Intresset för att skapa nya förutsättningar för idrott inom ramen för regeringens anläggningsstöd är stort. Med 100 miljoner extra har RF mött föreningar med ambitionen att skapa bättre förutsättningar för barn och ungdomar 8-16 år. Ansökningarna har kommit in kontinuerligt sedan ansökningstiden startade i mitten av maj. I skrivande stund har Riksidrottsförbundet beviljat fler än 300 ansökningar och fler är på gång.
– Vi ser att behovet och viljan att utveckla plats för idrott är starkt i hela landet. Nu har vi kunnat göra skillnad i smått och i stort. Samtidigt har inte stödet räckt till alla som har behov, säger Anna Iwarsson ordförande för Riksidrottsförbundet.
Det höga söktrycket visar på att det finns en stor efterfrågan av stöd till anläggningar och idrottsmiljöer. Riksidrottsförbundet har fått in ansökningar som motsvarar 3 gånger stödets storlek. Här sticker det tillfälliga stödet kring nytänkande ut. 35 miljoner kronor av de 100 miljonerna har fördelats till nytänkande – där ansökningar har kommit in för 175 miljoner kronor.
– Stödet som riktar sig till nytänkande har möjliggjort för oss att uppmuntra föreningar att tänka innovativt för att nå nya målgrupper. I framtiden kommer det förhoppningsvis kunna inspirera andra föreningar. Det stora trycket i ansökningar visar på att vi skulle kunna hantera mer stöd inom ramen för anläggningar och idrottsmiljöer utan att rucka på kvaliteten i genomförandet, säger Anna Iwarsson
Tre exempel på projekt
-
Efter att Norrköpings BK Akilles gått miste om sin tidigare träningslokal har föreningen fått anläggningsstöd för att anpassa ett tidigare lager till en träningshall. Föreningen har nu fått en ny tillgänglighetsanpassad boxningslokal med tillhörande omklädningsrum för sina medlemmar.
-
Södra Ölands Ryttarförening vill utveckla sin verksamhet och möjliggöra ridsport för personer med funktionsnedsättning. Genom stödet kommer föreningen kunna investera i utrustning som gör det möjligt att ta emot fler barn och ungdomar, och framförallt personer med funktionsnedsättning.
-
Västerås gymnastikförening bedriver parkour för barn och ungdomar inomhus. I samtal med föreningens unga, har ett utvecklingsprojekt inletts för att skapa utomhusytor för parkour. Med stödet kommer föreningen nu kunna bedriva parkour utomhus vilket gör det möjligt för personer att använda parken för spontanidrott. Ett sätt att välkomna fler.
Information om stödet
Den 18 april beslutade regeringen att avsätta 100 miljoner till Riksidrottsförbundet för att förbereda för införandet av fritidskortet för barn och ungdomar med fokus på ökad tillgång till anläggningar och idrottsmiljöer. Riksidrottsförbundet har arbetet med stödet utifrån två områden. Grundläggande stöd samt ”Nyutveckling” där sistnämnda syftar till att möta projekt med en ambition om nytänkande och nya lösningar för att välkomna fler barn och ungdomar, samt personer med funktionsnedsättning. Projektet behöver inte vara unikt, men det behöver framgå hur anläggningen eller idrottsmiljön har ett eller flera nytänkande inslag.