Stig Rånge (1924-2012) har avlidit den 16 december. Stig kom att bli en av Svensk Boxnings stora förebilder som boxningsdomare. Exempel på uppdrag som Stig kom att ha är många, här är några axplock:

OS, VM, EM, NM, SM, DM. Stig var även teknisk ledare vid Stockholm Box Open-tävlingarna på 80-talet. och han var anlitad som ringdomare vid proffsgalor i Sverige på 60-talet.

Stig kom även att ha styrelseuppdrag i Svenska Boxningsförbundets styrelse, medlem i EUBA:s domarkommitté.

Han hade även ett förflutet som amatörboxare. Balder hette klubben. Men det blev boxningsdomarrollen som Stig kom att ägna sig åt i över 30 år. Stig blev även mentor och förebild för många som kom att ägna sig åt domarskrået.

I slutet av 50 talet var Stig med om att starta BK Vantör i Stockholms södra förorter. Träningslokalen låg i en ungdomsgårdslokal i Rågsveds centrum. Efter ett antal år så fick Stig och tränaren Yngve Johansson en förfrågan om att komma till IF Linnéa och överta deras boxningssektion. Stig och Yngve, boxare och övriga verksamma i BK Vantör nappade på detta anbud från idrottsföreningen Linnéa och BK Vantör lades ner.

Detta är i början på 60-talet och nu börjar en ny tid med uppbyggnad av den anrika IF Linnéa-klubben. Stig kom att ha många uppgifter i Linnéa framöver, styrelseordförande samt andra styrelseuppdrag under många år. Stig kom att bli en stor inspirationskälla för många ledare och ungdomar. Stig var också en lysande berättare av gamla boxningsminnen, otaliga är dessa minnen från klubbträffar och möten när Stig på sitt oefterhärmliga sätt berättade något minne från sitt händelserika liv.

Vila i frid mister Linnéa-Stig Rånge, vi saknar dig.

 

Tecknat av Lars-Åke Norberg / ordförande IF Linnéa Boxning