Sista passet på årets SM bestod av fyra damfinaler och samtliga tio herrfinaler. Det blev ett omväxlande pass med både raffel, stilboxning och sluggning, några verkligt jämna domslut, ett antal dominanta insatser och några som avgjordes via tungt bombardemang.

Shipra Engelke bästa dam

Alltsammans inleddes av vår tilltänkta OS-resenär i 51 kg på damsidan Shipra Engelke, Malmö BC, som startade som storfavorit mot Malmö BA:s Therese Gunnarsson och levde upp väl till förväntningarna med att lugnt, säkert och metodiskt plocka in poängen och dra ifrån till en solklar seger med 23:9, i detta Skånederby. Gunnarsson var ingalunda ofarlig trots sina bristfälliga meriter i olympisk boxning – hon är VM-drottning i kickboxning. Men sånt förslår föga mot en expert i gamet. Shipra tog därmed sitt 6:e SM-guld – och belönades senare också med Punchpralinernas pris som bästa dam.

 

Final damer 51 kg; Shipra Engelke (blå) vs Threse Gunnarsson (röd): 23:9

Linnea Strandell, Djurgården och Sagal Adan, Angered åstadkom en spännande kamp i 57 kg, där den huvudet kortare stockholmstjejen borrade sig in i närkamp mot långarmade och flyfotade Adan och efter en riktigt vass sejour i tredje ronden slet till sig en god poängledning, som hon byggde på i sista till klara 19:12.

 

Final damer 57 kg; Linnea Strandell (röd) vs  Sagal Adan (blå): 19:12

Finalen i 60 kg mellan Patricia Axling, Narva och Nina Jelic, Malmö BC började avvaktande och var länge ett ställningskrig med få poäng utdelade. I andra ryckte Jelic efter en vass attack till sig en ledning, och från nästa rond blev det fight och var rentav rafflande mot slutet men skånskan höll ifrån till 10:7 i slutresultat. Därmed tog Malmö BC sitt andra guld och blev bästa poängplockare på damsidan.

 

Final damer 60 kg; Nina Jelic (blå) vs Patricia Axling (röd): 10:7

Damernas avslutande final gick i 69 kg mellan två av de minst rutinerade tjejerna, Jasmine Nilsson från Höllviken och Västeråstjejen (Rapid) Kerstin Degervall, en 30-åring med blott 13 matchers rutin inför SM, som dock visade sig vara ganska effektiv med raka slag och plockade hem mest poäng i en relativt sett tam match – hon vann med 15:12.

 

Final damer 69 kg; Kerstin Degervall (blå) vs Jasmine Nilsson (röd): 15:12

Rasande bra herrmatcher

Därmed tog herrarna över showen. Artur Akopian, Angered och tvåfaldige SM-kungen Erfan Kakahani, Sundvall satte en rasande fart från start med norrlänningen i konstant press framåt. Det blev dock länge jämnt i poängprotokollet, men till sist blev Kakahani för mycket för den blott 17-årige Akopian och tog klart segern 19:10 i denna lätt flugviktsfinal.

 

Final herrar 49 kg; Erfan Kakahani (blå) vs Artur Akopian (röd): 19:10

Juniormästaren Ali Resai, Narva BK och förre dubble mästaren Ruslan Saliev, Djurgården bjöd på en av SM:s bästa matcher – finalpassets vassaste fight – i flugvikt (52 kg) som kom att utvecklas till en riktig thriller. Saliev lade press på 17-åringen men Resai svarade i lysande kontra-attack och var till sist den rappare och hade de distinktare träffarna och tog hem segern med 13:8. Därmed fixade ynglingen en klassisk dubbel – JSM och SM i följd samma säsong!

 

Final herrar 52 kg; Ali Resai (röd) vs Ruslan Saliev (blå): 13:8

Tommy Nilsson, Redbergslids BK och Omar Abdul-Majid, Fenix B&K möttes i bantamviktsfinalen (56 kg/numera) och även detta blev en riktigt bra match där de två följdes åt i poängen – 5:5 efter första,  9:8 efter andra – och i ett fantastiskt poängraffel i sista ronden där de byttes om i ledning hamnade till sist guldet hos Omar med 15:13..!

 

Final herrar 56 kg; Omar Abdul-Majid (blå) vs Tommy Nilsson (röd): 15:13

Den sluggande skåningen Edward Björklund, Malmö BC, blev lite av SM:s sensationsman med tajta segrar fram till final i lättvikt, men där mötte han sin överman i disciplinerat boxande Niklas Helgesson, Haninge, som bak tät gard med distinkta raka träffar gjorde det som behövdes. Matchen startade väldigt avvaktande och blev istället rivig och ruffig på slutet, men det var en klar hemmaseger hela vägen, 14:8.

 

Final herrar 60 kg; Niklas Helgesson (blå) vs Edward Björklund (röd): 14:8

Yigit bästa boxare

I lätt welter lämnade SM:s stora favorit Anthony Yigit, Skarpnäck föga åt slumpen i en överlägsen viktoria mot Winnings Mohammed Al-Maliki, där den senare dock skall ha en eloge för en tuff och modig utmaning. Yigit blixtrade till emellanåt och försatte Maliki i bryderi – och drog ifrån till solklara 30:7. Vårt stora OS-hopp belönades också av Punchpralinerna med priset som Bästa manliga boxare.

 

Final herrar 64 kg; Anthony Yigit (blå) vs Mohammed Al-Maliki (röd): 30:7

Nurbo Bozan, IFK Linköping, SM-kung i 64 kg förra året gick ju upp i weltervikt i år och var inte långt ifrån segern, men den comebackande Clarence Goyeram, Skarpnäck (SM i 60 kg ’08) var stundtals lysande på detta SM och kunde här fullborda återkomsten! Det började mycket flyfotat och med lite direkt kontakt men tände till efter en lätt överhettad situation i tredje ronden. Det hela slutade dock med seger till Clarence med 14:9. En ljuv triumf för Skarpnäckskillen.

 

Final herrar 69 kg; Clarence Goyeram (blå) vs Nurbo Bozan (röd): 14:9

Knappt ens utvuxen till junior, men ett synnerligen fint framtidshopp med UEM-brons som toppmerit, blott 16-årige Loran Batti, Upsala IF, gav tuffe och hårde förre JSM-segraren Ibragim Israilov från Botkyrka BK en riktig fight om SM-guldet i 75 kg men nådde inte riktigt fram. Kampen började och var länge avvaktande – ”schack” i ringen – men tvingad till det i sista ronden kom Batti men Israilov bevakade och försvarade skarpt sin ledning och vann med 11:9.

 

Final herrar 75 kg; Ibragim Israilov (blå) vs Loran Batti (röd): 11:9

Grym Babacar Kamara

På klubbtillhörighet står det förvisso Gbg Team Box på Hampus Henriksson men han är skåning till börden och pendlar numera till Göteborg på veckorna och hans finalmatch mot Sven Fornling, Winning BC (Malmö) hade givetvis ändå alla drag av Skånederby. HH boxar bak en kompakt gard och med explosiva serier i väl avvägda attacker, mycket vaket och disciplinerat för en 17-åring, och det fungerade nära nog perfekt mot den tuffe men lite begränsade Fornling, som slösade mycket energi på att slå på HH:s gard. Hampus vann 81 kg finalen med klara 19:10.

 

Final herrar 81 kg; Hampus Henriksson (röd) vs Sven Fornling (blå): 19:10

Nästa Gbg Team Box boxare äntrade ringen i form av Yusuf Omar, ännu en av dessa orädda 18-åringar – trots att han säkert kände av ’vem’ han gick in mot – och tog sig frejdigt an uppgiften att norpa SM från Babacar Kamara. Han ledde efter rond 1 ..! Men sen kom ’Baba’ och satsade grymt på sina massiva, råtunga kroppsslag och till sist blev det för mycket för ynglingen, men han gav aldrig slaget förlorat och svarade tappert och tufft efter räkning i tredje. Inget kunde dock stoppa Kamara, som säkert tog hem sitt 6:e SM-guld. Han var Yigits starkaste motkandidat om bästa boxare-bucklan. Han har sagt ”hej då” till landslaget efter senaste VM-uttagningen och har egentligen bara en proffskarriär kvar att satsa på.

 

Final herrar 91 kg; Babacar Kamara (blå) vs Yusuf Omar (röd): 22:14

105 kg tunge 20-åringen Adrian Granat, Winning BC (SM-kung redan ’09) och 106 kg tunge Pierre Souma, Tensta BK (26 år) möttes i förra årets mest omdiskuterade SM-match, där Souma diskades i poängledning för att han tappade ut tandskyddet ..! Det var bäddat för retur, men nu hade Granat läst på vad som väntade och boxade mycket bra och kontrollerat medan Souma strulade till sin boxning, tappade helt bort jabben och kom helt enkelt till korta mot Adrian, som klart vann med 21:10 och välförtjänt tog hem sitt andra SM-guld.

 

Final herrar 91+ kg; Adrian Granat (röd) vs Pierre Souma (blå): 21:10

Detta var ett alldeles utmärkt SM – en riktigt bra årgång – och de hårt arbetande arrangörerna med Stefan Fernström & Vido Ratkovic i spetsen har all heder av ett utmärkt jobb. Det var stil och snits på arrangemanget och det blev givetvis extra lyckat för arrangörsklubben med ett SM-guld på vardera herr- & damsidan. De tunga sponsorer som backat upp och Haninge kommun skänkte priser och deras bästa dam och herre gick inte helt oförtjänt till Elin Rönnlund och Niklas Helgesson – från Haninge. Punchpralinernas priser som redan angivits gick till Shipra Engelke och Anthony Yigit.

Bästa klubb blev efter en mäktig poängjakt – på damsidan glänste Malmö BC medan på herrsidan Skarpnäck och DIF slutade lika i toppen, men priset gäller totalt – till sist med 12 poäng Djurgårdens IF för Malmö BC 11 poäng och Haninge BK 10 poäng!

Därmed stänger vi boken om årets SM och lägger det till hävderna med glädje – det var som sagt en riktigt bra årgång.

Text Olof Johansson
Foto Ingrid Niklasson