Mellan 11-26 februari deltog vårt landslag i Strandja Tournament, samt ett pre-camp i anslutning till själva turneringen. Nu när turneringen är över har coacherna sammanställt en övergripande rapport för turneringen.

51 kg – Lise Sandebjer SWE vs. Venelina Poptoleva BUL

Lise öppnade Strandja 2018 med turneringens första match där hon gick upp i ringen mot den långa southpaw boxaren, tillika fd juniorvärldsmästaren Venelina Poptoleva, från Bulgarien. Lise gick in i matchen med taktiken att avvakta i första ronden, för att på så sätt kunna känna av sin motståndare. I andra ronden började Lise ta kommandot, hon attackerade, och följde upp med sina varierade kombinationer. Lise skar av ringen åt vänster, bibehöll ett högt tempo och träffade bra med sin höger. Därför tilldelades Lise vinsten i rond nummer två! I tredje ronden pressade Lise bulgariskan, och följde upp sina slag, vilket resulterade i jättebra träffar. Lise ägde hela andra ronden, och i den tredje ronden vann hon matchen. En bra start för de svenska boxarna!

54 kg – Sara Svensson SWE vs. Zlatislava Chukanova BUL

Sara gick upp i måndags (19/2) mot Zlatislava Chukanova, Bulgarien. Sara har tidigare mött, och även sparrats mot Zlatislava och visste därför vad som väntade henne. I första ronden började Sara starkt, och med ett högt tempo kunde hon sätta press på sin motståndare vilket fungerade bra. Första ronden gick därför till Sara! I rond nummer två var svenskan lite mer avvaktande. Tidigare i veckan hade hon dragit på sig en förkylning som nu gjorde sig påmind, och ledde till att hon inte riktigt kunde bibehålla den intensitet som hon brukar. Därför hamnade hon i en del slagväxlingar som blev till bulgariskans favör, och hon kunde på så sätt plocka hem rond nummer två. I tredje ronden såg vi en match med hög intensitet, där Sara pressade sig till max, och bulgariskan svarade med samma intensitet. Trots en jämn match mellan dessa två var bulgariskan snäppet vassare och kunde därför ta hem matchen med 4-1.

57 kg – Helena Envall SWE vs. Irma Testa ITA

Helena ställdes mot Irma Testa från Italien, en boxare som är känd för sin kontringsboxning. Taktiken från Helenas håll var att lura ut Irma, få henne att göra misstag, och därefter kunna kontra tillbaka. Första ronden var något avvaktande, men ändå jämn, och ronden resulterade i vinst för italienskan. Helena arbetade på med ett bra fotarbete, och sin raka bakre, medan Irma arbetade sig bort från Helena och hennes direktkontringar. I andra ronden kom Helena ut starkt då hon hittade både distans och timing. Det gjorde att hon kunde fokusera på att följa upp sina attacker, vilket gav bra utdelning. Tredje ronden startade italienskan starkt och hittade Helena med sin raka bakre när Helena var på väg in i sina attacker. Helena lyckades kriga sig tillbaka, men italienskan tog ändå hem sista ronden, och resultatet visade 4-1 till Italien.

69 kg – Marianne Ahlborg SWE vs. Iakushina Laroslava  RUS

Marianne började sin match något försiktigt, och därför fick den ryska världsmästaren utrymme att boxas i långdistans under första ronden. Marianne stod ändå upp bra, men boxades mest på ryskans distans under rond nummer ett. I rond nummer två kom Marianne ut med ny energi, och överrumplade ryskan med att visa noll respekt för sin motståndare! Marianne såg ut att köra över ryskan, som nu tvingades att dra ned på tempot, något som resulterade i poängavdrag för Iakushina. I tredje ronden anammade Marianne samma taktik, men denna gång var ryskan förberedd, och därför krigade hon sig tillbaka och försvårade Mariannes boxning. Ronden var mycket jämn, och likaså domslutet. Två av domarna utsåg Marianne som vinnare, och tre gav poängen 28–28. Eftersom det inte var ”majority decision” fick de domarna som givit poängen 28-28 rösta fram en vinnare, vilket då ledde till vinst för ryskan.

51 kg – Lise Sandebjer SWE vs. Gabriela Dimitrova BUL

Kvartsfinal

I kvartsfinalen gick Lise upp mot ytterligare en lång och duktig boxare från Bulgarien. Lise jobbade på med sin distanstaktik, och pressade på så sätt sin motståndare. I andra ronden tog Lise kommandot, attackerade och följde upp sina kombinationer! Lise säkrade ringen åt vänster, bibehöll ett högt tempo, och höll sin distans. Dessutom träffade hon bra med sin höger och vann helt klart rond nummer två. I tredje ronden var Lise något avvaktande vilket gav bulgariskan möjlighet att arbeta med sina raka slag. Bulgariskan rörde sig bra i denna rond, medan Lise var något passiv. Hon fortsatte att arbeta på bra, och utnyttjade hela ringen, men det räckte tyvärr inte för Lise som förlorade kvartsfinalen med 0–5.

75 kg – Mariusz Gnas SWE vs. Troy Isley USA

Amerikanen inledde matchen med en snabb och explosiv jabb som han använde för att bygga upp sina attacker. Det blev en hel del ställningskrig i matchen, där båda boxarna använde sin jabb för att lura ut den andra. De två första ronderna var jämna, men Troy lyckades precis knipa dem. I sista ronden visste Mariusz att han behövde ändra sin taktik, och stängde därför distansen mellan sig och amerikanen, då han var mer effektiv med sin jabb. Mariusz skruvade dessutom upp tempot, och jobbade sig in i närkamp – ett bra beslut då amerikanen inte var lika stark i närkamp. Mariusz tog hem sista ronden, men det räckte tyvärr inte och vinsten tilldelades därför USA och Troy Isley med siffrorna 0–5.

64 kg – Billy Liljeqvist SWE vs. Delante Johnson USA

Billy gick i och med denna match sin första seniormatch, och var förståeligt nog spänd inför detta. I första ronden lät Billy amerkanen driva matchen, samtidigt som han själv avvaktade lite för mycket. Han tog en hård vänsterkrok, men svalde den, och gick sedan in i clinch. Billy kom tillbaka i rond nummer två och vann denna då nervositeten hade släppt och han hade mer is i magen. I rond tre använde sig Johnson av många armlåsningar, och denna rond var mycket jämn – den hade kunnat gå åt vilket håll som helst! I sin helhet drev Billy matchen mycket bra, och han tillät inte Johnson att få in så många rena träffar. På det stora hela var detta en mycket stark insats av Billy i sin första seniormatch, där han gick mot juniorvärldsmästaren som vann med 2-3.

Svenska teamet har under turneringen mött starkt motstånd, och samtliga motståndarna tog sig hela vägen till final. Dagarna efter att våra boxare åkt ur turneringen innehöll sparring med övriga nationer som även dem åkt ur.

/Ledarna för Strandja

Utöver våra boxare och tränare så representerades också svensk boxning av domare Anders Andersson under turneringen.

SBF tackar våra boxare, coacher och domare för deras engagemang i Strandja Tournament 2018.