Efter fyra dagars boxning är det dags att summera årets SM. Av den nu fem Senior-SM som har gått i Sundsvall måste detta betraktas som ett av det mest lyckade. Skälen flera. Oavsett var man arrangerar i Sverige måste det finns ett bra hemmalag för att det ska bli stämning. Det har det funnits.

Visserligen vann inte Kennedy Katende i år heller, men han har med åren utvecklats till en stor lokal sportpersonlighet som folk känner långt utanför boxningen. Otto Wallin vann inte heller, men han har utvecklats spännande supertungviktare, det innebär mediepotential.  Däremot vann Erfan Kakahani lika glädjande som överraskande. Men SBK saknade tyvärr en kapabel damboxare när Kosovare Buzuku tagit paus.  För det andra har samarbetet med den så skallade SM-veckan varit lyckat. Det har skapats ett mediefokus med tv-sändningar från SVT som boxningen knappast klarat på egen hand. Synergieffekt brukar det kallas. Sedan har mästerskapet gått i februari, inte i april när vårsolen lyser. På senare år har ju mästerskapet flyttats långt in i april för att förlänga säsongen. Det är ett skäl att respektera. Men det finns en risk att Boxnings-SM flyttas bort ur folks medvetande på ett sätt som inte är lyckat. Inte utan skäl gick SM i många år i slutet av februari.

MATCHERNA I  KORT SAMMANDRAG:

Final i 60 kg:
Nurbo Bozan, IFK Linköping – Alan Alasadi, Visby BK 14 – 6
I Redoune Kayas frånvaro p g a WSB boxning har 17-årige Nurbo Bozan stigit fram som en boxare med stark egen profil. Sina vana trogen började han även finalmatchen med en distinkt höger i kroppen som gav poängledning 1 – 0 i matchöppning. Sedan drog han undan till 8 – 0 med snabbhet och boxningsskicklighet. Alan Alasadi satsade hårt med var väl yvig och kom inte igenom Buzans gard. Men in i andra ronden började Bozan ta väl lätt på saken. Han har ibland en onödigt låg och plötsligt träffade Alasadi med två långa högerslag som höll på att vända matchen. Men Bozan tog sig samman och klarade stormen. 11 – 3 efter två ronder. Alasadi satsade hårt i sista men han hade måttlig framgång. Han var lite för långsam. Bra ändå med en finalist från Gotland med tanke på att boxningen ska leva i hela Sverige.

Final i 57 kg:
Fadma Ali, BK Örnen – Helena Ekvall, IF Linnea 10 – 5
Helena Ekvall började med måttlig forcering för att inte falla för mycket i Fadma Ali kontringsfällor. Men Örnen-boxaren ledde ändå med 2 – 1 efter första ronden. Hon har en bestämd tydlig kontringshöger som alla poängdomare verkar se. Ekvall fortsatte gå framåt och slå både mot kropp och huvud. Men det är en hel del oprecisa armslag, som inte gör riktigt intryck, I sista ronden verkade hon tappa lite mod när poängen ville komma.  Ali höll åter bra gard och konditionen tröt inte.

Final i 60 kg
Helena Falk, BK Örnen – Patricia Berghult, Höllvikens BK 18 – 4
Unga talangen Patricia Berghult, ungdomsmästare 2009, får också vänta på ett seniormästarskap. Helena Falk, svensk mästare i 57 kg 2009 var alldeles för rapp och beslutsam. När Berghult försökte sig på offensiv tryckte ut hon ut sin vänster, så att det var någon större konst för Falk med sin rörliga överkopp att undgå slagen. Falk hade kommandot i alla fyra ronderna.

Final i 64 kg_
Armine Sinabian, Stenhagens KK – Klara Svensson, Höllvikens BK 4 – 3
Dagens bästa dammatch där Armine Sinabian motiverat snuvande favoriten Klara Svensson på segern. Poängen verkade närmast i underkant. Möjligen hade Klara Svensson inte sin bästa dag, men hon är en tempofylld boxare med pondus. Men Sinabian lyckades med en taktisk mästarmatch. Genom fyra ronder stod hon konsekvent på fel ställe för Svensson. Imponerande! Hon bytte också taktik. Normalt väntade hon på Svensson och kontrade. Men i början av andra ronden gick hon till direkt och bestämd offensiv som fick en överraskad Svensson ur balans.

Final i 69 kg:
Leon Chartoi, Narva BK – Anthony Yigit, Skarpnäcks BK 11 – 4
En av dagens mest emotsedda matcher blev en tempofylld historia. Men det var inte tvivel om att det var Leon Chartois, vilket innebar hans tredje mästerkskap. Trots allt är Yigit inte inväxt i klassen än. Han klarade inte vikten vid invägningen i torsdags och gick upp en viktklass. Han är snabb och beslutsam, men har inte alltid bästa balans. Den här gången stod han också lite för långt ifrån när han försökte slå. Det passade Chartoi bra, som nästan alltid står bra. Han klev in i matchen i mitten av första med ett dubbelslag i kropp huvud sedan gled han sakta ifrån. 6 – 3 efter rond 1. I andra fick han in en hård högerkontring. 9 – 4 efter två ronder. I sista blev de intensiv slagväxling utan att många poäng utdelades. Chartoi har hög och stabil gard.

Final i 75 kg:
Sander Lauritsen, BK Ringen – Hampus Henriksson, Höllvikens BK 9 – 4
Gammal är äldst kan väl Sander Lauritsen säga efter ha vunnit sitt första SM. Han var tvåa 2009. Båda kände på varandra i första ronden 1 – 1. Men i andra ökade farten och det Jönköpingsboxaren som växlade tempo bäst med några precisa slag. 6 – 3 efter två ronder. I sista går unge Henriksson till anfall för att vända matchen, men första gången under turneringen verkar han lite stressad och tar i för mycket. Lauritsen kan i stället gå från med ytterligare något slag.

Final i 81 kg:
Babacar Kamara, Djurgårdens IF – Kennedy Katende, Sundsvalls BK 12 – 8
Babacar Kamara sitter kvar som nr 1 i Sverige i 81 kg. Han vann ifjol, liksom 2005 och 06 i 91 kg. Han satte direkt tryck på Katende och gick till ledning med 3 – 1 efter första ronden. Han är den större av boxarna och utnyttjar detta skickligt. 10 – 6 efter två ronder. Sista ronden där Katende biter ifrån sig för att vända på matchen bjuder kanske SM:s skarpaste boxning. Men i slagväxlingarna får Katende ibland för mycket vikt på höger  ben och kan inte fullfölja som han tänkt.

Final i 91 kg:
Demba Dumbuya, Uppsala IF – Sven Fornling,  Winning BC 13 – 2
Båda boxarna graderar upp tidigare prestationer. Dumbuya vinner sitt första SM efter två tidigare silvermedaljer, medan Fornling tagit brons de två senaste åren. Dumbuya har ett säkert grepp om matchen genom alla tre ronder. Fornling försöker utnyttja sin snabbhet och rörlighet men kan egentligen inte rubba Dumbuyas utomordentliga fysik.

Final i +91 kg:
Modo Sallah, Djurgårdens IF –Adrian Granat, Winning BC ko 1r
Modo Sallah blev svensk mästare för femte gången i sin enklaste match i turneringen. Adrian Granat vinnare 2009 öppnade optimistiskt, men stod i vägen för det mesta när Sallah flyttade sig undan. En distinkt vänsterkrok fällde honom för full räkning. Supertungviktsklassen har annars lockat fler deltagare och varit bättre än på flera år 2011.

PRISER:

Punchpralinernas priser till bästa dam respektive  herre: Armine Sinabian och Babacar Kamara

Fair Play pris: Kennedy Katende

Bästa klubb: Djurgårdens IF

Dessutom delade Boxningsförbundet ut ett antal priser för extraordinarie insatser till:

Ali Finjan, Erfan Kakahani, Oskar Ahlin, Anthony Yigit, Nurbo Bozan, Juliana Söderström, Pierre Souma, Frida Stenholm, Babacar Kamara, Patricia Berghult och Hampus Henriksson.

Text: Roger Söderberg