Det var en bra första dag i Tidaholm på 2015 års Svenska mästerskap. Fem dammatcher och åtta herrmatcher stod på programmet.

Av dammatcherna så var första matchen den som stack ut mest mellan Fadma Ali, BK Örnen och Sophia Smith, Skene Atletklubb som startade i ett rasande tempo. Första ronden gick till rutinerade Ali som startade med lugn och stabilitet mot Smiths aggression. Från rond två och fram så var det dock Smith som jobbade ner Ali med många slag och pressboxning. Det var svårt för Ali att hänga med i tempot även om det var väldigt jämnt. Vinst till Smith med 2-1.

I herrar 69 kilo kom dagens knockout. Araik Ismail, Kristianstads BK mot Almir Kahrimani, Halmstad Boxing Club. Ismail gick med vänstern lågt och Kahrimani försökte från start pricka in sin överhandshöger mot Ismail. Efter tredje försöket så gick det hem för Halmstadboxaren som träffade perfekt över tinningen på Ismail som gick ner och inte kunde hämta sig. Domaren bröt matchen och Ismail fick på darriga ben gå till sin ringhörna.

Landslagsmannen Clarence Goyeram, IF Göteborg Team Box ställdes mot Adolpe Sylva, Varbergs BK. Sylva som bara tränat boxning i två år och gjorde sin 12:e match för säsongen (20 i karriären) var räknad som en högoddsare enligt många, men gjorde trots detta en väldigt bra match. Han boxades enkelt och även om Goyeram hade bra press och en teknisk överlägsenhet så kunde Sylva plocka bra poäng genom enkel 1-2 boxning. I det långa loppet så var Clarence Goyeram för bra för den långe Sylva som fick se sig besegrad på poäng i en väldigt bra match. 3-0 till Landslagsmannen från IF Göteborg Team Box.

I 91 kilo så var det comeback för OS-boxaren Kennedy Katende, Sundsvalls BK, som gått ner 22 kilo för att kunna ställa upp i tungvikten. Katende som varit inaktiv i två år kom in som ett wildcard och ställdes mot landslagsmannen Gabriel Richards, Djurgårdens IF. Richards som numera boxas i halvproffsligan WSB är ett tungt namn att möta i första matchen på två år, men Katende gjorde det bra och kunde notera en nedslagning i första ronden via en fin vänsterkrok. Richards hämtade sig fort dock och kunde under de senare ronderna öka pressen mot Katende med sina långa slag och bättre ringkondition. Katende fick svårt att hitta fram med slagen mot den längre Richards och fick se sig slagen med 3-0. En väldigt bra match i 91 kilo med hög fart och bra boxning.

Det som vi har att se fram emot ”extra mycket” under detta mästerskap är Bashir Hassan och om han ska ta sitt elfte (11) SM-guld och gå förbi Roger Pettersson som den meste SM-guld innehavaren i Svensk historia. Just nu ligger de lika på 10 SM-guld vardera.

//Linus Gustafsson