Här kommer en sammanfattning av förra säsongen och en inblick i vad som är planerat för kommande säsong.

För våra landslag har vi haft en extremt hög aktivitet med turneringar och träningsläger med flera givande internationella samarbeten.

För säsongen 2011/2012 var det stora målet att vi skulle kvalificera med killar och tjejer som ska fightas om medaljerna på OS i London.  Vi kan glädjas åt att vi har tre boxare med i den olympiska boxningsturneringen, Anna Laurell från IF Linnéa i 75 kg, Anthony Yigit, Skarpnäcks BK i 64 kg och Salomo Ntuve, Angereds BC i 52 kg.

Det har varit mycket tuffa kval och att ta sig till OS från Europa är mycket svårt.  Anna Laurell tog den sista Europa platsen i damernas 75 kg och ändå tog hon brons på VM i Kina som också var kvalet.  Anthony kvalade in på VM i Azerbaijan förra året och Salomo tog sin plats på Europa kvalet i Turkiet.

På både herr- och damsidan hade vi fler boxare som gjorde fullskaliga OS-satsningar men som inte tog sig igenom de tuffa kvalen. På herrsidan till exempel Bashir Hassan, Redouane Kaya och Kennedy Katende och på damsidan Shipra Engelke och Helena Falk som tog brons på EM i Holland.

Det krävs en full satsning från både klubbar och förbund för att få fram OS-boxare.  Damernas och herrarnas förbundstränare John Brikell och Majid Jelili har jobbat hårt och varit runt på en mängd träningsläger och turneringar världen över. Sen ska vi inte glömma tränarna bakom boxarna, John Brikell har tränat Anna sedan mer är 10 år tillbaka och Anthonys tränare i Skarpnäck Vassili Boguslavski och Salomos tränare i Angered Tommy Andersson som funnits med under hela karriären.

En annan satsning som vi landsatte under förra säsongen var Team Rio, en parallell satsning mot OS i Rio 2016. För mig känns det mycket bra att kunna ligga steget före och att vi redan nu har en uttalad satsning som rullar mot OS i Rio 2016.

På ungdoms- och juniorsidan hade damerna stora framgångar med fyra guld på ungdoms och junior EM i Ryssland. UEM guld till Agnes Alexiusson frän Värnamo BK och Ida Lundblad från TIFA BC som också blev utsedd till mästerskapets bästa ungdom. JEM guld till Patricia Berghult från Höllvikens BK och Love Holgersson från IF Linnéa. Generationsväxlingen på damsidan ser mycket stark ut och förbundstränare Katrin ”Enock” Enoksson meddelar att fler tjejer är på väg in.

På herrsidan har vi också talangfulla ungdoms- och juniorboxare. Den här säsongen lyckades inte ta några medaljer på de internationella mästerskapen men vi hade kvalificerade trupper att skicka som fightades om medaljer. På SM i Haninge och Nordiska i Stockholm visade flera av våra bästa herrjuniorer klass. Men för att ta de internationella mästerskapsmedaljerna behöver vi komma upp en klass. Ett led i detta var träningslägret på Kuba som juniorernas förbundstränare Santiago Nieva arrangerade i slutet på säsongen.

Kommande säsong inleds givetvis med OS i London 27 juli-18 augusti där vi kommer att kunna hålla tummarna för våra kvalificerade OS-boxare. Nytt för den olympiska boxningsturneringen är att damer är med för först gången. Anna Laurell har precis varit på ett sparringläger i Holland och åker snart vidare till Sheffield för ytterligare ett läger. Salomo Ntuve och Anthony Yigit har varit på ett internationellt träningsläger i Buget i Frankrike och beger sig snart till OS-truppens pre-camp i Anneci i Frankrike.

På hemmaplan arrangerar vi traditionsenligt den femte upplagan av vårt sommarläger på Bosön där alla landslag samlas måndag till fredag den 23-27 juli. Som vanligt hålls ett tränareseminarium på torsdagen den 26 juli så passa på att anmäla dig om du inte redan gjort det.

För landslagen handlar det mycket om att förbereda och delta på de internationella mästerskapen och under säsongen går JVM för herrar i Bankok, Thailand den 15-28 oktober, UEM och JEM för damer i Wladyslawowo, Polen den 3-10 november och EM för herrar i Minsk, Vitryssland den 17-29 maj. Damernas kombinerade UVM och JVM är planerat till april/maj men plats och datum är ej ännu fastlagt. Damseniorernas kommande mästerskap ligger i säsongen 2013/2014.

Det långsiktiga målet för våra elitgrupper på både junior och seniorsidan är OS 2016 och OS 2020 och på vägen dit delta med kvalificerade trupper på respektive mästerskap.

Team Rio satsningen kommer att fortsätta och från att ha varit en ren junior och ungdomssatsning övergå mer och mer till en seniorsatsning desto närmare 2016 vi kommer. Den långsiktiga planen för Team Rio finns att läsa här.

Landskamper är ett bra sätt att visa upp våra killar och tjejer på hemmaplan och den 20 oktoberber är en landskamp i Sundsvall planerad, jag hoppas på Frankrike som fått förfrågan som motståndare. Det är vår tur att ha finnkampen som är planerad i Stockholm den 1 december och så hoppas jag att vi håller liv i traditionen att möta England i en landskamp i mitten på januari.

Nytt för kommande säsong är att de svenska mästerskapen kortas ner till tre tävlingsdagar. Detta medför högst åtta deltagare per viktklass, förbundsstyrelsen har tagit fram ett kvalificeringssystem via Boxallsvenskan. Fördelar med detta är att vi får en högre kvalité på våra mästerskap och kan dra ner på kostnaderna, nackdelarna är att vi kan behöva gallra bort deltagare och att utrymme för kringaktiviteter och förbundsinformation försvinner.

USM och JSM kommer att gå i Göteborg den 7-9 december och SM hålls i Karlstad den 19-21 april. Diplom SM är förlagt till Tidaholm den 6-7 april och nybörjarmästerskapen den 15-17 mars, plats ej fastställd.

Många av våra klubbarrangerade turneringar håller bra kvalité och får mer och mer internationellt deltagande. För många är Falken Cup i Gävle säsongsdebut och kommer att gå den 28-30 september. Söderut är det Öresundscupen som gäller och den går i Malmö och Rosengård den 15-16 september. Följande turneringar kan också vara bra att boka in; Draken Cup i Sundsvall går den 20-21 oktober, Angered Centrum Box Cup den 2-4 november, King of the ring i Borås (endast herrar)  den 24-25 november The Golden Girl i Borås (endast damer)  den 11-13 januari, Uppsala Box Open den 19-20 januari och Matthias Minne i Timrå den 2-3 mars.

Att tävla regelbundet är viktigt för utvecklingen och det är även nödvändigt att se över de svenska gränserna. Att delta på tävlingar och turneringar utanför Sverige ger internationell rutin och erfarenhet och är ett sätt att slå sig in i landslaget.

Jag hoppas att sommaruppehållet gör gott och passar på att tacka alla inblandade för en framgångsrik säsong 2011/2012.

Vi har många begåvade boxare med stor potential inom alla kategorier och jag ser fram emot den kommande säsongen 2012/2013!