Till bäste boxare vid tredje passet fredag utsågs: Antony Yigit, Skarpnäcks BK, och på lördagens korta pass: Jenny Hardingz, IF Linnea. Svenska Boxningsförbundets pris till årets ledare delades ut till Sundsvalls Boxningsklubbs järnlady – i betydelsen outslitlig – Birgitta Starrin.

På grund av anpassning till tv-sändning SVT gjordes de två passen om till ett kort kl 11, med två finaler direkt och ett längre kl 13.

Matcherna i kort sammandrag:

Kl 11.00

 

Final i 56 kg

Salomo N´Tuve, Angered BC – Bashir Hassan, Djurgårdens IF 7 – 6
Direktfinal eftersom ingen hade i övrigt hade dristat sig till att utmana våra svenska äss I 56 kg. Bashir Hassan fick lämna ifrån sig mästerskapet efter sex års segersvit. Om det är frågan om något verkligt ”tronskifte” är dock oklart, så pass jämn var matchen. Inhemsk konkurrens brukar som bekant stödja internationella framgångar. N´Tuve så bestämd ut och tog matchens första poäng med en snabb vänstersving och hade sedan en poäng eller två upp på Hassan genom hela matchen. Danske ringdomaren Lars Brovil – bra val i detta prestigemöte  – gav en varning till Hassan i rond för två fasthållning, sedan en till N´Tuve för samma sak i rond. Matchen bjöd på en del bök och stök mellan de två, men snarast mindre an man kunde förvänta sig. I slutsekunderna försökte båda forcera intensivt, men utan att få några ytterligare poäng.

Final i 51 kg

Jenny Hardingz, IF Linnea – Frida Stenholm, BK Kelly 16 – 0
Vårt OS hopp Jenny Hardinz  mer avslappnad och bekväm i ringen vid sitt första framträdande i första match. Möjligen bidrog det enklare motståndet hon trots allt hade i finalen till detta. Hon drog enkelt ifrån via 4 – 0, 8 – 0, 11 – 0. Frida Stenholm kämpade tappert matchen igenom med bra ork . Men några poänggivande träffar var svårt att hitta, möjligen en högerkontring i sista ronden.

64 kg, semifinal

Nurbo Bozan, IFK Linköping – Max Thyr, BK Falken 10 – 3
Nurbo Bozan, ungdomsmästaren 2009,  är snabb och  påpasslig poängtjuv med god teknik. Han kunde egentligen utan några stora problem vinna även sin andra match mot en Max Thyr som behövde bli lite snabbare och beslutsammare i sin attack. Inledningsronden var jämn:  bara 2 – 1 till Buzan men sedan rann siffrorna iväg när Linköpingsboxaren växlade tempo med framgång.

64 kg semi-final

Ala Alasadi, Visby BK – Emil Pettersson, Höllvikens BK w/o
Enligt uppgift hade Pettersson för hög vilopuls vid morgonens läkarundersökning och fick startförbud. Synd vad som kunde ha blivit en intressant match.

Kl 13.00

Final i 48 kg

Maja Strömberg, BK Örnen  – Maja Strömberg, NBK Akilles 12 – 4
Maja Strömberg är utomordenligt välskolad i sin boxning och startade i högt tempo. Hon drog i väg med 5 – 1 efter en rond och 8 – 2 efter två ronder. Men sedan ändrade matchen karaktär. Förmodligen blev hon lite stum av farten och Fanny Ahlfors stark och vältränad kunde komma in i match. Ett tag såg det ut som att hon skulle kunna vända på matchen definitivt men Strömberg, flyttade sig undan på lätta fötter hon fara hotade.

Final i 52 kg

Erfan Kakahani, Sundsvalls BK – Ali Finjan, IFK Linköping 14 – 7
Många hade nog trott att talangfulle juniormästaren Ali Finjan skulle vinna sitt första SM här, men han får vänta ett år. 2005 års mästare Kakahani visade sig oväntat stark. 2005 års har väl inte alltid haft en  lysande bana, men här presterade han nog sitt livs bästa förstarond. I ett furiöst tempo sprang han nästan över Finjan och tog ledningen 6 – 1. Gradvis kämpade sig Finjan in i matchen, men hans långa armar var inte alltid till fördel i halvdistansboxningen.  Ibland  förivrade han sig också. När så matchen stod och vägde i början av sista och både började bli trötta visade det sig att Kakahani slog minst lika hårt som Finjan.

Final i 54 kg

Linnea Strandell , Djurgårdens  IF – Linda Sandin, Djurgårdens IF     10 – 5
Det är bara att gratulera Djurgården ett dubbelt finalpar. I klubbens historia lär enligt uppgift ha hänt även 1987 i herrboxning. Ordinarie sekonden Peter Kärrlander fanns på läktaren och Strandel hade i stället Bashir Hassan i hörnan, Sandin hade Modo Sallah Men det här typen av matchningar brukar inte bli intressanta att se på. Båda boxarna är välskolade men matchen drog igång med så lågt tempo att några i den trots allt rätt talrika publiken ville påminna om att det ändå att var SM-final. Inledningsvis tog Sandin de första poängen trots att han gick bakåt. Men allteftersom gick den offensivare Strandell förbi och ledde i början av sista ronden med 6 – 5. Då blev det plötsligt kamp, Sandins näsa gick i blod och poängen trillande in för vinnaren.

Semifinal i 57 kg

Helena Envall, IF Linnea – Emma Johansson, BK Kelly 18 – 2
Mycket klar seger för stadigt boxande Helena Envall. Matchen fördes i ganska lågt tempo, men gick framåt och plockade regelbundet poäng inte minst tack vara Johanssons låga knackiga gard. 14 – 1 efter tre ronder. I sista blev det till sist lite tempoväxling och Johansson försökte bita ifrån sig.

Semifinal i 57 kg

Fadma Ali, BK Örnen – Veronica Carlsson, IF Linnea 10 – 5
En lite besynnerlig match. Veronica Carlsson gick direkt till attack, men Fadma Ali var vaken, flyttade sig och kontrade rappt flera gånger. 5 – 1 till Örnen efter rond 1. Sedan fortsatte Veronica Carlssons offensiv, men hennes måttligt listiga  slag tog mest med på den tröttnade Alis goda gard. Så visuell dominans blev det lite gjort rent  konkret för Linneaboxaren.

Final i 60 kg

Tobias Persson, Värnamo BK – Omar Abdul Majid, Lunds BS 19 – 12
Den här matchen hade två ansikten. När Tobias  Persson bestämt gick framåt och satte tryck i slagen dominerade han. Men när  han tvekade och gav för mycket utrymme vände den unge Majid på matchen med en distinkt hård kontrahöger. Den plockade han många poäng med.  I sista ronden  blev den en intensiv slagväxling där Persson tvingade fram en stående räkning på sin motståndare.

Semi-final 69 kg

Anthony Yigit, Skapnäcks BK – Robert DeSonza, BK Örnen 21 – 2
Med snabbhet och variation dominerade fjolårsmästaren i 64 kg. Han visade här inte något av den respekt han hade för sin motståndare i kvartsfinalen. Ett tag var matchen på väg mot ren utboxning, men DeSonza som haft hård kvartsfinal visade verklig karaktär. I sista ronden började även han träffa.

Semifinal 69 kg

Leon Chartoi – Abraham Areadom, Majorna BK 23 – 2
Även här klasskillnad på boxarna. Göteborgaren började ändå piggt nog och slog in matchens första poäng. Men snart ökade Chartoi tempot i slutet slog han en vass dubbelkrok. Men vassa kroppslag satte han sig sedan defintivt i respekt. Att Areadoms gard inte var den bästa, gjorde saken enklare för Chartoi. Matchen avslutades med en hel del brottning.l Göteborgaren får ett nytt brons, liksom i fjol. Chartoi möter Yigit  i final, en verklig svensk godbit.

Semi-final 75 kg

Sander Lauritsen, BK Ringen – Emir Ahmed Guziani, Narva BK 12 – 7
Åter spännande och jämn match. Guziani är den starkare och går framåt i en lugn första rond 1 – 1. Lauritsen som utrustad med tålamod förmåga att växla tempo vid tillfälle slår till direkt i början av andra och går upp till 4 – 2. Guziani fortsätter att pressa med Lauritsen slår bra i kroppen. 8 – 4 efter två ronder. Men när han leder 10 – 6 i sista skickar ringdomaren Anders Andersson honom till ringhörnan. Matchläkaren tittar länge till en ögonbrynskada vid höger öga. Till sist får han fortsätta, men ser lite ofokuserad under slutminuten. Guziani pressar utan riktigt kunna få ut maximalt av situationen. Frågan är nu om Lauritsen klarar läkarinspektionen i morgon .

Semi-final 75 kg

Hampus Henriksson, Höllvikens BK – Ibragim Israilov, Botkyrka BK 8 – 6
Unge juniormästaren Hampus Henriksson har hört till turneringens mest spännande nya namn. Men kanske är han nu sliten av det hårda programmet hade haft med match redan i torsdags. Det var bara hårfint han kund klara Botkyrkas Israilov, som sökte avgöra till sin fördel och bara var hårsmånen för att få in de rätta träffarna. Henriksson slår inte så mycket, men när gör det är det bestämt och med tyngd,

Semi-final 81 kg

Kennedy Katende, Sundsvalls BK – Moraad Hakum, Djurgårdens IF 13 – 1
Den  rätt stora publiken i Nordichallen kom främst för att se lokalhjälten Kenndy Katende denna gång med både Krister Starrin och Paulo Mohongo i hörnan. Han kunde också programenligt vinna samtliga ronder mot Hakum som stretade emot mycket bra med tanke på den måttliga erfarenhet han har i branschen.

Semi-final 81 kg

Babacar Katende, Djurgårdens IF – Oscar Ahlin, Saltsjöbadens IF 11 – 3
Av alla matcher som gått i turneringen hittills, utnyttjade det här paret minst yta alla i ringen. I stort sett bara halvdistans och närkampsboxning rakt igenom hela matchen. Ahlin av boxarsläkt och med talang, visade lite respekt för sin meriterade motståndare. Men successivt kunde Kamara dra ifrån till en säker seger. Katende vs Kamara  på söndag blir också något extra.

I övrigt noteras:

a)Damklasserna i OS är  51, 60, 75 kg

b) Den kuriösa situation som uppstod häromkvällen då en boxare diskades på grund av att han uppenbarligen hade ett defekt tandskydd ska inte behöva uppstå. Ledarna och boxaren själv har ansvar för att en sån här sak inte ska uppstå.

c) Svenska nationalsången har sjungits vackert i Nordichallen varje dag a capella av Jenny Sellén

d) Vid medaljceremonierna är det SBK:s ”gamle” lätt tungviktare Peter Carlsson som hållit i svenska flaggorna.

Text: Roger Söderberg