Linus Gustafsson rapporterar från SM-finalerna som avgjordes i Baltiska Hallen i Malmö i helgen.

Sista dagens finalpass i Baltiska Hallen i Malmö visade flera riktigt bra matcher.
Först ut var Malmötösen Shipra Engelke som gjorde comback i Svensk boxning under detta SM. Hon ställdes mot talangen Katrin Norén från IF Linnéa och det lovade att bli en fin kamp. Initialt i matchen var det väldigt jämnt. Engelkes rutin skapade mycket fina chanser för skånetjejen som såg vass ut. Katrin Norén skakade av sig de första rondernas marginella andraplats och började mer och mer att föra matchen i takt med att Engelke kroknade. I slutändan var Noréns fina teknik och goda ringkondition för svår för Engelke som fick se sig slagen med ett oenigt domslut. 2-1 till Norén.

Malin Johansson från NBK Akilles och Evelina Andersson från Majornas BK gjorde upp i en hejdundrande final i 57 kilo. Johansson, som i mina ögon gått från klarhet till klarhet i denna turnering, skruvade upp tempot rejält mot den äldre Göteborgaren. Det blev mycket huvud mot huvud då båda ville väldigt mycket men Andersson klarade av att stå emot och vända bort eller mota bort Johansson. Johansson gick rätt på som en bulldozer och träffade fint med flera raka slag medan Andersson kunde röra sig sidledes och kontra in fina serier mot Johansson. Tempot var tufft och i sista ronden tappade Andersson taktpinnen marginellt och Johansson tog framkant med några slag vilket resulterade i ett delat domslut 2-1 till Malin Johansson.

Dagens första hemmaderby gick i 64 kilo mellan Jelena Jelic och starke Anna Lindqvist. Båda Malmötjejerna var starka favoriter i starten av turneringen att ta guld, för Jelic då i 60 kilosklassen men eftersom det blev bortfall där så gick Jelic upp till 64 kilo. Matchen startade som de andra finalerna gjort, i högt tempo och med mycket vilja. Lindqvist stegade sturskt framåt och slog stenhårda höger, vänsterkrokar mot Jelic som vigt utnyttjade sina lätta fötter till att röra sig ut sidledes och slå kontringsslag på Lindqvist som blev relativt öppen i sina attacker. Det var dock en match laddad till taket med vilja och Jelic fastnade i Lindqvist stora press och ville ta tillbaka fighten till motståndaren och blev fläckvis öppen med sänkt gard. Något som Lindqvist använde till fördel med en stor högersving som träffade Jelena Jelic bra. Sista ronden var en volymrond då publikens delade stöd fick lokalen att eka och boxarna drog upp tempot så mycket de mäktade med. Men Lindqvist tyngd och fina fysik tog ut sin rätt och hon fick in flest rena träffar även om Jelic tekniskt sätt var den bättre boxaren. 2-1 till Lindqvist.

Det andra skånederbyt kom i matchen mellan Lina ”Tigrinnan från Höllviken” Skoghagen och KFUM:s Natalie Bergqvist. Dessa två hade mötts tidigare i säsongen med en match var som nummer ett. Första ronden var i ett mer kontrollerat tempo än de tidigare matcherna och vi fick se mer prov på smart boxning kombinerat med styrka och rörlighet. Bergqvist tog täten i första ronden och kunde landa många fina jabbar som fick Skoghagen att bromsas upp. Skoghagen arbetade på väldigt fint med att glida undan jabben in i andra ronden och kunde slå fina krokar mot kroppen och huvudet. Matchen var väldigt jämn och slagen var tydliga från båda boxarna vilket skapade en spänning om vem vinnaren skulle bli. När resultatet skulle tas ut så var det ännu ett delat domslut och Bergqvist kunde ta en knapp seger med 2-0.

I damernas lätta tungviktsklass, en viktklass som är underrepresenterad i damboxningen överlag, tog sig rookien Christine Turesson från Ystads BK sig an veteranen i SM-sammanhang Zabrina Holmström från IF Göteborgs Team Box. I första ronden var det enbart Holmström som tog kommandot tydligt och Turesson såg spänd ut. I rondpausen kallade sekonderna efter att Turesson skulle gå ut och ”köra över” Holmström. Någonting vilket Turesson tog till hjärtat då hon kom ut som en helt annan boxare. De återstående ronderna var väldigt bra för Turesson och hon kunde ta ett enhälligt beslut på 3-0.

I herrarnas första direktfinal fann vi Sundsvallsfightern, och trefaldige guldmedaljören, Erfan Kakahani som mötte en annan SM-guldmedaljör, Linköpings Klas Jansson. Båda boxarna har tävlat sparsamt de senaste åren. Dock fick Jansson nyligen bra matchning på Nordiska och därmed bättre uppladdning. Första ronden var bra om än lite trevande. Jansson slog mest och träffade mycket läder men även rena träffar medan Kakahani kunde effektivt kontra upp den snabbe Jansson. Matchen löpte på i bra tempo och Janssons matchvana syntes då han var mer bekväm i ringen. En god kamp i 52 kilo men tydlig vinst för Jansson.

Hikmat Azamov, Visby BK, fick den tuffa utmaningen att ta sig an OS-klare Ronald Serugo från Göteborg. Azamov som varit i SM-final tidigare gick på tidigt och ville ta matchen till Serugo. Serugo kunde kyligt driva upp tempot, kontra explosivt och starkt. Hans fina sidledsmanövrar konfunderade Azamov som inte riktigt kunde hitta fram i matchens första skede. Azamov blev tidvis stillastående och lätt träffad av blixtsnabbe Serugo. Även om Azamov fightades på kunde han inte brygga avståndet till Serugo och föll med klara 3-0.

Yohannes Berhane från IF Linnéa mötte Biniam Tesfagabr, Eskilstuna BK, och det var en väldigt fin match i herrarnas 60 kilo. Det var Berhane som tog taktpinnen från start och var avslappnad i sin SM-final. Trots detta blev inte Tesfagabr stressad utan arbetade på kyligt för att komma ikapp. Det var en hård match där Berhane träffade hårt och bitvis hade Tesfagabr på bakfoten med bra träffar med bakre hand. 3-0 till Berhane.

Laziz Sharifov, Haninge BK mot tuffe Simon Cross, Stockholms AIF satte upp en boxningsclinic av rang. Sharifov visade prov på otroligt fint fotarbete och kyliga undanglidningar. Cross gick till offensiv från start men Sharifov hade kontroll över matchen från första rond till sista. Cross kämpade på, och med tanke på att han skadat ögonbrynet under match ett i SM och handen i match två så gjorde han det bra och var aktiv och försökte med vilda svingar att ändra karaktären på matchen, han gav allt i denna SM-final men det räckte inte. Sharifov har haft en väldigt fin säsong med 15 matcher och endast två förluster, dessa på delat domslut 2-1. Och han krönte säsongen med ett välförtjänt SM-Guld. 3-0 till Sharifov.

Adolpe Sylva, Halmstad BS mot BK Falkens Anton Hellström var förmodligen turneringens bästa match och publiken jublade. Sylva startade starkt och hade matchen i ett starkt grepp. Han kunde med mycket fina raka slag och korta effektiva slag inside behålla kontrollen när Hellström stormade fram för att leverera tunga kroppsslag. Det var en tekniskt fin match och i andra ronden började Hellström ta för sig mer och mer på den högerboxande Sylva, som jobbade smart med låsningar och att slå sig ut ur situationer. Hellström tryckte på hårt och kom in i tredje ronden som en man som var besatt. Hjärtat låg längst fram på vänstern och högern träffade som en slägga, efter en intensiv slagserie fick Sylva ta räkning och Hellström tog mark i finalen. Den sista minuten var en riktig holmgång och serierna haglade från två fronter med två ösande fighters som vägrade att ge sig. Men i slutändan kan det bara finnas en segrare och Hellström knep en knapp seger med siffrorna 2-1. Publiken jublade! Domarsiffrorna 29-28 Sylva. 29-28 Hellström. 29-27 Hellström.

Mohamed El Ahmed från Helsingborgs BK mot Ahmed Rossi, Narva BK i 75 kilo hade alla förutsättningar att bli en stormatch. Rossi kom in som tippad favorit då El Ahmed hade slagit sig, oväntat, till final i årets SM. El Ahmed inledde matchen väldigt bra och kunde med gott försvar och fina kontringar få in bra slag på den offensive Rossi. Ingen större förvåning inför det då Rossi har för vana att starta långsamt och avsluta matcherna starkt. I rond två så höjdes nivån och tempot och Rossi började gå ännu mer på offensiven med fina kroppsslag och slagväxling inside. Då El Ahmed hade bättre defensiv och raka slag så plockade han många poäng på detta vilket Rossi kontrade med genom att slå fina slag mot kroppen och att dundra in serier när El Ahmed försvarade sig. I slutet, efter en hård tredje rond tog El Ahmed segern via ett delat domslut.

OS-klare Kennedy Katende från Sundsvall gick in i SM-final med siktet på guld som han, trots många SM. aldrig tagit. Denis Kauffer från IF Linnéa var inte tippad som favorit och många såg detta som en lätt match för Katende. Men Kauffer hade andra planer och förvånade många med väldigt fin press och tight gard. Katendes rutin och explosiva stil tog honom framåt i matchen men från rond två började Kauffer ta mark mot den snabbe Katende och vi fick se en ypperlig match i 81 kilo. Kauffer gjorde en riktigt fin match men i slutändan kan det ha varit Katendes tydliga, hårda, träffar som avgjorde matchen. Domarna var dock oeniga, då det var en väldigt tät match och resultatet var 2-1 till Katende. Min känsla är att Kauffer kommer bli ett starkt namn inom svensk boxning framöver.

Höllvikensonen Mustafa El-Molla ställdes mot Nyköping BS:s Simon Engström i 91 kilo. El-Molla gick ut hårt och kunde dra igång ett tufft tempo från början och Engström såg handlingsförlamad ut. Genom hela matchen styrde El-Molla Engström som bitvis svarade upp med kombinationer som var i det närmaste försiktiga. El-Molla har arbetat mycket med fotarbetet det senaste året och det syntes då han fick upp Engström bra mot repen och kunde starkt stå kvar i rätt position och bomba in tunga slag mot en allt mer paralyserad Engström. I rond tre så kunde El-Molla göra slut på Engström och efter två räkningar så bröt domaren matchen. Guld till en imponerande El-Molla med teknisk knockout, TKO.

I supertungvikten hade vi årets bubblare då 2015 års guldmedaljör Robin Safar, Hammarby, gått upp från fjolårets 81 kilo till 91+. Han ställdes mot Nermin Hajdarpasic Eskilstuna BK. Det öppnade i ett bra tempo med en Safar som gick in för att pressa på distansen. Safar fick slita hårt mot den tyngre Hajdarpasic som gick med garden lågt. Safar var väldigt stark i situationerna när den tyngre Eskilstunakillen hängde. I rond två kom Hajdarpasic närmare Safar i ställningen men Safar höll ledningen bra. Trots flera tillsägningar i rond tre för lågt huvud så klarade Safar biffen och kunde med stark vilja och hjärta slita till sig ännu en guldmedalj, denna gång i 91+. 3-0 till Safar.