Det blev silver till Gabriel Richards på Serik Konakbayev Tournament i Kazakstan efter en jämn och bra match mot kubanen Leinier Perot.

Finaldagen
91 kg Gabriel Richards, Sverige Vs Leinier Perot Justiz, Kuba  0-3
Så var det då dags för den stora finaldagen och det var inför fullsatta läktare som vi tågade in till ringen med publiken skrikandes ”Kuba, Kuba, Kuba”. Gabriel visste att det skulle bli en svår uppgift att slå Kubas tvåa Perot, juniorvärldsmästare 2010 och kubansk mästare 2011 och 2012, men var mycket taggad och mentalt förberedd inför uppgiften. Bägge boxarna inledde i högt tempo och Gabriel visade kubanen att han inte tänkte ge bort något frivilligt. Perot var något bättre än Gabriel i första ronden och inför andra ronden fick Gabriel instruktionen att försöka styra kubanen och vara först i attackerna. Denna taktik fungerade bra och den andra ronden var jämn. Bägge boxarna visade upp en mycket bra teknik med hårda kroppslag som träffade för bägge boxarna.

Publiken som initialt hejat på kubanen började nu svänga och började skrika ”Richards, Richards, Richards”. I 3:e ronden var det fortsatt högt tempo, där publiken bjöds på turneringens absolut bästa boxning. Gabriel boxades mycket bra i denna rond, som han i svenska ögon nog vann. När Gabriel klev ut ur ringen jublade publiken och gav honom en ovation – mycket mäktigt.

Trots förlust med 3-0 gjorde Gabriel gjorde sin hittills bästa match i sin karriär och visade att han hänger med världstoppen, vilket lovar mycket gott inför framtiden för Gabriel. Tävlingsledningen kom fram och tackade Gabriel efter hans insats som  imponerat även på supervisiorn.

Sammantaget var det en mycket välarrangerad turnering på hög nivå. Turneringen skall enligt tävlingsledningen vara en klass A-turnering och med de väl tilltagna prispengarna lär den locka ännu fler deltagare nästa år. Hampus och Gabriel fick med denna turnering en mycket värdefull erfarenhet som hjälper dem fram i sina mål att kvala till OS 2016.

Brons till Hampus Henriksson

Finalisterna i 91 kg Gabriel Richards och Leinier Perot

/Peter Kärrlander

Sveriges trupp på Serik Konakbayev Tournament i Pavlodar, Kazakstan 11-19 maj
81 kg Hampus Henriksson, Göteborg Team Box
91 kg Gabriel Richards, Djurgårdens IF

Lagledare/Coach: Peter Kärrlander