Svenska mästerskapen är över för i år. Det var många bra kamper och här får ni några av de som satt sig mest i mitt minne.

Hampus Broman, BS Tor. Junior A, 64 kilo.

Hampus har haft en kometkarriär inom svensk boxning. Kumlakillen visar år efter år varför han har varit den bästa ungdomsboxaren och den bästa junioren. Nu på sitt sista juniormästerskap så cementerade han sitt arv som en av de bästa i den ungas led genom att plocka in sitt åttonde (8) SM-guld. En bragd väl värd att prata högt om! I finalen under lördagen ställdes han mot Ibrahim Bakhtiari, Hammarby, som gjort ett väldigt bra SM. Det var en fartfylld match där Bakhtiari pressade till det yttersta. Med lekande lätt boxning kunde Broman styra matchen det håll han ville. Hans rörlighet är fenomenal och han kontrar aktivt mot den pressande Bakhtiari. Det är en tuff uppgift, för Bakhtiari ger sig inte, trots att han bryter handen i matchen. I slutändan är Bromans rörlighet, blick och tajming för svår för Bakhtiari, och med bruten hand får han se sig slagen i denna väldigt intressanta final i juniorernas 64 kilosklass.

Liridon Nuha, Hammarby.  Senior A, 81 kilo.

Doni Nuha gjorde ett väldigt starkt SM med två stopp i sina två första matcher. I första slog han ut tanden på IFK Umeås Max Englund i rond ett och matchen stoppades. I andra matchen slog han en ruskig KO på Djurgårdens duktige Adam Belalia i rond ett. Under söndagens final ställdes han återigen mot klubbkamraten Constantino ”Costas” Nanga. Hammarbyderbyt var mycket bra och nivån på dessa killar var superb. Costas arbetade aktivt för att pricka den snabbe Nuha som rörde sig med stor auktoritet och säkerhet i ringen och kontrade fint. Costas gjorde missen att gå ner väldigt lågt mot Nuha och utnyttjade inte sin längd till fullo. Något vilket gynnade Doni väl då han kunde arbeta på en bekväm distans. Det var en jämn match där det gavs och togs. Känslorna var rätt heta och när sista slaget av klockan gick så fortsatte bataljen ett antal sekunder. De gruffades en hel del efteråt men disciplinen och sportsligheten återfann sig fort, med lite hjälp av hörnan, och de båda kombattanterna väntade spänt på resultatet. Återigen kunde man se att en handskada hade infunnit sig och det var Costas som var skadad sedan dagen innan. Resultatet blev 5-0 till Liridon Nuha som fick full pott hos alla domare.

 

Tove Lundberg. IFK Umeå.  Senior A 51 kilo.

Tove kom till SM som något av en favorit av undertecknad. I sin första match ställdes hon som bekant mot Linn Sandström, IF Linnea/Sydney, som hon tog sig igenom med väldigt fin boxning. I finalen ställdes hon mot Atosa Lashgan från KFUM Fightzone. Tove öppnade väldigt bra mot Lashgan och satte respekten direkt. Lashgan var väldigt aktiv och boxades med hela hjärtat, Tove kunde dock med väldigt fint fotarbete ta sig runt i ringen och straffa Lashgan på avstånd. När Atosa stannande upp för att hämta andan så var Tove på henne direkt med pricksäkra serier och slagsäkra variationer. Det var uppercuts, krokar och raka slag som löste av varandra, dessa fick Tove att med en stor självsäkerhet föra matchen framför sig och hon satte sin främre hand väldigt bra. Landslagstränaren Mikael Broman var imponerad av Toves boxning och berömde den norrländska boxningen. (två guld, ett silver). En klockren seger med 5-0 till Tove Lundberg, IFK Umeå och enligt mitt tycke en av de bästa damboxarna under turneringen.

Kevin Järlinge, BK Kelly. 91+

BK Kellys supertungviktare ställdes i semifinalen mot pitbullen från Djurgårdens IF, Goran Babic. Babic som är rankad ett i Sverige var runt 20 kilo lättare än Järlinge och ca 10 cm kortare, fick en tuff uppgift i den store Jörlinge. Det var högt tempo i den matchen och Kevins teknik var direkt framstående då han styrde med en fin främre hand och kunde följa upp med en tung bakre hand som sög musten ur Babic ett slag i taget. I finalen ställdes han mot like stora Nermin Hajdarpasic, BK Rapid, som varit inaktiv en längre period. Det var intressant att se dessa bjässar göra upp i Köping och Nermin började bra med en rörlig främre hand. Redan i första ronden började Kevin ta kommando I med bra, och enkla, slag mot Nermin som mest låste upp Järlinge. I rond två tog Kevin mer och mer över och Nermins ork började tryta medan Kevin tuffade på som tåget. Det var inte en enkel fight då Hajdarpasic bökade och hängde samt slog i bakhuvudet mot Kevin, som blev aningen frustrerad av detta. Kevins arbete med den främre handen och hans förmåga att vara stark mot Nermin gav honom fina framgångar och en grym krok i sista ronden cementerade Kevins seger i denna stökiga final. SM-Guld, Kevin Järlinge.

 

För att se matcherna igen kan ni gå in på knockout.no.