderström, SWE – Tania Villar, ENG  3-0

64 kg: Clarence Goyeram, SWE – Josh Kelly, ENG  3-0

60 kg: Ida Lundblad, SWE – Sandy Ryan, ENG  0-3

69 kg: Simon Henriksson, SWE – Scott Fitzgerald, ENG  0-3

81 kg: Hampus Henriksson, SWE – Ricky Crotty, ENG 2-1

69 kg: Oliver Flodin, SWE – Bobby Begg, ENG  2-1

91kg: Gabriel Richards, SWE – Greg Bridet, ENG  2-1

75 kg: Sander Lauritsen, SWE – Adam Farrell, ENG  0-3

 

 

Arrangörens pris till Bästa Nation: Sverige

Arrangörens pris till Bästa Boxare Damer: Juliana Söderström

Arrangörens pris till Bästa Boxare Herrar: Oliver Flodin

Punchpralinernas pris till Bästa Boxare Damer: Sandy Ryan

Punchpralinernas pris till Bästa Boxare Herrar: Clarence Goyeram

 

Bilder: Lena Landin

 

/Santiago Nieva, Klas Sandberg och Sören Andersson