Stockholms ungdoms- och juniorstadslag – Pirkkaturneringen, Tammerfors, Finland – 5-7/5-2013 Stockholmslaget bestod av Avar Shadman (HIF), Hassan Abed(HIF), Felix Weilid (HIF), Shukrat Adihanov (Narva BK), Adam Chartoi (Narva BK), Mariusz Gnaz (BK DALEN), Yohannes Berhane (BK DALEN) och Vincent Jonzzon (Haninge BK). Med som ledare var Rikard Weilid, Stefan Mercea och Joel Grandell.

Vi åkte över till Finland med en förhoppning om att alla skulle få utmanande och utvecklande matcher under den 27:e upplagan av Pirkkaturneringen. Turneringen flöt på bra, men avanmälningarna var många och detta resulterade i att vi inte fick så många motståndare som vi hade hoppats på. Kvalitén på boxning var varierande, men överlag höll boxarna i turneringen en hög nivå. Samtliga boxare i vårt lag var boxningsmässigt med i alla sina matcher. Deltagande nationer var USA, Finland, Lettland, England, Wales, Ryssland, Österike och Sverige. Våra killar mötte walesare, finnar och letter. Nedan följer rapporter om våra boxares framfart i turneringen.

Avar Shadman, C33kg
Vår yngsta deltagare var Avar Shadman. Han boxades i C-klassens (13-14 år) 33 kg, och blev lottad till direktfinal. I finalen stod Finland för motståndet. Finnen hade dagen innan slaget en ryss for att ta sig till final. Detta var Avars första ”riktiga” match och det märktes att han var taggad från start. Han släppte loss sin boxning rejält och var lite ivrig till en början, vilket resulterade i några onödiga varningar för insidor. Efter lite coachning kom dock Avar ifrån sin ”diplomsjukdom”, att inte vrida igenom slagen, och fortsatte sin press, men satt nu istället tydligare träffar och kunde även kontra finnen när denna forcerade framåt. Avar besitter en god blick och har en fin tajming i sin boxning något som lovar gott inför framtiden. GULD!

Hassan Abed, B66kg
Hassan Abed var vår näst yngste deltagare och då det stod klart att han inte hade någon motståndare i sin klass valde vi att flytta upp honom en ålderskategori, från C-klassen till B-klassen (15-16 år). Veckan innan hade Hassan dragits av en förkylning och det var osäkert in i det sista om han skulle följa med på resan. Han fick tuffaste tänkbara motstånd i semifinalen av Wales.  Det visade sig att Hassan hade svårt att komma åt den gänglige och fysiskt stora walesaren. Hassan fick ägna sig åt en defensiv kontringsboxning då hans fysik inte räckte till. Han gjorde det stundtals på ett bra sätt med framgång, men det blev för många satsningar på hårda högerkontringar, och till slut kunde walesaren läsa av Hassan. Det finns större potential i Hassan än han visade under turneringen. Det krävs en bättre kondition och uthållighet för att han ska hänga med på denna nivå. Walesaren gick sedan segrande ur sin final och det gjorde att Hassan fick en bronsmedalj. Hassan är en explosiv boxare med stor potential. Här fick han en nyttig erfarenhet i att möta en äldre boxare och få känna på en ”riktig” match. Hassan är ju fortfarande så ung att han boxar diplomboxning på hemmaplan. Med sin explosivitet och sina snabba reaktioner kan han gå en mycket ljus framtid tillmötes. BRONS!

Felix Weilid, B52kg
Felix gick i direktfinal i B-klassens (15-16 år) 52 kg, och mötte där Finland. Det blev en jämn match där Felix hade svårt att få kontroll över den gängliga och rörliga defensivt boxande motståndaren. Finnen gjorde allt för att hålla sin distans, dra ner tempot, lura in felix och kontra med sina långa raka höger. Felix ökade succesivt sin press och vann viss framgång. Många gånger hann dock finnen kontra tillbaks någon träff och de följdes åt hela matchen. En jämn match där man på bortaplan förstod att domslutet kom att gå till finnen.  Felix fick inte riktigt ut sitt höga tempo och sin fulla kapacitet i matchen. Om Felix blir något bättre på att få med sina fötter i attackerna och på att följa upp sina attacker kommer utfallet bli annorlunda nästa gång. Samtidigt visade Felix att han har en farlig offensiv, men även besitter ett brett boxningskunnande då han ibland försökte lura in finnen för att få denne att blotta sig offensivt, något finnen inte ville. Efter matchen genomförde sedan Felix en grym sparring mot en engelskman. Fortsätter Felix den utveckling han har haft de senaste åren, och samlar på sig ännu mer rutin kommer han kröna stora framgångar framöver. SILVER!

Adam Chartoi, B60kg
Adam boxades under lördagen semifinal i B-klassens (15-16år) 60 kg mot Finland. I början av matchen kom Adam ut offensivt och det såg bra ut till en början, men efter ett tag blev det en jämn fight där Adam lite för ofta kom in i närkamper och på halvdistans mot den fysisk starka finnen.  Det fanns luckor på halvdistans och i närkamperna, men Adam lyckades inte sätta in sina slag när finnen tryckte på med full kraft.  Efter en korrigering av taktiken boxades Adam allt bättre och kunde med en mer defensiv boxning utnyttja sin snabbhet. I sista ronden satte Adam härliga kontringar med sin southpaw-vänster och southpaw-högerkrok. Det blev till slut en klar seger med 5-0. Adam gjorde en fin insats. Det var hans första match i 60 kg, tidigare har han boxats i lägre viktklasser. Man märkte att det finns potential till förbättring i styrkan och stabiliteten på halvdistans samt i närkamperna. Adams distansboxning var briljant, och där kunde finnen inte allts hänga med.  Under söndagens final singlade vi slant och Adam fick lämna walk-over mot lagkamraten Shukrat Adihanov.  Adam är oerhört bestämd i sin boxning och har ett oerhört högt tempo med en kvick samt effektiv teknik. Han går en fin framtid tillmötes innanför ringrepen.  SILVER!

Shukrat Adihanov, B60kg
Även Shukrat Adihanov boxades i B-klassens (15-16år) 60 kg. Liksom Adam ställdes han mot en finne. Finnen fick det tufft redan från början då Shukrat drog upp en hög slagfrekvens och visade prov på en härlig offensiv boxning. Finnen hängde inte allts med och det såg ut som Shukrat skulle stoppa honom. Dock saknas de riktigt hårda träffarna från Shukrat, vilken har en fin boxningsteknik och kan bli ännu farligare om han kan kombinera sina snabba slag med hårdare slag.  Shukrat gjorde en fin insats och vann klart. Under söndagens finaler skulle Shukrat ställas mot lagkamraten Adam Chartoi. Vi bestämde dock att det var bättre och singla slant om matchen för att ge killarna en möjlighet till sparring istället. Shukrat genomförde under söndagen en bra sparring mot ytterligare en finne. Efter slantsingling blev det vinst för Shukrat! GULD!

Mariusz Gnaz, B70kg
Mariusz Gnaz ställde upp i B-klassens (15-16 år) 70 kg och fick i semin möta Lettland. Letten visade sig vara en riktig hårding som gick rakt fram bakom sin dubbelgardering med en konstant offensiv press. Efter att ha klivit på några härliga högerträffar från Mariusz lugnade han ner sig något, och när Mariusz fick ordning på sin boxning visade det sig just att letten var ”lätt”. Mariusz kunde avsluta matchen i den tredje ronden genom två stående räkning och fick sin hand rest efter vinst på RSC. I finalen under söndagen väntade Wales. Det blev en bökig match mot den oortodoxa samt gänglige walesaren. Mariusz var bra med i matchen, men fick inte riktigt kontroll på den då det blev lite för många satsningar på hårda slag, vilket resulterade i att walesaren kunde låsa fast Mariusz som föll in. Domaren borde ha givit walesaren flera varningar för fastlåsningar i den sista ronden där man tydligt kunde se att Mariusz var den som orkade mest och walesaren ville bara köpa tid. Med mer rutin mot liknande boxare och lite bättre förarbete i sin boxning kommer Mariusz slå walesaren nästa gång. Tålamodet och koncentration tröt lite. Det blev dock en jämn match i domarprotokollen och Mariusz förlorade med 4-1. En bra vilja och kämparanda visades upp av vår man, vilket lovar gott inför framtiden. SILVER!

Yohannes Berhane, A56kg
Under lördagens semifinaler boxades Yohannes Berhane semifinal i A-klassens (17-18 år) 56 kg. Yohannes var tvungen att gör en något hastig viktnedgång för att klara invägning, något som gjorde sig till känna i matchen. För motståndet i semifinalen stod Wales. Det blev en match med mycket ge och ta mellan två skickliga boxare med lång räckvidd. Allt som oftast hamnade de i slagväxlingar där Yohannes ofta hade de flesta och den sista träffen. Efter att ha kämpat sig igenom matchen, och givit allt fick Yohannes välförtjänt segern. I finalen väntade Finland. Det märktes efter några sekunder att det var klasskillnad. Yohannes var den klart bättre boxarna av det två, men levde farligt. En otroligt ”petig” finsk ringdomare höll på att ge bort matchen till finnen. Redan efter första ronden hade Yohannes fått två poängavdrag för insidor, insidor som inte var avsiktliga och inte heller var de många. Det kändes som den finska domaren hade fått en fix idé. Om Yohannes tränar på att vrida igenom sina slag ordentlig, slipper han sådana tillsägelser och poängavdrag i fortsättningen. Inför andra ronden ökade Yohannes sin press och satsade på att slå fler tydliga samt hårda träffar. Det resulterade i att han inte drog på sig fler varningar och samtidigt kunde skaka finnen vid några tillfällen. I sista ronden dansade Yohannes snyggt undan och visade upp en fin rörlig defensiv boxning. Vid ett tillfälle hann han till och med att blicka mot publiken. En mycket väl genomförd turnering av Yohannes där han visade att framtiden for honom innanför repen kan bli mycket ljus. GULD!

Vincent Jonzzon, A69kg
I A-klassens (17-18 år) 69 kg var Vincent Jonzzon Stockholms representant. Han mötte i semifinal Finland. Finnen var coachad av tidigare proffsboxaren och EBU-mästaren i mellanvikt ”Idi” Amin Asikainen. Liksom sin coach visade sig Asikainens adept var en skicklig distansboxare med god avståndsbedömning. Vincent gjorde det lite svårt för sig själv då han satsade mycket på hårda slag och attacker, vilket gjorde att den gänglige finnen kunde flytta sig undan och utnyttja sin distansboxning. Många gånger träffade dock Vincent med poänggivande hårda träffar, men hamnade för ofta i obalans och satsade för mycket på en attack, istället för att kunna fortsätta boxas samt fullfölja efter sina träffar. Till slut vann finnen rättvist. Vincent är stark och besitter ett stort fighterhjärta. Förbättrar han förarbetet i sin boxning och får med fötterna bättre i sina attacker, samt tänker på att flytta ut efter attackerna kommer han ha en god möjlighet att slå finnen vid ett framtida möte.

Avslutningsvis var det glädjande att se hur vi verkligen var ett lag i och utanför ringen under resan. Vi upplever det som att alla gav positiv energi till varandra och stöttade varandra. Det blev en lärorik, rolig och spännande resa. Alla blev minst en erfarenhet rikare, och det känns skönt att vi i Sveriges största distrikt nu även har ett distriktslag för att utveckla våra yngre talanger. Alla visade att de har mycket att lära, men att de håller på en internationell nivå. I alla matcher var våra boxare med i matchen, och med ytterligare utveckling ser framtiden ljus ut för distriktet. 3 guld, 3 silver och 1 brons var ett godkänt resultat, där vi i en av klasserna hade dubbelt Stockholm i finalen. Förhoppningsvis kommer laget åka på ett träningsläger i Rumänien under sommaren, och i början av hösten hoppas vi köra igång matchningen av stadslaget igen.

Over and out!
Stefan Mercea och Joel Grandell, tränare SGBF