Den svenska damtruppen till turneringen kom hem med en drös medaljer – två guld, ett silver och fem bronsmedaljer. Läs mer om matcherna i artikeln nedan.

Truppen i sin helhet bestod av följande boxare:
Ungdom 57 kg, Sipel Duna, Nässjö BK
Ungdom 60 kg, Leona Sürüp, NBK Akilles
Ungdom 63 kg, Saga Storm, BK Ringen
Junior 57 kg, Thelma Sagerfeldt-Eskilsson, BK Viljan
Junior 57 kg, Zehra Milli, BK Masen
Junior 60 kg, Leona Sürüp, NBK Akilles
Junior 69 kg, Vera Persson Donkersloot, IF Linnea
Junior 75 kg, Ellinore Lövgren Hallin, BK Tiger
Senior 57 kg, Sara Svensson, Skurups Kick- och Boxningsklubb
Senior 69 kg, Marianne Ahlborg, Angered BC

Ledare: Lina Skoghagen och Niklas Valtonen

Domare: Mika Moisio

I fredagens kvartsfinaler gick fyra boxare upp i ringen:
Ungdom 60 kg Lucin Sürup – Naltina Wenneck, Norge.
En fin seger för Lucin med 5-0 mot sin norska motståndare.
Junior 60 kg Leona Sürup – Suvi Tujula, Finland.
En jämn match som tyvärr slutar med förlust för Leona med 4-0.
Senior 54 kg Sara Svensson – Ulyana Yesipenka, Belarus.
En bra match av Sara som tar en klar seger i denna match med 5-0.
Senior 69 kg Marianne Ahlborg – Elena Zhiljaeva, Ryssland.
Tyvärr förlust för Marianne efter en jämn match. Resultatet skrivs till 5-0 till Mariannes ryska motståndare.

I semifinalerna på lördagen var det flera boxare uppe i ringen. Lottningen såg ut enligt följande:

Ungdom 57 kg Sipel Düna – Adelina Orozobekova, Ryssland.
En bra match av Sipel som boxar med kontroll från början till slut och sätter stabila träffar. Varje gång ryskan försöker attackera blir hon stoppad av Sipels attacker. Stabil vinst med 5-0 för Sipel och avancemang till final.

Ungdom 60 kg Lucin Sürup – Teresa Mäkinen, Finland.
En jämn match från början till slut där båda boxarna krigade om sista slaget. Lucin gav allt för att visa att hon ville vinna men till slut var det finskan som drog det längsta strået. Förlust med 4-1 och en vunnen bronsmedalj.

Ungdom 70 kg Saga Storm – Aleksandra Meliss, Estland.
En tuff match där Saga går upp 2 viktklasser för att få match. Saga är den med hårdast och tydligast träffar men blir lite för passiv ibland och estländskan pressar på. Jämn match, men förlust med 4-1 och en vunnen bronsmedalj.

Junior 57 kg Thelma Sagerfeldt Eskilsson – Yuliia Honcharenko, Ukraina.
Thelma sätter press direkt från start vilket ukrainskan har svårt för. Ukrainskan vill hela tiden hålla så fort Thelma kommer nära vilket gör att de ofta fastnar i clinch. Thelma sätter fina träffar på vägen in men hade behövt jobba mer på insidan för att övertyga mer. En riktigt jämn match där Thelma tyvärr drog det kortaste strået efter en stark insats. Förlust med 4-1 och en vunnen bronsmedalj för Thelma.

Junior 57 kg Zehra Milli – Niamh Fay, Irland.
Zehra ställs här mot förra årets Europamästarinna för juniorer i 54 kg. Zehra börjar bra och vinner första ronden enligt oss och förvånar irländskan. Irländskan är väldigt stark och boxar med hög press och höjer tempot ytterligare från andra ronden. Zehra hänger med i tempot men irländskan är starkare matchen igenom vilket hon vinner på. Grym insats av Zehra men förlust med 5-0 och en vunnen bronsmedalj.

Junior 69 kg Vera Persson Donkersloot – Jana Vill, Estland.
Vera ställdes här mot rutinerat motstånd då estniskan tog brons på ungdoms-EM förra året. Det blev en tuff match med hårda slagväxlingar där estniskan gick ut bestämt i första ronden men blev kontrad hårt av Vera vilket gjorde henne mer och mer osäker i sina attacker matchen igenom. Grym vinst av Vera med 5-0 och avancemang till final.

Senior 54 kg Sara Svensson – Snezhana Kholodkova, Ukraina.
En riktigt välboxad match som hela tiden svängde fram och tillbaka. Ukrainskan kom med kraftfulla attacker och bökade lite emellanåt. Sara löste det bra för det mesta och slog tidigt och träffade ukrainskan på vägen in och kunde sedan flytta undan. När Sara sedan följde upp och slog flera slag hade ukrainskan problem men tyvärr räckte det inte till vinst denna gången. Stark insats av Sara men förlust mot en lite starkare motståndare med 5-0 och en vunnen bronsmedalj.

I finalerna på söndagen boxades tre boxare. 

Ungdom 57 kg Sipel Duna – Jessica Black, Danmark.
En oerhört jämn match som svänger fram och tillbaka. Sipel börjar starkt, sen kom danskan lite starkare i andra ronden och sista ronden var svårt och säga vem som tog. Till slut blev det 3-2 vinst till danskan. Grym insats av Sipel och två bra matcher som slutar med silver i turneringen!

Junior 69 kg Vera Persson Donkersloot – Eveliina Taimi, Finland.
Vera hade här en tuff motståndare i finskan som tog brons i 64 kg på EM 2019. Vera följde taktiken från början, boxades bestämt och satte tydliga träffar och vinner matchen med 5-0. Guld till Vera efter 2 fina vinster mot 2 EM medaljörer!

Junior 75 kg Ellinore Lövgren Hallin – Angela Kvartsiana, Ukraina.
Ellinore gör här sin landslagsdebut och sätter press direkt från start. Ellinore hittar snabbt rätt och träffar mer och mer under matchens gång och till slut går ukrainskan ner efter ett kroppslag i tredje ronden. Domaren räknar och bryter sedan matchen. Guld till Ellinore på RSC efter en grym insats!

 

Ni hittar rapporten från Head Coach dam U/J Lina Skoghagen här